Fortsätt till huvudinnehåll

Om den här bloggen ...

    

    "Det ofattbara Ryssland" har blivit ett huvudområde för bloggen Sub Umbra, inte minst i en kristen, såväl kyrklig som evangelisk och karismatisk kontext. Men "Sub Umbra" är latinska ord och bokstäver och inte slaviska eller kyrilliska. Det kanske skvallrar om en oundviklig begränsning att förstå det ryska, när man inte är ryss själv.
    
    Dock har jag skrivit om Ryssland, med ryskspråkiga webben särskilt som bollplank. Det har blivit en hel del om Putin, men även ( eller kanske just därför) ett och annat om oligarker och hackare. Och om oppositionen i Ryssland, intill valrörelsen våren 2018, då Alexej Navalnyj valde att stå utanför, genom att bojkotta valet.

           På tal om ortodoxin, så finns här flera inlägg ägnade åt det Åttonde Allmänna kyrkomötet i den ortodoxa världen år 2016, och även om brytningen mellan Moskva och Konstantinopel, hösten 2018. På tal om kritiken av ortodoxin, framför allt hur den har framträtt genom Moskva-patriarkatet, så finns det t. ex. en hel del inlägg om Pussy Riot. Det finns inlägg som handlar om religionsfrihetssituationen i Ryssland. Och det inte minsta antalet inlägg/bloggposter är ägnade åt konflikten i östra Ukraina ( ett preludium från nov. 2013 ), ja, även om Krim.
           
            Vad många kanske inte känner till är, att den rent militära konflikten i östra Ukraina föregicks av en del teologiska strider i samma trakter. Konflikter internt mellan olika ortodoxa kyrkor, men också konflikter med mer västliga, teologiska synsätt, representerade inte minst genom den s.k. "trosförkunnelsen" där Sunday Adelaja från Nigeria har utgjort ett  inslag, men även den svenska trosrörelsen, med sitt högkvarter i Uppsala. Just denna omständighet har  vinklats i en hel del inlägg på denna blogg.
        
              
        Eftersom detta är en "Maranata-blogg" så finns det naturligtvis utrymme för det slag av förkunnelse som är karaktaristisk för maranataväckelsen - den eskatologiska - med  flera artiklar och predikningar eller bibelstudier av Arne Imsen, eller av oss som har lyssnat till honom. Hemundervisningen, som har utgjort en oskiljaktig del av den svenska maranataväckelsen i dess kommuniteter alltsedan 1970-talet, och som fram till för några år sedan fann en tillflykt i skuggan av det offentliga skolväsendet, genom tydliga lagrum i skollagen, manövrerades år 2010 i praktiken bort genom ett  ödesdigert riksdagsbeslut. Det skedde över huvudet på hemundervisarna själva. 
     Detta, och om hemundervisarnas fortsatta kamp,  finns förstås omnämnt i ett antal inlägg här.

      Plus mycket därutöver.
 
Kolla gärna widgetarna "Arkiv" och "Etiketter" i  sidofältet till höger på bloggen "Sub Umbra arkiv"  (Mina båda andra bloggar - den på ryska, och den på engelska - har också i någon omfattning reflekterat dessa, eller liknande, frågor) 
       
       
      Om du annars vill komma i kontakt med Blogred./Blogadm. - Hans Lindelöw - kan du maila mig på :
     
     hans.lindelow@maranata.se, eller
        hlindelow@yahoo.com        -

          
                                      

     

Populära inlägg i den här bloggen

De vet att de gör fel – bad hela det ukrainska folket om förlåtelse.

 Enligt Ukrainskaja Pravda :   Domstolen gav 11 års fängelse åt fyra ryska miltärer, som torterade deltagare i en antiterror-operation i Charkov-trakten.   Källa: En talesperson för det ukrainska säkerhetsrådet , Artem Dechtjarenko, och presstjänsten för Charkovs distriktsåklagare   Detaljer: Bland de dömda finns två deltagare i den 16:e enskilda brigaden av särskild bestämmelse som är underställd den ryska generalstabens styrelse för beväpnade styrkor (tidigare kallades de GRU). Ytterligare två har värvats av det ryska, enskilda militära företaget “Redyt”   Just dessa fyra tillfångatog tre invånare i byn Berovaja som deltog i antiterror-operationen. Det var i början av September 2022.   De tillfångatagna männen hölls av ockupanterna bundna i en jordhåla med säckar över huvudet, och de utsattes för grym tortyr och man hotade att döda dem.   På det viset genomförde kidnapparna förhör och försökte “slå ur” dem informationer om andra ukrainska patrioter. Efter omänsklig tortyr och missh

Fångutväxlingen – ljuspunkt med förhinder

 Det är svårt att uppfatta fångutväxlingen mellan Ryssland och Ukraina den 21:a September som den ljuspunkt det på sätt och vis är. Bland de från rysk krigsfångenskap släppta personerna finner jag Svjatoslav Palamar, som tillhör “Azov – bataljonen”, och som var bland de som under våren kämpade på Ukrainas sida mot de ryska ockupanterna om Mariupol . Han var bland dem som stängdes in under stålverket i Mariupol, till dess en lösning förhandlades fram. Men de fick sedan tillbringa flera månader i olika ryska läger. Den 19:e Maj, medan han ännu var under stålverket och evakueringen pågick, fick han ut ett inspelat meddelande: “ Idag .. är det krigets 85:e dag. Jag och stridsledningen befinner oss på fabriken ‘Azovstals” område. Den bestämda operationen fortsätter , vars detaljer jag inte kommer att avslöja. Tack till hela världen , tack till Ukraina. Vi ses ”   Jag undrade då om det skulle bli något “återséende”, efter att ha tagit del av några fler detaljer om läget i Mariupol vid de

Vem sa: "Vi tar Kiev på tre dagar" !?

 Meningen " возьмем Киев за три дн я" ( = Vi tar Kiev på tre dagar !)  har blivit något av ett bevingat ord,  på ryska webben. Även internationellt .  Men det har inte mycket till vingar Vem var det som sa det från början ? Det lär ha kommit från den ryska militären (ett rykte säger att Putin sa det i ett enskilt samtal till den kinesiske ledaren- Xi), för att sedan upprepas av flera ryska propagandister på ett tidigt stadium.             Bland andra Olga Skabejeva sa "två dagar"., enligt klippet ovan (med svenska undertexter)        Den vitryske ledaren, Lukasjenko, talade om ”tre,fyra dagar” enligt samma klipp       Vladimir Solovjev som också syns i klippet, sa en gång  bestämt:  " Vi kommer att ta Kiev ! " och såg ut som om han menade tre dagar.       Eller kom det ursprunligen från Hitler vid tiden för "operation Barbarossa", som denne ryske bloggare anspelar på ?  (Hans karikatyr från 40-talet med svensk översättning:) DN , SR ,  -