2015-04-07

Påsk mellan kalendrar

Att skriva en blogg som denna innebär att ibland liksom hänga mellan två olika kalendrar, den gregorianska och den julianska. Och därmed mellan två olika påskdatum. Som i år (ibland sammanfaller kalendrarna).

  Vi har just firat påsk - vilket för kristna handlar om Jesu uppståndelse från de döda - i Sverige, t.ex. Men i Ryssland och andra ortodoxa länder förbereder man sig för att fira påsken den kommande helgen. Bara en veckas skillnad i år.


Maranataförsamlingen  firade Herrens uppståndelse på Bällsta Missionscenter -
du kan ta del av mötesinspelningar - här

  I Väst har man ganska allmänt funderat över Maria från Magdala, Pontius Pilatus och Judas Iskariot, m.fl. gestalter i evangelie-berättelserna. I Ryssland  - där den senaste söndagen var den som vi kallar för palmsöndagen - fanns en annan biblisk gestalt med i de mer ortodoxa teologiska reflexionerna. Åsnan.

Både patriark Kirill, och diakonen Kurajev, hade något att säga om den. Och en hel del andra predikanter också, förmodligen.

 Diakonen Andrej Kurajev, som har dragit blankt mot den kyrkliga hierarkien tidigare, går nu ytterligare ett steg, och ställer sig solidarisk med dem som upprörts över konservativa krafters reaktion mot uppsättandet av en spekulativ tolkning av Wagner-operan "Tannhäusen" i Novosibirsk ( se tidigare post)
I söndags var det demonstrationer "...för det fria skapandet" på flera olika håll i Ryssland, och framför allt i Novosibirsk. Diakonen for dit och träffade den avsatte teaterchefen, ställde upp i olika intervjuer och inte minst tillsammans med demonstranterna på torget, där han höll sin predikan om åsnan. Och sedan skrev han av den anledningen inte mindre än åtta poster på sin välbesökta blogg.

Han verkar ha fått det hett om öronen. 

-- 

Vissa frågor och icke-frågor om kristen tro under påsken:


GP, GP, SvD, Hbl,
Aftonbladet, Kt
Dagen Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Inga kommentarer: