2017-05-17

Ukraina blockerar delar av ryska webben ...

 "Yandex" och "Mail.ru" och "Vkontakte" (resurser som jag själv använder eller har använt - blogred. ), bland annat...

Epravda idag: 

Den 17:e Maj träder president Petr Porosjenko's ukas om att blockera de ryska internet-resurserna Yandex och det ryska, sociala nätet, i kraft.


  Presidentens ukas har publicerats i tidningen "Regerings-kuriren": "Mekanismerna för att blockera tillgången till de ryska informations-resurserna på Internet - till Yandex, det sociala nätverket 'Vkontakte' och 'Odnoklassniki', samt förbudet mot att använda .. mjukvaru-produkten 1C har uppdragits åt regeringen och SBU (ukrainska säkerhets-tjänsten) med deltagande från Riksbanken, att utarbeta ", - sägs det i meddelandet. 
  Genom ukasen föreskrivs också sanktioner mot fysiska personer, som har deltagit i de illegitima valen till Ryska Federationens Statsduma på det för närvarande ockuperade Krim och Sevastopol; och mot ukrainska juridiska personer vilka är förlagda på dessa territorier i samband med bekräftad illegal omregistrering enligt den ryska lagen. Dessutom tillämpas också begränsningar mot fysiska personer - medborgare i Ryska Federationen, vilka har varit delaktiga i illegal förföljelse och rättsvidriga handlingar mot ukrainska medborgare; och mot juridiska personer från Ryssland, vilkas verksamhet hotar Ukraina's informations - och internet-säkerhet.


Förut har en av de största internet-leverantörerna, bolaget Triolan, meddelat, att de ännu inte vet, hur de tekniskt ska genomföra beslutet om sanktioner.
  I den ukrainska Internet-föreningen har man sagt, att det att genomföra blockader mot sådana ryska sajter som faller under sanktionerna, är ännu inte tekniskt möjligt för ukrainska leverantörer. De anser, att för att genomföra beslutet om sanktioner behöver leverantörerna både mer tid och mer medel till att upprusta sin teknik och förändra nät-topologin. Tidigare hade Ukrtelekom meddelat, att de redan har börjat uppfylla presidentens ukas om sanktioner mot ryska sociala nätverk och internet-resurser. 

Internet-leverantören "Lanet" har sagt, att de kan blockera sådana sajter som faller under sanktionerna på några minuter. 

  Den 16:e Maj lät alltså presidenten SNBO:s (Nationella säkerhets-rådet i Ukraina) beslut om att införa sanktioner mot 1228 fysiska och 468 juridiska personer, träda i kraft. ...

- - 

Human Rights Watch kritiserar Ukraina för detta beslut, och menar att det är ett försök av president Porosjenko att "kontrollera den allmänna diskussionen i Ukraina" .. "en cynisk, politiskt grundad attack på rätten att ta emot informationer.."

Europarådet i Strasbourg reser också invändningar, eftersom detta enligt dem går emot yttrandefriheten. 


Även NATO har uttalat sig -  som jag förstår efter att ukrainska journalister har ställt frågor -  och sagt genom en "officiell representant"att de tror på Ukrainas beslutsamhet att troget hålla sig till internationella överenskommelser:"Den ukrainska regeringen har gjort klart, att denna ukas handlar om säkerhet, och inte om yttrandefrihet".

Ryskspråkiga bloggar diskuterar naturligtvis detta ivrigt, och där jämför man bland annat med tidigare uttalade farhågor (citat från länkad bloggpost från januari 2014: "Om fyra år kommer Ukraina att bli medlem av EU. Och på ryska internet finns då bara kvar fyra statliga sajter")  om att Ryssland ska stänga ned nätet praktiskt taget helt 2017, vilket inte har skett. 

GP, SR , 
 Yle : "Ukraina motiverar sitt beslut med landets säkerhet.
Enligt presidenten måste Ukraina reagera resolut på grund av det informationskrig som Ryssland utövar .."


Inga kommentarer: