2015-02-07

Intervju med Jafets sju söner ?


 Noa hade tre söner - Sem, Ham och Jafet. Och Jafet var inte äldst, men han hade i sin tur flest söner av de tre bröderna. Här står alla Jafets söner , och deras syrra (vet inte vad hon heter). De är Gomer, Magog, Madai, Javan, Tubal , Mesek,och lille Tiras.Man kan läsa om dem i Första Mosebok, det tionde kapitlet. "Från dem har folken efter floden utbrett sig". Och Jafets söner kom att bo "i havsländerna", eller "på öarna". 

  Om man skulle kunna göra en intervju med Jafets sju söner, med vem skulle man börja ? Gomer är ju äldst, så det kanske kan vara lämpligt att börja med honom. Men vart tog Gomer vägen?
    
    Det finns faktiskt frapperande paralleller mellan Bibelns berättelse och den allmänna historieskrivningen ibland. Sem lär ha givit namn åt "semiter", och de är ju inte så svåra att finna. Men bland Jafets söner är inte minst Gomers öde litet dunkelt. En del har menat att han så småningom blev ett helt folk, de kallades "kimmeri". 

Och därav kan namnet "Krim" ha kommit. 
Det är , som bekant, en halvö.  SvD, Aftonbladet, DN, Yle, SvD, SR, Kt, GD, DI


  
Tidigare bloggat på mina bloggar: 1,2,3
Läs även andra bloggares åsikter om

1 kommentar:

Hans Lindelöw sa...

Judar förföljs i land efter land. Idag hör vi om attentat mot synagogan i Köpenhamn. Visst är det angeläget att Israels folk får komma till Löfteslandet. Men tror på inga vis att katoliken Ulf Ekman med sin förvända syn är personen som skall leda dessa hem. Är han "herren" som skall leda dem? Det finns andra planer för en sådan Satans tjänare.