2014-03-01

Janukovytj i Rostov

Han var ingen ex-president, sa han.
  Nedan c:a 25 minuter översatt och utskrivet från början av press-konferensen med Viktor Janukovytj i Rostov-na-Don i Ryssland, igår kl. 14:00 svensk tid, där han gör några uppséendeväckande uttalanden om sin flykt, som inte var någon flykt men som blev det, om oppositionen som har tagit över i Kiev efter honom, och om överenskommelsen med dem innan, då tre av EU:s utrikesministrar deltog. 
Svenska media skrev SR, Skånskan, Expressen, m.fl.


Här: hela presskonferensen på ryska för den som vill höra, eller se, eller både se och höra.Itar-TASS: -  God dag, kära kolleger! Jag är glad att kunna hälsa er ..låt mig få presentera mig, jag heter Michail G. och jag arbetar i nyhetsbyrån Itar-TASS, vi ska hålla press-konferens med Viktor Fjodorovich Janukovytj. Igår tog president Janukovytj kontakt med mig, och meddelade om sina planer att hålla press-konferens här i Rostov na Don. Och eftersom jag sedan länge känner Viktor Fjodorovich , och har gjort intervjuer med honom, liksom med alla andra tidigare presidenter i Ukraina,kände jag en allmän-mänsklig plikt att hjälpa Viktor Fjodorovytj genom att ordna denna press-konferens, och därför har vi samlats här idag.   Jag tror, om ni inte har några invändningar, så arrangerar vi detta på så vis, för så vitt jag känner Viktor Fjodorovich, så vill han först säga några ord, som är riktade till er och genom er till hela världen. Och sedan tror jag att Viktor Fjodorovich kan svara på era frågor. Om denna ordning godtages, så - - Viktor Fjodorovich, var så god !

   Janukovytj: Tack! Kära TV-tittare, kära journalister, tiden har kommit för mig att säga något om att jag har för avsikt att fortsätta kampen för det framtida Ukraina mot dem som genom skräck och terror försöker att tygla Ukraina. Jag har beslutat att uttala mig om detta offentligt. Ingen har störtat mig, jag var tvungen att lämna Ukraina, efter direkta hot mot mitt och mina närmastes liv. Som ni vet så har nationalistiska, pro-fascistiska ungdomar gripit makten i Ukraina, vilka absolut utgör en minoritet av Ukrainas befolkning. Det finns en utgång ur denna situation, genom att uppfylla allt det som ställdes upp som villkor i ett avtal som slöts mellan Ukrainas president och oppositionen, där också Frankrikes,Tysklands och Polens utrikesministrar deltog, samt en representant (representanter?) för Ryska Federationen. Vad det gick ut på var:

- Att snarast inleda konstitutionella reformer, som skulle vara genomförda till September 2014, och som skulle ställa alla maktens förgreningar på jämlik fot , d.v.s. presidenten och regeringen och parlamentet. 
- Det handlade om att hålla president-val i December år 2014. Och att anta en ny konstitution. 
-  Det är klart att det är mycket viktigt att genomföra opartiska undersökningar av våldshandlingarna, under ett gemensamt mentorskap - myndigheterna, oppositionen och Europarådet. 
- Att snarast överlämna olagliga vapen till inrikesministeriets organ, och öven släppa allmänna, administrativa byggnader. Att ta bort blockader från alla gator, gränder och torg.
Beväpnade personer måste bort från gatorna, så att ett normalt liv kan återvända till medborgarna i Ukraina, i Kiev såväl som i andra regioner i Ukraina. Man måste ta i beaktande alla Ukrainas regionala intressen.

  Det kommer att bli svårt för oss att komma ut ur denna svåra kris som har drabbat landet. De skakningar som har varit , och de offer, det är följder av denna politiska kris. Det är ett resultat av Västs ansvarslösa politik, som har åstadkommit Majdan. Men Ukraina är ett starkt land, och vi kommer absolut att ta oss ur det. Jag föreslår också att det genomförs ett hela nationens referendum. De frågor som måste föras fram vid ett sådant referendum - vilket måste hållas så snart som möjligt, och utformas med deltagande av allmänna organisationer, en vid krets av representanter från civilsamhället - i vilket fall som helst så måste de frågorna beröra aktuella problem och aspekter av landets utveckling , ovillkorligt konstitutionen och stats-organisationen, o.s.v. 
  Tack !

Itar-TASS: Tack så mycket, Viktor Fjodorovich ! Kära kolleger , låt oss gå över till frågorna. Första frågan ställer vi på Itar-TASS, Michail Petrov, var så god!
- (Ohörbart - Mikrofonen fungerar inte. En ny mikrofon tas fram) .
- God dag, Viktor Fjodorovich, här är Michail Petrov från Itar-TASS. Igår sa ni i ert uttalande, att överenskommelsen från 21 Februari, inte har uppfyllts. Vad grundar du denna uppfattning på? Och om ni tillåter , min nästa fråga: bokstavligen sista timmarna har domare i Konstitutionsdomstolen avskedats. Den ryska Konstitutionsdomstolen har också reagerat ganska skarpt på detta. Vad har du för uppfattning? Tack!

 Janukovytj: Ja, jag har förstått frågan. Det är klart att den överenskommelse som borde reglera krisen, den förutsåg att överenskommelsen skulle uppfyllas av båda sidor. Jag trodde på de utländska medlarnas ärlighet. Och trots att denna överenskommelse - jag kanske kan säga så - var ganska motsägande och komplicerad, så undertecknade jag den. Och oppositionsledarna undertecknade den. Och utrikesministrarna från tre stater undertecknade den. Den var verkligen viktig. Den förutsåg att oppositionen och de radikala krafterna som var representerade på Majdan, men inte bara på Majdan utan också i andra regioner, de måste avväpnas, och överge alla ockuperade områden. Men detta fullgjordes inte. Och som resultat därav så översvämmades Kiev av beväpnat folk , som började härja i hemmen, i gudsjänstlokaler och kyrkor, och fullständigt oskyldiga människor fick lida. Folk rånades och misshandlades på gatorna. Och detta pågår nu. Och därför, överenskommelsen gav oss visserligen någon slags hopp , men allt som skedde sedan, det är svårt att benämna det med några epitet. Det var laglöshet, terror, ett tillstånd utan myndigheter , kaos som inträdde efter det. De exempellösa beslut som togs i parlamentet, med hjälp av våld mot de deputerade, skrämseltaktik, genom att man kastade sten på dem - de släpades praktiskt taget ut på Majdan för att där bli förbannade. Det kan du verkligen inte kalla för riksdags-arbete.Det är Majdan-arbete. På grund av Majdan-milisens och Majdan-kämparnas påtryckningar var det som parlamentet röstade. Därför, den regering som de själva har kallat "seger-kabinett"- vilka har besegrats? Det ukrainska folket? Det borde finnas en regering som står för nationell enhet, som vi har talat om, och som vi har behandlat. Det är alltså svårt att finna ord idag, för hur makten idag utformas. Och vilka kommer till makten? De namn som har flugit runt hela världen. Jarasj, Parubij, Tjagnibok. Det är människor som propagerar för våld. Man känner mycket väl till dem, inte bara utanför Ukrainas gränser, utan i hela världen. Och i Israel väcker de förfäran. Därför anser jag att Radan - Parlamentet inte är legitimt, och jag anser alltjämt att den överenskommelse som inte har uppfyllts, sett till dess villkor, om den hade uppfyllts, eller om den kommer att bli uppfylld, då skulle den kunna i väsentligt avseende lugna ner situationen , och påbörja en laglig process för att reglera den politiska krisen i Ukraina. Det är utgången ur den återvändsgränd som de radikala har fört oss in i.

Itar-TASS: Och det fanns en fråga om Konstitutionsdomstolen..

Janukovytj: Vad gäller Konstitutionsdomstolen - det handlar om exempellösa saker. Jag tror att , inte bara i Ukraina, utan i världen, när en konstitutionsdomstol blir tillintegjord, då tillintetgörs staten och det som hör staten till. Och detta får inte accepteras.

Itar-TASS: Jag vet inte om mikrofonen i salen fungerar. I sådana fall går ordet till - - dig med hög röst 
     
- Andrej Kolesnikov "Kommersant". Viktor, Fjodorovich, känner du skam för något i den här historien ?

Janukovytj: Jag ska säga er vad som är skamligt. Mer än det. Först och främst vill jag be om ursäkt inför veteranerna, inför det ukrainska folket, för vad som har skett i Ukraina. För att jag inte hade tillräckligt med kraft att hålla kvar stabiliteten , utan släppte fram den laglöshet som nu utövas i landet. 

Itar-TASS: - varsågod Anton!

(En man i gråblå kavaj får mikrofonen) - Den 21 Februari..

Itar-TASS: Presentera dig, tack!

- Anton Vernitskij, TV kanal 1. Den 21 Februari så undertecknade du just den överenskommelsen som praktiskt taget handlade om en reträtt vad det gäller dina tidigare ställningstaganden till EU. Och plötsligt flyr du ur landet! Varför flydde du ur landet? Det är första frågan. Den andra frågan: Varför vände du dig inte direkt till ditt folk ? Och tredje frågan: Varför begärde du inte hjälp av just de representanterna för EU som du hade fört överläggningar med? Tack!

Itar-TASS: Bra Anton. Det hördes bra, men försök att hålla er till en fråga. Var så god !

Janukovytj:  För det första vill jag säga att jag inte flydde någonstans. Jag begav mig från Kiev till staden Charkov. Under tiden för min resa, då jag ännu var i Kiev, blev jag beskjuten med automatvapen. Bilen som skyddade mig blev faktiskt beskjuten från alla sidor. Jag åkte inte ensam, och flydde ingenstans. Vi for, för att i Charkov möta aktivister från Regionernas parti, såväl som från allmänna organisationer, under former som var planerade att äga rum i Charkov. Vi kom verkligen dit sent på kvällen. För vi var nödda därtill. När vi kom till Charkov, då på morgonen den 22:a Februari, fick säkerhetstjänsten ta emot underrättelser om att det hade kommit radikalt stämda grupper till Charkov. Det var nu inte frågan om rädsla. Jag var inte rädd alls. Det handlade om villkor för säkerheten som vi måste  gå igenom, och inte förlora greppet om. Och att svara för säkerheten tillhör inte mina uppgifter. Jag fattade ett beslut, jag frågade - med mig var en representant för Radan, Rybak, och chefen för administrationen, Kljuev- jag frågade dem om de kunde tänka sig att flyga till Donetsk. Vi hade ett flygplan. Och om de kunde samla aktivister i Donetsk och utföra ett bestämt arbete där,  berätta om allt vad vi hade varit med om, och om allt som nu sker i Kiev. Och själv beslöt jag att bege mig till Lugansk. Vi flög iväg med två helikoptrar, som tillhörde "AeroRu", och en militär flygledare förvarnade oss: "Om ni händelsevis inte återvänder från denna rutt.." - han föreställde sig att vi skulle flyga över till Ryssland - Och förvarnade om att så fort helikoptrarna lyfter så kommer de som ville fördärva oss också att lyfta. Och piloterna på helikoptrarna beslöt - de var laglydiga personer - då de hade förvarnas om saken beslöt de att de måste båda landa i Donetsk. Och på det viset började faktiskt min rörelse över Ukraina. Jag tog mig fram via motorvägarna, och så småningom kom vi till Krim. Vi kom till Krim sent på kvällen. Avsikten som jag hade blev igen om intet , på grund av nya hot. Jag fick telefonsamtal från min familj, om att t.o.m. yngsta barnbarnet hade hamnat i lustrations-listan. Min äldste son körde till daghemmet för att hämta honom, och ringde igen, och berättade det. Jag kunde inte riskera min familjs välbefinnande. Det var den reella situationen. 

  (Många i salen står upp och lyfter handen för att få ordet)

Itar-TASS: Stopp! Stopp! Stopp! Lugn! Lugn! Där i bakre ändan- i bakre ändan! (En man i mörk rock får micken)

- Viktor Fjodorovich, Zdravstvujte ! Säg, varför befinner du dig i Rostov och inte i Moskva ? Varför just i Rostov. Och: kommentera gärna situationen på Krim, hur ser du på vad som kommer att ske härfter på Krim?I Sinferopel? 

Itar-TASS: Presentera dig !

 - -(ohörbart förnamn) Sarinka, NTV Moskva.Vad är det som sker där? Tack!

Janukovytj: Jag befinner mig i Rostov eftersom - - inte långt härifrån i Rostov bor min gamle vän. Ja. Och jag for till honom för att hos honom kunna finna, åtminstone en tillfällig tillflykt, denna tid.
  Vad det gäller Krim, så anser jag att allt det som nu sker på Krim är en fullständigt naturlig reaktion på den bandit-revolt som har skett i Kiev. Den självupphöjelse som - skulle jag vilja säga - skedde genom en del av de radikala , och inte genom den befolkning på 45 miljoner som bor i Ukraina. Krim-borna vill av naturliga skäl inte ställa sig under , och de kommer inte att ställa sig under , nationalister och "banderovtsy". Vanligt folks önskemål är helt begripliga, vanliga krimbor, de vill organisera sig , skapa ett självförsvar, det är vad som nu bildas på Krim. De vill naturligtvis försvara sina hem och sina familjer. Det är vad folk helt naturligt vill göra. Men, jag tror att de som bor på Krim hör mig, jag vänder mig också till dem med en bön: Släpp inte in blodsutgjutelse och inbördes fejder ! Och såsom varande Ukrainas president vill jag säga att Krim måste förbli inom statens hank och stör , och bevara en omfattande självständighet.

Itar-TASS: Flickan där till höger har en fråga. Var så god ! Stopp där ! Jag hör dig - nästa gång får du frågan. 

- Kanalen Ukraina (svårt att uppfatta namnet) - Viktor Fjodorovich, kommer du att be om militärt beskydd av Ryska Federationen i den rådande situationen på Krim, och när tänker du återvända till   Ukraina?

Janukovytj:För det första så anser jag att alla stridshandlingar i en sådan här situation är oacceptabla. Alla. Och jag tänker inte begära militärt stöd. Jag tror att Ukraina måste förbli enat och odelat. Vad det gäller min återresa, så kommer jag att återvända till Ukraina, så snart som min och min familjs säkerhet kan garanteras.

Itar-TASS: Tack! Nu har ni ordet.Presentera dig, tack!

- Sambalo Umano , UNIAN . Viktor Fjodorovich, var så god och förklara hur du trots allt kunde ta dig till ryskt territorium. Skedde det genom ryska U-båtar, eller kanske via flyg ? Säg oss om du har mött president Putin. Och vilka villkor…

Itar-TASS: Kära kollega, var så god och ställ en fråga ! Det är många här. 

- Men det finns få ukrainska journalister..

Itar-TASS: OK, vi hör.

- Du sa att du ska kämpa för Ukrainas framtid. Vet du att alla dina partikamrater i Regionernas parti kallar dig för förrädare? Vilka ska du kämpa tillsammans med? Vad anser du om de militära rörelser som faktiskt sker på Krim nu, då militära och andra objekt blockeras? 

Itar-TASS: Kom igen nu…

Janukovytj: Kan du upprepa, vilken var den första frågan?

- De två första. Hur tog du dig trots allt till ryskt territorium? 

Itar-TASS: Det var en.

- Har du mött Putin ?

Itar-TASS: det var två. Tack! Var så god och sitt.

Janukovytj:Jag hamnade i Ryssland tack vare patriotiskt stämda officerare. Jag skulle vilja säga att de uppfyllde sin plikt och de hjälpte mig att rädda livhanken. Det var det första. Andra frågan: Jag har inte träffat Vladimir Vladimirovich Putin. Efter att jag redan hade hamnat på ryskt territorium , har jag samtalat med honom på telefon. Vi kom överens om att så fort det blev möjligt träffas hos Ryska Federationens president , det kommer att bli ett möte. När det blir möjligt vet jag inte. 

Itar-TASS: Stopp! Stopp! Skrik inte!

( en journalist från "Russia Today") Den överenskommelse som ni undertecknade är det ingen som ens nämner idag. Tycker du att du har blivit bedragen, när det arrangerades för ett undertecknande? Och hur förklarar du splittringen i Regionernas parti, som många av dina kritiker åberopar? 

Itar-TASS: Vi har förstått. Tack!

 Janukovytj: ( förstod inte frågan,  Itar-TASS -mannen upprepar den för honom) Ja, jag sa..de bedrog mig inte bara, de bedrog mig på ett cyniskt vis. De bedrog inte mig. De bedrog hela det ukrainska folket.Och i en sådan situation hade jag velat uppfatta ett svar, från de undertecknare vilka faktiskt ställde sig som garanter. Jag skulle ha velat höra det. Jag uppfattade inga förslag, och mellan oss fanns inga kontakter per telefon. Och jag såg inte i media att det förekom några uppmaningar eller önskemål att överlägga med mig, om så bara per telefon. Men jag tror att detta vore litet och otillräckligt . Man måste mötas och behandla denna fråga, som jag menar alltjämt höra till dagordningen. 

- - 

 Itar-TASS: Tack! Och den andra frågan, vad handlade det om?

 ("Russia Today")  - Om splittringen i partiet. 

Janukovytj: Jag svarar samtidigt på din fråga, och den fråga som ställdes av herrn i gröna koftan. Mitt svar: jag är ingen domare. Må Herren Gud döma dem .Vilka de än är som uppträder på något vis nu i denna tid. Också: jag dömer inte de människor , som under påtryckning medelst automatgevär , urskillningslöst, de själva och deras familjer, som sålunda tvingades att fatta det ena eller det andra beslutet. Deras hus brändes ner. Det är realiteter som nu råder i Kiev.  

  ///

   Så långt press-konferensen på den här bloggen. Janukovytj kallades först "president" av Itar-TASS - mannen. I andra ryska media har han kallats rätt och slätt "politiker". Vad ska han kallas till slut, mannen som f.n.  inte finner några epitet ?SR,SR, DN, DN, SvD, Barometern Läs även andra bloggares åsikter om

Inga kommentarer: