2017-01-13

Som gjorda för varandra ?

Två nästan lika bastanta gossar med nästan lika bister uppsyn kan komma att konferera om ett antal heta frågor - internationellt - inom kort:
Ryska Federationens nuvarande utrikesminister , Sergej Lavrov . och den till USA:s stats-sekreterare utsedde - Rex Tillerson.

Jag kan inte låta bli att tänka på hur den ryska oppositionen under Putin uppfattar valutgången i USA, och de därpå följande, pågående bataljerna, då inte minst Ryssland har spelat en jätte-roll i diskussionerna, efter uppgifter om hacker-intrång m.m.


   Efter att det berömda tandem-paret Putin-Medvedev hade gjort sina rockader under president-valen i Ryska Federationen 2008 och 2012, uttryckte sig några oppositionella på detta vis:
   
   "..  erkänner inte detta presidentval. Enligt dess medlemmar så innebar den 4:e mars (2012) en förolämpning av det ryska civilsamhället, en diskreditering av president-institutionen, väljar-systemet och hela den statliga myndighets-apparaten .... menar också att valen inte kan anses vara rättvisa eftersom de registrerade president-kandidaterna inte kunde driva sina valkampanjer på jämlika villkor, och eftersom en av dessa kandidater ägde ett avsiktligt företräde,då han i strid mot lagen utnyttjade enorma statliga resurser - finansiella, organisatoriska och propagandistiska - för sina egna intressen"  ( se länk - här)


   
   Och nu, när den stenhårda styrningen genom samme ryske "kandidat", åtminstone enligt ryktena, lär ha påverkat utgången av valet också i utlandet, i det stora USA ?
   
     Det är inte så svårt att förstå att man från det oppositionella, ryska hållet följer alla uttalanden som görs med stor uppmärksamhet, inte minst "grillningen" i senaten av den som av Donald Trump hade blivit utsedd till chef för utrikesdepartementet - Rex Tillerson.
     
     Vladimir Kara-Murza skriver på sin blogg på sajten "Otkrytaja Rossija" (= Ett öppet Ryssland) , bland annat följande :
  Rubrik: Ifall jag blir godkänd ska jag ombesörja fullgörandet av "Magnitskij-lagen"
( = En grundbult i de amerikanska sanktionerna/Övers:s anm. - se länk  )
   

   Hörandet i senaten för att godkänna kandidaten till posten som USA:s stats-sekreterare förvandlades till en allmän diskussion om utrikespolitiken. Att offentligt, inför TV-kamerorna, föra samtal med den av presidenten utsedde, möjlighet för senatorerna att uttala sig i olika ämnen, det anses av tradition utgöra ett prerogativ för den verkställande makten.

Som en regel, under ett antal timmar som är ägnade åt denna procedur, hinner lagstiftarna gå igenom nästan hela den diplomatiska geografin. Men hörandet den 11:e Januari för att godkänna Rex Tillerson utgjorde ett undantag. Övervägande antalet av de frågor och repliker som gjordes till den aktuelle kandidaten till stats-sekreterarposten, rörde - ett tema och ett land.

Och en sådan uppmärksamhet gentemot Ryssland var oundviklig - inte bara på grund av "hacker-skandalen" och de amerikanska underrättelse-organens rapport om Moskva's inblandning i det amerikanska president-valet, utan också på grund av kandidatens egen biografi : f.d. chef för oljebolaget ExxonMobil, riddare av den ryska Vänskaps-orden, en som har kallat sitt förhållande till Vladimir Putin "mycket nära", och som har kallat Igor Sechin (VD:n för ryska oljebolaget "Rosneft") för "vän".

Den första frågan till kandidaten från senator Ben Cardin, en intitiativtagare till "Magnitskij-lagen" (enligt vilken USA:s justitiedepartement denna vecka införde den hittills högst uppsatte figuren i sanktions-listan: chefen för Ryska Federationens Undersöknings-kommitteén, Alexander Bastrykin). 

- Stöder du "Magnitskij-lagen" ?
  - Ja.
  - Kommer denna lag att fullgöras av den nya administrationen ?
  - Ifall jag blir godkänd ska jag ombesörja att denna lag fullgöres.

- Finns respekten för lagen i Ryssland.
- Nej.
- Är Vladimir Putins regim auktoritär?
- Jag har ingen anledning att ifrågasätta den tolkningen.
- Har Ryssland på lagligt vis anslutit Krim till sig?
- Nej.

(Svar som fick några ryskspråkiga oppositionella att tala om att "förståndets röst" hördes i bakgrunden - under tumultet medan Donald Trump höll sin presskonferens i onsdags)


De tuffaste meningsutbytena fick republikanen Tillerson känna på från sina egna vapendragare i partiet. En senator från staten Florida, Marco Rubio fick i hearingens officiella stenogram med en lista över ryska journalister och oppositionspolitiker, som har blivit dödade under Putins tid - från Jurij Jtjekochichin till Boris Nemtsov

- Anser du, att Putin och hans underhuggare bär ansvar för morden på dissidenterna, journalisterna och de politiska opponenterna ?
- Jag vill inte dra några slutsatser enbart på grund av offentliga informationer.
- Detta är inte hemligstämplat. Dessa människor är döda.

Ännu en fråga från Rubio: "Är du överens om att Putin är en krigsförbrytare?"
Senatorn själv höll honom för att vara det, och framförde som bevis inte bara förödandet av Aleppo, men även bombardemanget av Tjetjenien åren 1999 - 2000. 
Tillerson svarade, att "han inte skulle använda sådana termer". 


Det svaret "tillfredsställde inte" senatorn  (inte bara honom, för den delen). 
Liksom inte heller ett annat svar kunde tillfredsställa honom: 
kandidaten till stats-sekreterarposten kunde inte säga,
 ifall han kommer att behålla de nyligen införda
 sanktionerna mot de ryska strukturer som varit
 delaktiga i cyber-attackerna, och inte eller om han kommer att stödja ett nytt paket med sanktioner från senaten...


x


Youtube

Bloggat: 1
Aftonbladet, Yle, Kristianstadsbladet, New York Times
CNN

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Inga kommentarer: