2015-05-29

Fifa - skandalen: Vad kommer ur det?

  Med onsdagen arresteringar i Zurich av ett antal toppfigurer inom Fifa utlöstes en omfattande internationell skandal inom fotbolls-världen.

   Det är förstås ganska naturligt att ryska media ägnar en hel del utrymme åt det faktum, att den ryske presidenten, Vladimir Putin, ställer sig solidarisk med den internationella fotbolls-organisationens nuvarande president - Blatter - och att han förhåller sig ganska kritiskt gentemot det amerikanska elementet i  processen som ledde till avslöjandena och arresteringarna.
Under rubriken "Lynchnings - rättegång" (med klar anspelning på att den amerikanske, kvinnlige chefsåklagaren heter "Lynch" i efternamn) skriver Lenta.ru

" 'Det är överhuvudtaget inte vår angelägenhet, därför kommer jag inte alls att kommentera detta'. Just på det vistet reagerade den ryske presidentens press-sekreterare Dmitrij Peskov, den 27:e Maj,  på frågan om att göra en kommentar till informationerna om arresteringen i Zurich av flera högt uppsatta personer i Fifa's ledning. Och ett dygn senare citerar nyhetsbyråer över världen Vladimir Putins officiella uttalanden.Den ryske presidenten kallade arresteringarna omkring Fifa-saken för underliga, och anmärkte, att det är ett klart försök av USA att utbreda sin jurisdiktion över andra staters territorier.

'Vad gäller arresteringarna , så ser dessa minst sagt underliga ut, de har ju utförts på beställning av den amerikanska sidan  på anklagelser om korruption. Vilka anklagas? Det är folk som innehar internationella förtroendeposter. Man kan anta att några av dem har begått några förséelser, jag vet inte , men USA har definitivt inget med detta att göra. Dessa personer med förtroendeuppdrag utgör inte amerikanska medborgare. Och om det har hänt något, så har det inte skett på Förenta Staternas territorium' - sa Putin.

 Enligt  den ryske statsöverhuvudet, är USA:s agerande ägnat åt att diskreditera Fifa's ledning.

   'Jag tvivlar inte alls på, att detta är ett tydligt försök att se till att herr Blatter inte blir omvald på posten som Fifa's president. Detta utgör en den grövsta form av brott mot principen för hur en internationell organisation fungerar. Jag känner till Blatters hållning, och den har ingenting att göra med några speciella förhållanden mellan Fifa och Ryssland. Detta är hans allmänna och principiella ståndpunkt: sport och politik måste hållas isär. Jag menar att det är en helt riktig ståndpunkt' , sammanfattade Putin."
- - 
Tidningen Kommersant som publicerar samma uppgifter, kommenterar dessa bland annat så:

 "Trots att de rättsliga instanserna inte har haft några direkta synpunkter på Ryssland, så har Ryska Federationens president, Vladimir Putin, funnit det vara nödvändigt att reagera på uppgifterna om skandalen ...   Däremot, måste det sägas, att majoriteten av världsledarna under gårdagen understödde  de åtgärder som har vidtagits av myndigheter i USA och Schweiz för att bekämpa korruptionen, snarare än de fördömde dessa. "
- - - 
Och   Nezavisimaja Gazeta   skriver apropå Putins uttalanden:  " Det är värt att uppmärksamma ... att det finns ett bilateralt avtal mellan USA och Schweiz om att utlämna misstänkta personer till Washington, undantaget sådana som misstänks för skattebrott."

- - - -

  Ryssland har redan tidigare utsetts att stå värdland för fotbolls VM 2018.
 Fifa väljer president för de kommande åren idag under eftermiddagen. 
   

Striden om Blatter - HD, Metro, Yle

"Detta har hänt i stora Fifa-skandalen" - Expressen, SR, "Är det egentligen Ryssland som USA vill åt?" -  Aftonbladet


Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Inga kommentarer: