2014-03-14

Krim-krisen: saker flyter upp..

De mest skiftande slag av uppgifter  läggs fram i den ryska bloggosfären i dessa dagar, då djupa sentiment, på sina håll, håller på att Ukraina trots allt är ryskt, och inte "nynazistiskt".
 T. ex denna fråga: Tog den nuvarande ukrainske premiärministern, Arsenij Jatsenjuk,  med sig "Skyternas guld" till Amerika, då han gjorde sitt besök hos Obama?


"Skyternas guld ?"
  Komsomolskaja Pravda ställde med anledning av detta, under rubriken" Jatsenjuk förde i hemlighet ut Skyternas guld till USA",  en fråga till chefen för Lev Gumilevs Historiska Center i Moskva, Pavel Zarifullin, eftersom denne menade sig sitta inne med uppgifter:

-  Павел Вячеславович, откуда у вас такие данные? (= Pavel, varifrån har du de uppgifterna?)

   Detta har vår viktige vän, som arbetar i den ukrainska myndighetsstrukturen, meddelat oss. Jag kan naturligtvis inte uppge hans namn eller vilken tjänst han har. Den 7:e mars, kl. 2 på natten fördes Ukraina's guldreserv och en hel rad värdeföremål , inklusive Skyternas guld, ut till Amerika via den internationella flygplatsen "Borispol". Detta mot garantier om lån , som USA för Ukrainas räkning ska förmå IMF att ställa upp med. Allt var hemligstämplat, men det föll sig så, att informationer kunde komma fram och överlämnas, och nu gäller det att ringa i alla klockor. För detta är ett brott inte bara mot den ukrainska staten, utan mot hela vår euro-asiatiska civilisation ! Skyternas guld ligger ju i grunden för vår identitet. Ryssars, ukrainares, turkars och Krim-tatarers. Fördensskull menar jag att de nuvarande myndigheterna måste reda ut detta och föra tillbaka allt guld från Amerika...
  

  Skyterna var det gamla folk som enligt vissa rön ska ha bott i trakterna av Ukraina och Moldavien tusen år före vår tideräkning. De älskade guld och lärde att tillverka prydnadsföremål av denna ädelmetall, av grekerna.
  Hur mycket sådant guld fanns/finns i de ukrainska , statliga förråden?
 En del av dessa prydnadsföremål har ställts ut på museer över världen. Men det mesta lär oupptäckt ligga kvar i gravar i jorden.  
  SR, SRSkånskan, DN, SvD, AftonbladetKyrkans tidning

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Inga kommentarer: