2017-05-09

Läser med penna och papper ...

.. "Kalifatets återkomst", av Magnus Norell. 
Mycket intressant bok, 
skriven med rätt stor sakkunnighet, som jag förstår.


Finns på Bokus och Adlibris, bl.a.
Ännu en lektion i hur man skiljer mellan "shia" - och "sunni" i den muslimska traditionen, även om jag personligen tycker att al-Jazeeras filmserie (på engelska) hittills är oöverträffad. 

    Författaren lyfter annars fram saker som annars inte hörs alltför ofta om, som t.ex. vad Egyptens nuvarande president, Al-Sisi, sa under ett tal vid Al-Azhar-universitetet i Kairo den första Januari 2015: (citat ur boken, s. 95) "..att IS, och islamism, överhuvudtaget, inte enbart var en extremistisk tolkning av Islam, utan att dess idéer om jihad och religiöst styre finns förankrade i Islams grundteser såsom Islams ortodoxa huvudfåra har tolkat den. Han sade vidare att det krävdes en 'religiös revolution' för att bekämpa och förändra detta destruktiva tankegods, och att det borde vara de religiösa auktoriteterna som gick i täten för den revolutionen".

Ett stort antal noter med anvisade länkar gör också boken särskilt läsvärd. Det finns t.ex. också en  länk till ett uttalande - se här - av en egyptisk mulla, som prisade terrordådet i Paris i samma Januari månad 2015 (den 7:e) , och - som kommentarer till Al-Sisi's ovannämnda uttalande - två egyptiska TV-programvärdar som alltså ställer sig kritiska till inte bara terrorismen i Islams namn, utan till själva "Islams grundteser" , när dessa tolkas i terrorns våldsamma riktning - se här - och här (engelska undertexter till alla tre videoklippen).

Detta blev bara en glimt.
Det finns mycket mer att läsa. Boken utgavs 2015,
 så den allra senaste tiden - vilken inte saknar relevans -  finns
 inte med, men historiska tillbakablickar och analyser,
 m.m. borde göra att den
 håller länge än. 
SR


Inga kommentarer: