2016-04-18

Uppdatering om "Ingen mans land"


För trettio år sedan snart, den 26:e April 1986, skedde haveriet i kärnreaktoranläggningen i Tjernobyl i dåvarande Sovjet. Vesti.ru och andra ryskspråkiga media ger inblickar i dagsläget, och minns..

"Det genomfördes en press-rundtur för Mediaförbundet inför 30-årsdagen av Tjernobyl-katastrofen. Huvudattraktionen bestod i att besöka de förbjudna zonerna. 

Efter haveriet täcktes enorma områden i Vitryssland av ett radioaktivt moln alltmedan vindstyrkan ökade, och numera är dessa områden stängda och bevakas av gränsvakter. 

Vad är det som forskare ägnar sig åt i de förbjudna zonerna, och varför föds där upp hästar, och hur kommer de likvidatorer, som då var upptagna med att evakuera befolkningen, idag ihåg den 26:e April 1986 ?" (Ur artikeln "30 år efter apokalypsen" - i ovan länkade Vesti.ru)(Svensk undertext tillgänglig)  

I en annan artikel står följande: "Under de trettio år som har förflutit sedan tillfället för haveriet, har diskussionerna om huvudorsaken till katastrofen inte tystnat. För varje år så dyker det upp allt fler nya versioner och teorier. För närvarande finns det inte någon enad uppfattning om vad som skedde på kärnreaktoranläggningen Tjernobyl."


Yle - "Hur minns du Tjernobyl?"

Läs även andra bloggares åsikter om

Inga kommentarer: