2014-12-20

Att hamna i bakhåll vid byn "Lycka"

Det var vad Nadezjda Savtjenko råkade ut för. 

   Byn, eller samhället "Sjtjastja" - vilket betyder "Lycka" -  inte långt från Lugansk, och inte så långt ifrån gränsen mot Ryssland, där var det som den kvinnlige, ukrainske piloten Savtjenko togs till fånga i Juni, förhördes av pro-ryska separatister, och ganska snart fördes bort till Voronesj i Ryssland, där hon sattes i isolerings- häkte. 


Nadezjda Savtjenko
  Det är bland annat vad den ukrainske journalisten Tsimbaljuks frågor till Putin, som jag har skrivit om i det tidigare inlägget, handlade om. (se video)

   Hon hade givit sig iväg som frivillig , för att kämpa mot rebellerna, de pro-ryska separatisterna, ja, med vapen. Det innebar eldstrider mellan dem som tillhörde den ukrainska armén, och separatisterna. I det sammanhanget sköts också de ryska journalisterna Igor Korneljuk och Anton Volosjin ihjäl.  Vilket på ukrainskt territorium borde vara en fråga för det ukrainska rättsväsendet. 
Att döda journalister är verkligen illa.

x  Men, som ni vet, det är just där striden har stått och står än - om delar av östra Ukraina ska vara självständiga gentemot Kiev, hur mycket Ryssland ska ha att säga till om - finns det någon förhoppning om att parterna ska komma överens i nuläget ? 


    Nadezjda Savtjenko försvann från Ukraina, och dök efter några dagar upp i Ryssland, häktad. Det blev en  fråga på den internationella agendan. OSSE väntade med att ta upp frågan, men FN-kommissarien för mänskliga rättigheter ville titta på den, EU:s Catherine Ashton gjorde sig bekymmer, Europadomstolen i Strasbourg vände sig till den ryska regeringen med en fråga, den tyska utrikesministern och den amerikanska kongressen reagerade, och påminde Ryssland om dess förpliktelser inför internationella överenskommelser, m.m..

Den officiella, ryska versionen är att den ukrainske, kvinnlige piloten Savtjenko, efter att ha härjat i Lugansk och dödat ryska journalister, av någon anledning, utan dokument och till synes som en flykting, kom till Ryssland. Hon blev "upptäckt" utan att ha de handlingar som krävdes. Och det blev ännu en åtalspunkt, att hon hade "olovligt tagit sig över gränsen till Ryssland".

  Savtjenko och hennes advokater hävdar att hon illegalt fördes bort från sitt hemland av ryska specialstyrkor, och sattes i ryskt fängelse.

   Det har varit ett antal rättegångar. Först i Voronesj, redan i Juli. Sedan i Moskva i Oktober, då Savtjenko fördes dit, men inte till rättegången,  utan istället till Serbskij-institutet, en psykiatrisk institution, för att undersökas. 
I slutet av Oktober förlängdes hennes 
arrestering till februari 2015.

  Hon håller för närvarande hungerstrejk i häktet, 
medan hon väntar på nästa rättegång, 
13 februari.

-
Att  hamna i bakhåll intill byn "Lycka"
 - ingen vanligt förekommande  erfarenhet,
eller...?  källor:  jag har tittat på några kronologier på ryska webben, bl.a. unian.net och ria.ru
    på engelska:   Washington Post, KyivPost
    
SR skrev i Oktober: "..toppnamnet på hennes (Julia Tymosjenkos) partilista är inte hon själv, utan en armépilot som sitter fången i Ryssland och blivit något av folkhjälte i Ukraina, eftersom hon ses som en rysk gisslan. Just nu finns Nadja Savtjenko på en psykiatriklinik i Moskva, anklagad för att ligga bakom två journalisters död i östra Ukraina, hon tillfångatogs i Ukraina och fördes till Ryssland "
 
Olika meningar: 
SvDDagens Naeringsliv, GP, E-kuriren, UNT
Kt, Skånskan 


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Inga kommentarer: