2016-03-22

Obekvämt vittne ?


"Ilim", en pro-rysk Lugansk-separatist i östra Ukraina, har inte blivit kallad som vittne i den rättegång mot den ukrainska piloten Nadezjda Savtjenko, som idag - 22/3 - är inne på andra dagen av uppläsande av domen, skriver Meduza. Ja, hon anses, enligt domarna, i egenskap av koordinator för eldgivning vara skyldig bl a till två ryska journalisters död den 17 Juni 2014. Straffet kan bli 23 års fängelse, och om den saken ska meddelas idag.  "Ilim's" uppgifter går helt på tvärs med åtalet, men styrker helt eller delvis försvaret. Han säger att det var han och ingen annan som arresterade Savtjenko i god tid innan de ryska journalisterna blev ihjälskjutna, och att hon var arresterad medan det skedde. Han överlämnade henne personligen åt Lugansk-separatisternas befälhavare, Plotnitskij, och hörde sig senare för om henne, och fick veta att hon efter några veckor hade blivit överlämnad åt Ryssland. Däremot menar tydligen "Ilim" att hon inte "bara" var pilot, utan verkligen var ansvarig för artilleriet.

Men, "..hade jag vetat hur det skulle gå, att de se'n skulle göra henne till folkhjälte , och dessutom till parlamentsledamot, hade jag skjutit henne på stället", säger "Ilim".

Bara hans uppgifter , ifall de stämmer, gör hela åtalet om intet. 

Hon kan omöjligt vara skyldig till det hon är anklagad för - att dels ha orsakat de ryska journalisternas död och dels olovligt ha tagit sig in i Ryssland. 

-

 Ett stort uppbåd av internationell press och av diplomater på plats följer rättegångens sista dagar. Europarådet i Strasbourg var tidigt ute och kritiserade Kreml för hur saken med Nadezjda Savtjenko behandlades i Ryssland. De har upprepade gånger uppmanat till att den "ukrainska piloten" släpps på fri fot omgående.


Yle, Expressen, DN,

Tidigare bloggat om denna sak - här Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Inga kommentarer: