2017-04-19

Sviker den ryska gay-rörelsen sina försvarare ? Mer dramatik kring "Novaja Gazeta" -


 Mer - inflammerad - dramatik kring "Novaja Gazeta's" publicitet ?  Tjetjenien kräver en ursäkt, och ryska gay-aktivister kräver också en ursäkt..

Som framgår av tidigare post här på bloggen har tidningen Novaja Gazeta's journalister utsatts för hot. Ett annat media, Radio Echo Moskva, ställde sig i fredags (15/4)  solidarisk med "Novaja Gazeta". Därefter , på lördagen (16/4), blev "Radio Echo's" reportrar också hotade. På måndagen (17/4) sammanställde ett sextiotal journalister och författare ett öppet brev och utropade en ny kamporganisation för yttrandefriheten - "Svoboda Slovo". 

Men vad nu då ? Nu har bestämt nya komplikationer uppstått.

På tisdagkvällen, i går , lämnade å sin sida representanter för den ryska gay-rörelsen - GayRussia - in en stämningsansökan mot tidningen "Novaja Gazeta", där de kräver en offentlig ursäkt och skadestånd.  Sviker den ryska gay-rörelsen sina försvarare ? Nej, den ryska gay-rörelsen tycker sig tydligen inte ha några försvarare hos en del av de för deras skull hotade journalisterna.

 Interfax:

LGBT (hbtq) -aktivister har stämt "Novaja Gazeta" för deras publicering om förföljelse av gay-personer i Tjetjenien. 
Moskva 18 april Interfax - ..

En aktivist från den ryska hbtq-rörelsen, grundaren av projektet GayRussia.ru Nikolaj Alexejev, meddelade under tisdagen på sin Facebook-sida att han och hans vapendragare , i det de söker upprättelse för sin heder och värdighet,har stämt "Novaja Gazeta" , för deras publicering om förföljelsen av gay-personer i Tjetjenien."Steg nr. 2 blir en officiell förfrågan till Riksåklagarämbetets undersöknings-kommitté med kravet att 'Novaja Gazeta' åtalas för förtal i enlighet med Ryska Federationens lagstiftning", skriver han.


Alexejev förklarade att orsaken till stämningen särskilt var en artikel med rubriken "Hedersmord. Hur en känd hbtq-aktivists uppväckte hemska, medeltida förhållanden i Tjetjenien". I denna artikel sägs, att Alexejev och andra gay-aktivister , utifrån sina föreställningar om faror som de utsattes för, på distans gjorde tillkännagivanden om att genomföra aktioner i Tjetjenien, vilket provocerade fram början till omfattande raider i regionen. Kärandena kallar detta påstående för förtal.

Dessutom säger hbtq-aktivisterna att det inte ska finnas några bevis om att människor med icke traditionell sexuell orientering upplever några pressade förhållanden i Tjetjenien (?) Den ryske riksåklagaren och dess undersöknings-kommitté har tidigare uppgivit att de inte har mottagit några klagomål om den saken.  

(Novaja Gazeta och Grani.ru om detsamma)

-
Russia News Today , SR

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Inga kommentarer: