2014-10-24

Ett åttioårs-minne

Den ryske historikern Georgij Mirskij påminner på Echo Moskvas sajt om, att det var i år åttio år sedan , under en partidag för det nationalsocialistiska partiet i Nurnberg i Tyskland 1934, som Rudolf Hess fällde yttrandet:"Die Partei ist Hitler; Deutschland ist Hitler; Hitler ist Deutschland !" (= Partiet är Hitler; Tyskland är Hitler; Hitler är Tyskland ). Dessa ord var förmodligen avsedda att skapa  atmosfär omkring diktatorn.


Rudolf Hess
  Men - det var bara två dagar sedan som den ryske presidentens förste vice administrations-chef, Vatjeslav Volodin, sa något i samma anda om Putin: "Есть Путин — есть Россия. Нет Путина — нет России" (= Så länge Putin finns så finns Ryssland. Om inte Putin funnes, så skulle inte Ryssland finnas) - Lenta

  Vilken atmosfär detta än var avsett att skapa omkring den ryske presidenten, så betackade han sig tydligen idag på eftermiddagen,  genom att vid ett tillfälle under sitt tal till den i Sochi församlade internationella diskussions-klubben "Valdaj", också höras säga att : "Ryssland klarar sig utan sådana som mig"  (!)

Men det var ju inte bara det han sa ..

  

NYTimes, BBC, SvD, DN om talet i Sochi

  Bloggat, twittrat: 12, 3, 4, 5 Läs även andra bloggares åsikter om

Inga kommentarer: