2015-07-31

Hur pro-rysk var Vladimir ?

Presidenterna Putin och Porosjenko "diskuterade" storfursten Vladimir's roll i historien - i respektive parts frånvaro -  när två märkesdatum högtidlighölls :  tusenårsminnet efter storfursten Vladimir's död 1015 och årsdagen för Rus' kristnande 987/88 .

 Det har i dagarna (15/7) alltså gått tusen år sedan storfursten över Kiev Rus, Vladimir, dog. Både Rysslands och Ukraina's ledare har uttalat sig av den anledningen. Vladimir I  var sonsonson till vikingahövdingen Rurik, enligt den gamla Nestors-krönikan.


Ett monument över "förste Vladimir"

Lenta.ru:  "Vladimir Putin talade om källorna till den unika ryska civilisationen, och Petro Porosjenko talade om monarkens europeiska val.

I tisdags, som var årsdagen för Rus' kristnande, gick presidenterna Vladimir Putin och Petro Porosjenko isär i behandlandet av storfursten Vladjimir's roll i historien,  i sina respektive publika framträdanden . 

  'Storfursten Vladimir's val var skärskådande och ytterst ansvarigt , och tjänade som en utgångspunkt för att upprätta Ryssland som ett unikt land inom civilisationens råmärken … Rus blev sålunda stärkt, och det växte i makt och myndighet i nära och avlägsna grannländers ögon, och det förde samtal på lika fot med länder i både öst och väst … Dessa andliga rötter ger än idag näring åt de slaviska broderfolken Ryssland, Ukraina och Vitryssland', sa Vladimir Putin under en högtidlig mottagning i Kreml med anledning av tusenårsminnet efter storfursten Vladimir's död. I slutet av sitt framträdande hälsade Putin gästerna med årsdagen efter Rus' kristnande.

  'Vladimir gjorde för över tusen år sedan ett inte bara religiöst, utan ett civiliserat och verkligt europeiskt val… Bulgarien och Georgien, Grekland och Cypern, Rumänien och Serbien har en oberoende, autokefal kyrka. På vilket vis skiljer sig Ukraina från dem? Varför måste vi vara ett undantag från regeln?' - skrev Petro Porosjenko på sin Facebook-sida, då han hälsade användarna med 'dagen för Ukraina-Rus' dop !'. 

I den ukrainska, historiska vetenskapen används termerna Rus-Ukraina eller Ukraina-Rus lika mycket som de ryska historikernas vedertagna 'Kiev-Rus' ".  


Den 28:e Juli firar ortodoxa kristna dagen för Rus' kristnande, eller "Vladimir's dop", ett kontroversiellt ämne för sig.Dagen, Yle, DN, SvD, Kt

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Inga kommentarer: