2015-04-27

Ett försåtligt utnyttjande av västliga medias böjelse åt att publicera smuts ?

Enligt Unian.net, som citerar Подробности , som citerar finska Kaleva , har det  bildats en arbetsgrupp av representanter från olika ministerier och statliga verk i Finland, vars mål är att motverka den ryska propagandan.

 " Som chefen för regeringens avdelning för kommunikation och experten i kommittén för statens säkerhet, Marrku Mantila, har meddelat den finska dagstidningen Kaleva, så kommer några huvudsaker i den nya strukturens arbete att vara: informations-utbyte, samordnande av resurser och gemensam planering. 

  Han sa, att denna arbetsgrupp kommer att ägna sig åt att bekämpa desinformation, även på det viset att man ordnar med expert-föreläsningar i skolor och företag.

  Enligt honom genomför Ryssland ett fullskaligt informationskrig mot en rad stater, däribland också mot Finland. Han ansåg också att ett av målen för den ryska propagandan kan vara att underminera Europeiska Unionens sammanhållning."   Den finska arbetsgruppens uppgift lär hursomhelst inte vara världens enklaste, inte heller ifall man ska tro  den brittiske publicisten och producenten Peter Pomerantsev (son till den ukrainske författaren Igor Pomerantsev) som har arbetat nio år i rysk TV, och som för inte så länge sedan lät sig intervjuas av Ukrainskaja Pravda:


"Målet för detta krig , det är inte att övertyga, som i klassisk propaganda, men att smusta ner informations-fältet. Att med hjälp av konspirations-teorier,rädslor och irrationella rörelser ösa skräp över det  i en sådan omfattning , att det blir omöjligt att föra fram rationella argument över t.ex. sådana ämnen som det framtida Donbass, eller NATO's roll i Öst-europa", - menar Pomerantsev. 

Som han uppfattar saken, så är det verkliga målet för den ryska propagandan, att ingen ska lita på någon. 


"De säger: 'du behöver inte tro på oss, men även andra saker som sägs utgör propaganda, och det är inte heller sant. Du ska inte tro på någon !'  När informations-fältet har blivit dödat, då är allt som gäller fruktan, panik eller apati", - sa experten.

  ( Uppdatering 2015 04 30 - OBS ! Nästan hela intervjuen med Pomerantsev översatt, se länk - här. OBS! Andra aktuella artiklar om Pomerantsev - på engelska  i The Guardian, och på svenska i UNT)

-
  


DN, Yle, HD, Kt

Bloggat: 1, 2


Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Inga kommentarer: