2017-04-24

"Novaja.." - förvisso

Finns det risk att Putin-regimen förnekar förekomsten av sex verkliga, hemliga fängelser för homosexuella i Tjetjenien, där de största grymheter bedrivs ? Det finns det - iallafall om man ska tro vad "Novaja Gazeta" skriver. 
Radio Echo Moskva sammanfattar en längre artikel som var införd i "Novaja Gazeta" i dag (24/4)  på detta vis:


"Novaja Gazeta": På Tjetjeniens territorium befinner sig 6 hemliga fängelser, i vilka homosexuella förvaras

I Tjetjenien  fungerar nu sannolikt sex fängelser, där de förvaras som misstänks för homosexuell orientering. Detta skriver "Novaja Gazeta" om idag.

I dagens nummer av publikationen berättar "Novaja" om tiotals invånare , vilka man har måst evakuera ut ur republiken, eller som själva rest ut och gömmer sig i olika städer i Ryssland. Tidningen förfogar över 10 personers vittnesmål ("för närvarande har vi mer än 10 fixerade vittnes-berättelser"- direktcitat ur Novaja Gazeta - blogred. ), som har genomgått tortyr i det hemliga fängelset i Argun. Sammanlagt sägs det finnas sex sådana institutioner.


En manifestation (här ovan sedd på avstånd) hölls vid Ryska Federationens ambassad i Stockholm igår, med anledning av de uppgifter om grym förföljelse av homosexuella i Tjetjenien, som media har rapporterat om under april månad , efter att "Novaja Gazeta" först skrev om det den första april 


Det som misstänks för homosexuell orientering förvaras där utan att få sina uppgifter bokförda i god ordning. Där befinner sig också de som misstänks för att ha missbrukat narkotika, eller som ägnat sig åt extremism. Det rapporteras om att det har inträffat våldsamheter mellan de inlåsta.


Ögonvittnen berättar om, att fängelset i Argun brukar besökas av talmannen i det tjetjenska parlamentet, Mahomed Daudov. Han har också deltagit i "befrielse-procedurer": anhöriga måste deltaga genom att brännmärka sina närstående och avsäga sig bekantskapen med dem, och de misstänkta själva måste erkänna att de är gay.

"Novaja Gazeta" har åt Ryska Federationens Riksåklagares Undersöknings-kommitté överlämnat personliga uppgifter om 26 medborgare i Tjetjenien, som har drabbats av utomrättslig misshandel. Tidningen berättar om påbörjad kontroll innan själva undersökningen tar vid.

Tjetjeniens ledare har tidigare dementerat informationen om fängslande och dödande av medborgare. Någon reaktion på den senaste publiceringen har ännu inte inkommit. (Nu har det visst gjort det. Nämnde talman - Daudov -  lär ha sagt att "den frågan är inte värd hans kommentar" - blogred. ) 


- - 

Tidningen beskyller också Kadyrov för att vilseleda Putin 
vad det gäller situationen för homosexuella i Tjetjenien.

Men den ryske presidentens - Putins - press-sekreterare ,
säger idag  , enligt Tass, att Kreml inte har 
några skäl att misstänka att Kadyrov har
 desinformerat dem.
Mail-online Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Inga kommentarer: