Fortsätt till huvudinnehåll

Om den här bloggen ...

    Börjar här med en anspelning på Tjutevs dikt:"Ryssland kan man inte begripa med förståndet.." Det verkar onekligen vara så. Men, i dessa dagar av krig mot Ukraina, på ett betydligt mer negativt sätt än då jag först hörde denna strof - Blogred 2023 07 29
(Resten av denna presentation skrevs 2018)

    "Det ofattbara Ryssland" har blivit ett huvudområde för bloggen Sub Umbra, inte minst i en kristen, såväl kyrklig som evangelisk och karismatisk kontext. Men "Sub Umbra" är latinska ord och bokstäver och inte slaviska eller kyrilliska. Det kanske skvallrar om en oundviklig begränsning att förstå det ryska, när man inte är ryss själv.
    
    Dock har jag skrivit om Ryssland, med ryskspråkiga webben särskilt som bollplank. Det har blivit en hel del om Putin, men även ( eller kanske just därför) ett och annat om oligarker och hackare. Och om oppositionen i Ryssland, intill valrörelsen våren 2018, då Alexej Navalnyj valde att stå utanför, genom att bojkotta valet.

           På tal om ortodoxin, så finns här flera inlägg ägnade åt det Åttonde Allmänna kyrkomötet i den ortodoxa världen år 2016, och även om brytningen mellan Moskva och Konstantinopel, hösten 2018. På tal om kritiken av ortodoxin, framför allt hur den har framträtt genom Moskva-patriarkatet, så finns det t. ex. en hel del inlägg om Pussy Riot. Det finns inlägg som handlar om religionsfrihetssituationen i Ryssland. Och det inte minsta antalet inlägg/bloggposter är ägnade åt konflikten i östra Ukraina ( ett preludium från nov. 2013 ), ja, även om Krim.
           
            Vad många kanske inte känner till är, att den rent militära konflikten i östra Ukraina föregicks av en del teologiska strider i samma trakter. Konflikter internt mellan olika ortodoxa kyrkor, men också konflikter med mer västliga, teologiska synsätt, representerade inte minst genom den s.k. "trosförkunnelsen" där Sunday Adelaja från Nigeria har utgjort ett  inslag, men även den svenska trosrörelsen, med sitt högkvarter i Uppsala. Just denna omständighet har  vinklats i en hel del inlägg på denna blogg.
        
              
        Eftersom detta är en "Maranata-blogg" så finns det naturligtvis utrymme för det slag av förkunnelse som är karaktaristisk för maranataväckelsen - den eskatologiska - med  flera artiklar och predikningar eller bibelstudier av Arne Imsen, eller av oss som har lyssnat till honom. Hemundervisningen, som har utgjort en oskiljaktig del av den svenska maranataväckelsen i dess kommuniteter alltsedan 1970-talet, och som fram till för några år sedan fann en tillflykt i skuggan av det offentliga skolväsendet, genom tydliga lagrum i skollagen, manövrerades år 2010 i praktiken bort genom ett  ödesdigert riksdagsbeslut. Det skedde över huvudet på hemundervisarna själva. 
     Detta, och om hemundervisarnas fortsatta kamp,  finns förstås omnämnt i ett antal inlägg här.

      Plus mycket därutöver.
 
Kolla gärna widgetarna "Arkiv" och "Etiketter" i  sidofältet till höger på bloggen "Sub Umbra arkiv"  (Mina båda andra bloggar - den på ryska, och den på engelska - har också i någon omfattning reflekterat dessa, eller liknande, frågor) 
       
       
      Om du annars vill komma i kontakt med Blogred./Blogadm. - Hans Lindelöw - kan du maila mig på :
     
     hans.lindelow@maranata.se, eller
        hlindelow@yahoo.com        -

          
                                      

     

Populära inlägg i den här bloggen

Information eller hot?

 Dmitrij Medvedev återvänder till temat "Apokalypsen". Idag har han skrivit ett inlägg på sitt Telegram-konto. Vad vill  denne Medvedev - informera eller hota?  Lägg märke till hur förnedrande han uttrycker sig om Ukraina. "Sunak, Scholz, Macron , norska, finska, polska och andra ledare från NATO-länderna talar om att 'vi måste förbereda oss på ett krig med Ryssland'. Och även om Ryssland många gånger har sagt att det inte finns några planer på en konflikt med NATO-länderna och EU, så fortsätter detta ytterst farliga ordande om detta tema. Orsakerna är uppenbara. Det är nödvändigt att vända bort väljarnas uppmärksamhet så att det blir möjligt att satsa mångmiljardbelopp på det motbjudande, nationalistiska 'Ukraina'. Det är ju gigantiska summor som ägnas – inte åt sociala frågor – utan åt att kriga i ett för skattebetalarna främmande och utdöende land, vars befolkning flyr ut över Europa och terroriserar de lokala invånarna. Därför proklamerar ledarna för

Fri eller fängslad på webben?

  Det världsvida nätet - www - lades ut för allmänt bruk av amerikanerna under 90-talets senare hälft. Efterhand har alltfler också tagit det i bruk - globalt. Ryssarna inte minst, och det på ett vis, stundtals, som kommer mig att tänka på ett ord av Lenin: "Kapitalisterna kommer själva att sälja det rep åt oss varmed vi ska hänga dem". Det är bara det att de ledande politiska krafterna i Ryssland idag inte längre är kommunister... x Panic and possibility : What workers learned about AI in 2023

Mordförsöket på Slovakiens premiärminister - och den ryska propagandan

  Slovakiens premiärminister Robert Fico blev brutalt nedskjuten i onsdags förra veckan, och fördes snabbt till ett sjukhus där två läkarteam kämpade i fem timmar för att rädda livet på honom. Under en kort pressträff i förrgår söndag, vågade sig Slovakiens försvarsminister Robert Kalinak på det glädjande beskedet, att premiärministern hade trätt ut ur skuggorna där hans liv var i fara.    Medan media och sociala media världen över  försökt placera en bisarr 71-åring som höll i pistolen - en poet och ickevåldsaktivist i det förflutna - så började strax  olika konspirationsteorier  att spridas.  Bl.a. ryska propagandister missade inte tillfället att så snart som möjligt peka ut spår som de anser leda till Zeleneskyi och "det kollektiva Väst".   Slovakiska " Pravda " reagerade tidigt mot de propagandistiska ryska utspelen - här ett utdrag: "I Moskva missbrukar man mordförsöket på Fico i propagandasyfte. De råder t.o.m. den slovakiska undersökningen att ta en tit