2014-07-15

Hur agerar Twitter och Facebook i Ryssland ?


Tidningen "Izvestija" publicerade igår uppgifter om att två stora sociala nätverk - Twitter och Facebook - håller på att komma överens med ryska myndigheter om sin verksamhet framöver i Ryssland, och tidningen menar sig ha uppgifter från tre icke namngivna källor inom den statliga myndighets-strukturen : 
 
"Förra veckan kom västliga representanter för det sociala nätverket Facebook för att överlägga med Roskomnadzor (det ämbetsverk i Ryssland som håller uppsikt över elektronisk kommunikation) ".
 Och vad handlade det samtalet om?
"Facebook är särskilt oroade för frågan om utplacerande på ryska federationens territorium av servrar med uppgifter om Ryska Federationens medborgare. Facebooks delegation bad om att information om deras besök skulle förbli en hemlighet - och under besökets gång yppades ingenting därom. "
 Tv:  Facebook-grundaren Zuckerberg i Moskva 2012. Men den som besökte Ryssland nyligen ska ha varit Thomas Myrup Kristensen, som i Izvestija presenteras som "Facebooks chef för samhällsfrågor i Skandinavien, Central- och Västeuropa och i Ryssland"


 
  Tidningen påminner om att : "..  efter Roskomnadzor-chefen Alexandr Zcharov's tidigare möte med Twitter-chefen Colin Crowell, offentliggjordes att Twitter stänger tillträde till 10 extremistiska organisationers konton - inklusive 'Högra sektorn' - för användare inom Ryska Federationen. Förutom den nya lagstiftningen angående enskilda ryska användares uppgifter, och angående bloggare från utländska , sociala nätverk , så har ett uttalande av vicedirektören för Roskomnadzor, Maxim Ksenzov, väckt oro. Han lät meddela att hans ämbetsverk '..i morgon dag, inom loppet av några minuter, kan blockera Facebook och Twitter i Ryssland'. Inte desto mindre märker man att Facebook är ännu mer tillmötesgående än Twitter när det gäller att stänga av vissa sajter. 
 
Facebook har inte velat kommentera detta, och Roskomnadzor har inte bekräftat det, men inte heller förnekat att det förts överläggningar.


...Den s.k. antiblogglagen, som träder i kraft den 1:a Augusti, förpliktar de stora internettjänsterna att spara information om användare i sex månader. Dessutom förpliktar denna lag de bloggare som har mer än 3000 läsare per dygn, att acceptera en rad begränsningar, vilka liknar regler för vanliga media. Populära bloggare och blogg-tjänster måste registreras hos Roskomnadzor efter krav från detta ämbetsverk eller från de rättsvårdande organen".

 


  The Guardian, DN, Katrineholms-kuriren, SR, Aftonbladet

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Inga kommentarer: