2015-10-24

Kan en "Darth Vader"-anhängare omvändas ?

Det tragiska skoldådet i Trollhättan uppmärksammas världen över. Såväl i engelsk -, fransk- och rysk-språkiga media , t.ex, fattar man utan större svårigheter att gärningsmannen hade hämtat sina förebilder bland annat från "Star Wars"-gestalten  Darth Vader. En gestalt som jag själv, måste jag erkänna, är ganska obekant med.
Jag tar bara vissa intryck av en framställning som den härovan. Varför formas sådana ideal? Finns det någon anledning att reflektera litet över det? Det verkar uppenbart finnas behov av en viss typ av ledare. En krigarkung med kosmiska dimensioner? En "kristen" führer, eller en kalif ? Profeten Hesekiel skriver om hur det ska uppstå en sådan typ av "hjälte". En stor religiös ledare och militär hövding vid namn "Gog" (Hesekiel kap. 38 - 39), som attackerar fredliga människor, eftersom han blir störd av - deras trygghet (kap. 38:11). 

Varför är vi människor trygga ? Om vi är det.  Är det en orsak till plötsliga knivöverfall och andra våldsdåd, att folk är fel ute i sin trygghet? Kan det vara på sin plats att analysera tryggheten, sin egen trygghet, och se efter om den är äkta eller är falsk. Den kan iallfall inte vara äkta, om vi utnyttjar den för att sätta oss på andra och reta dem.


Ett omvittnat sätt att skaffa sig en äkta trygghet är att omvända sig till Gud, att överlämna sig åt Herren Jesus Kristus, för att tjäna Honom. Det var Han som undervisade så som vi alltjämt kan läsa i Bergspredikan: "Ni har hört att det är sagt: 'Öga för öga och tand för tand' Jag säger er: Stå inte emot den som är ond. Om någon slår dig på högra kinden, vänd då också andra kinden mot honom.  Om någon vill dra dig inför rätta och ta din tunika , så låt honom få manteln också. Om någon tvingar dig att gå med en mil , så gå två mil med honom.  Ge åt den som ber dig, och vänd dig inte bort från den som vill låna av dig.
" (Matteus evangelium kap. 5:38 - 42) Jesus inledde hela sin verksamhet med att predika omvändelse:"Omvänd er! Himmelriket är nära."
(Matteus evangelium kap. 4:17)

Apropå: en som inte utesluter möjligheten att även en "Darth Vader"-anhängare kan omvända sig, om inte annat så iallafall från våldets väg, är en norsk överlevare från Utöya. Han har skrivit en riktigt intressant artikel för The Guardian - igår - , som inleds på bland annat detta vis: "År 2011 hamnade jag ansikte mot ansikte med Anders Behring Breivik på ön Utöya i Norge då när han genomförde sin ohyggliga massaker. Han siktade med pistolen mot mig och sköt, men missade. Jag överlevde och vittnade mot honom senare i rättegången. Det som vi nu ser i Sverige ger en stark återklang inom mig. Då jag har lämnat Breivik-traumat bakom mig, och därefter blivit engagerad i ett arbete mot våldsam extremism, har jag kommit att förstå våldsamma extremister som individer vilka är i stånd att förändras..."

I artikeln skriver han vidare om några intressanta iakttagelser han gjort(på engelska).


GP, AB, DNDN, SvDGT, Kt

Bloggat:1,2Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Inga kommentarer: