2014-06-25

Chibok - bortförandet

 
Monicas mamma håller upp ett foto av dottern som hon har saknat sedan drygt två månader

  
                                     Monica och ytterligare 218 flickor från en skola i Chibok i Borno-staten i Nigeria har varit försvunna - bortförda av ökända Boko Haram - sedan den 14:e April i år.  

Sub Umbra har här gjort ett försök att med hjälp av den omfattande internationella publiciteten sätta sig in litet i omständigheterna omkring bortförandet av hundratals kvinnor i norra Nigeria,  de flesta av dem skolflickor.  Boko Haram har genomfört kidnappningar av liknande slag både före och efter den 14:e April, senast igår.    Kyrkans tidning

 Häromdagen redovisade en kommittet i Nigeria, ägnad åt just Chibok - bortförandet,  vad den kommit fram till för presidenten: "...När Boko Haram-rebellerna gjorde sin räd så lyckades 119 elever fly från skolans området, innan Boko Haram förde med sig deras klasskamrater. 276 elever fördes alltså bort, men av dem lyckades 57 undkomma, genom att fly längs den zig-zag-väg som rebellerna hade tagit, eller genom att bryta sig loss och söka skydd någonstans medan de hade lagt sig att vila.
  Det återstår 219 elever angående vilka det ännu inte finns några uppgifter att redovisa, annat än att de är bortförda."  

  De som f.ö. har analyserat det inträffade har kommit att stöta på en hel del omständigheter som de inte har kunnat lämna obeaktade: ".. regeringen borde verkligen göra trygghet och säkerhet  för dem som bor i Nigeria till en prioriterad allmän policy genom att ta itu med rot-problemet till våld och brottslighet, vilket är den extrema fattigdomen och avsaknaden av möjligheter för enskilda att söka personlig utveckling och framgång".

  En analytiker menar att "De saknade skolflickorna i Chibok kommer att bestämma Nigerias framtid". Den politiska klassen klandras för "självbelåtenhet, egenkärlek" och för att vara "i maskopi med varandra" - "... Detta är en av de långvariga och  outforskade följderna av traumat efter inbördeskriget i Nigeria i slutet av 60-talet, vars förskräckelser aldrig har tillåtits bli helade. Nationen gick från ett krig i vilket över en miljon människor dog in i ett tillstånd som aldrig innebar någon åtgärd för att hela det sårade , nationella psyket. Den politiska klassen erkänner inte vad andra nationer omgående skulle uppfatta som simpelt övervåld..." - "... En av orsakerna till Boko Haram kan också sägas ligga i den inhemska fattigdomen, ojämlikhets-politiken och korruptionen som har tärt på nationens hjärta. I ett land som är rikt på olje-inkomster, där miljarder pund försvinner från statens kassaskåp utan att någon ställs till svars, där det att ge sig in i politiken är synonymt med att komma över omfattande och plötsligt välstånd, där slummen breder ut sig för var dag, där den nationella avkastningen inte förbättrar folks levnadsstandard över hela landet - det är inte att undra på att våldsamma sekter uppstår utifrån ett sådant tärande tillstånd" - "... Det internationella samfundet, med Michelle Obama och hashtag ( #BringBackOurGirls) - rörelsen som pådrivande röster,
 drog världsvid uppmärksamhet till  bortförandet av skolflickorna: det krävdes en storm av
 globala protester för att väcka Nigerias regering över allvaret i situationen. Det internationella
samfundet är nu en nödvändig del av lösningen. "  

  F.ö. "Nigeria har 10,5 miljoner barn som inte går i skola, det är världens högsta statistik (följd av Pakistan). Omkring 60 procent av dessa barn är flickor och de flesta av dem bor i norra delen av landet. "

  "Boko Haram" lär betyda "Västlig utbildning är synd".
   Gud hjälpe, att det inte blir så ! 
-
                                                                                 -- Samma på engelska  - här - -


   Bön och tacksägelseämne - och böneämne igen  Svt, Aftonbladet, Världen Idag, Dagen 

   Läs även andra bloggares åsikter om

Inga kommentarer: