2015-03-03

Sorgehögtid i Moskva: - De har tagit ifrån oss Boris !

Rubrik i tidningen Kommersant idag: "De har tagit ifrån oss Boris". Ett av många reportage från begravnings-högtiden i Andrej Sacharov-centret i Moskva efter mordet på den orädde oppositions-politikern, f.d. vice premiärministern under Jeltsins tid, människorättsaktivisten och författaren Boris Nemtsov, i fredags. En stor förlust.

Jag går inte in i den artikeln här. Jag följde live-rapporteringen över "Radio Svobodas" sajt något på förmiddagen. De senaste fyra dagarna har det överhuvudtaget varit, inte bara upprörande, men också  svårt och smärtsamt att följa med nyheterna på ryska webben, efter att Nemtsov sköts till döds sent den sista fredagen i Februari, i Moskva, alldeles intill Kreml. 


        Bland alla kommentarerna, och de är inte så få, väljer jag att återge en som är publicerad i "Radio Echo Moskva" idag. Det är Konstantin Remchukov, själv chef-redaktör för tidningen "Nezavisimaja Gazeta", som uttrycker sig på detta vis:

  

Контекст - 

Kontexten 

   Общественно-политический контекст убийства Бориса Немцова предопределен хроникой крайне жесткого отношения к непримиримой оппозиции.

Den allmänt-politiska kontexten till mordet på Boris Nemtsov förutbestäms av en kedja händelser som innebär ett ytterst brutalt förhållande till den oförsonliga oppositionen.


Один – в тюрьме, другой – в эмиграции, третий – под домашним арестом, четвертый – убит…

En är i fängelse, en annan har emigrerat, en tredje sitter i husarrest, en fjärde är mördad ...

Именно поэтому вся мощь федеральных медиа направлена на донесение простых мыслей: власти это убийство невыгодно, Немцов не представлял реальной угрозы, Кремль тут ни при чём...

Just av den anledningen är de statskontrollerade media med full kraft inriktade på att föra fram några enkla tankar: makthavarna får ingen utdelning av detta mord , Nemtsov utgjorde inget reellt hot, Kreml har ingenting med detta att göra...


При чём.

Med detta att göra.

Если, конечно, контекст вообще имеет значение в понимании чего-либо в этой жизни. И смерти…


Om nu , förstås, kontexten överhuvudtaget har någon betydelse för förståelsen av någonting i livet. Och i döden...-

  Bloggat om Nemtsov  på denna blogg: 1,2,3

SvD, Aftonbladet, Yle, Politiken,  Svt, MetroLäs även andra bloggares åsikter om , ,

Inga kommentarer: