2015-03-29

Variation på ett tema

En konflikt har flammat upp med anledning av ett teaterstycke, eller en balettopera, i Novosibirsk. Den sägs innehålla vissa scener där Jesus framställs på ett nedsättande vis, och därför har många ortodoxa reagerat med avsky. Just idag hade det sammankallats en demonstration ( se video - här) i Novosibirsk.

Demonstration i Novosibirsk I
Interfax har gjort en sammanfattning av "Tannhäuser-saken"

  I slutet av Februari väcktes mot  Timofej Kuljabins och teaterdirektören Boris Mezdrichs uppsättande av Wagner-operan "Tannhäuser"  i en teatersalong i Novosibirsk, ett helt administrativt mål om 'vanhelgande av religiösa symboler' : den ortodoxe metropoliten hade tillsammans med ett antal troende blivit störda av hur Kristusgestalten presenterades i operan , och dessutom av en provokativ poster som hade dykt upp på scenen. 

    Domstolen fann inga lagrum som gav stöd för att bedöma Kuljabins och Mezdrichs gärningar som lagstridiga, men åklagaren överklagade beslutet. Stiftet krävde nu att operan helt skulle avlägsnas från repertoaren och att det skulle väckas ett åtal , och kulturministeriet påbörjade en undersökning av hur "Tannhäuser" finansierades. Prövningen av denna sak beledsagas av ortodoxa aktivisters manifestationer och av diskussioner med anledning av var gränserna för det fria skapandet respektive det som är till anstöt för de troendes känslor, går.


Demonstration i Novosibirsk II
Så var det t.ex. en demonstration i Novosibirsk idag, där tusentals personer, bl.a. en hel del ortodoxa kristna, deltog (se foton härovan) .

Vad innebär detta? Denna affär verkar vara långt ifrån avslutad. Även organisationen "Novosibirsk för det fria skapandet" har  begärt att få demonstrera mot "radikala religionsutövares handlingar". Spridda demonstrationer har redan hållits, men en stor gemensam  demonstration lär ha planerats till den femte April.

Yle: "Operachef sparkad för nytolkning av Tannhäuser"
Siberian Times: "Director of Novosibirsk Opera and Ballet Theatre fired in religious backlash"


SvD, Kt,  ( OBS! "Variation på ett tema" också i tidningen  Midnattsropet )  Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Inga kommentarer: