Fortsätt till huvudinnehåll

Fångutväxlingen – ljuspunkt med förhinder

 Det är svårt att uppfatta fångutväxlingen mellan Ryssland och Ukraina den 21:a September som den ljuspunkt det på sätt och vis är.

Bland de från rysk krigsfångenskap släppta personerna finner jag Svjatoslav Palamar, som tillhör “Azov – bataljonen”, och som var bland de som under våren kämpade på Ukrainas sida mot de ryska ockupanterna om Mariupol. Han var bland dem som stängdes in under stålverket i Mariupol, till dess en lösning förhandlades fram. Men de fick sedan tillbringa flera månader i olika ryska läger.Den 19:e Maj, medan han ännu var under stålverket och evakueringen pågick, fick han ut ett inspelat meddelande: “Idag .. är det krigets 85:e dag. Jag och stridsledningen befinner oss på fabriken ‘Azovstals” område. Den bestämda operationen fortsätter , vars detaljer jag inte kommer att avslöja. Tack till hela världen , tack till Ukraina. Vi ses

 Jag undrade då om det skulle bli något “återséende”, efter att ha tagit del av några fler detaljer om läget i Mariupol vid den tiden i Maj.

 

Ukrainskaja Pravda publicerade en lista över de spretande  uppgifter som i allafall på något vis talade i en och samma riktning : 

X Enligt UP hade det ryska försvarsministeriet fört ut ytterligare 771 stridande från ‘Azov-bataljonen’, och allt som allt hade - sedan den 16:e Maj -  1740 av dem kommit ut, däribland fanns 80 skadade.

   Den 18 Maj meddelades att 959 stridande hade kommit ut från den belägrade fabriken.

         X Mariupol hade belägrats av ryska styrkor den 1:a Mars. Sedan slutet av April hade Mariupols försvarare stängts inne i fabriken ‘Azovstal’, de bestod av företrädare för ‘Azovs’ nationalgarde, folk från marinen, tulltjänstemän och poliser. De begärde hjälp från världen, marinofficerare önskade att ‘Azov’ togs reda på , eller att åtminstone de skadade borde undsättas.

   X Den 14:e Maj berättade stridande som kallade sig ‘poliser’ att det fanns omkring 600 skadade i Azovstal, och att det knappast fanns några mediciner, inte heller vatten eller  livsmedel.

X I den ukrainska försvarsstaben sa man att Mariupols garnision utförde sina militära uppgifter, och att befälet nu hade fått order om att framför allt bevara livet på folket i sina egna led. Försvarsministeriet förklarade att det för försvararna från ‘Azovstal’ inte fanns något annat alternativ för att bli räddad, än att ge sig över till motståndaren.

   X Väst-media meddelade, att från den 17:e Maj hade åtminstone 7 bussar med ukrainska motståndsmän åkt ut, vilka kontrollerades av ryska ockupanter, 256 av Mariupols försvarare , inclusive 51 skadade, fördes till lägret i Olinovka. De ukrainska motståndsmännen kommer att förhöras.

 Olinovka (eller Olenivka)  – det blev en ödesdiger vistelseort, där drygt femtiotalet av de krigsfångarna skulle omkomma i en explosion, vars orsaker ännu inte är utredda. Vare sig FN eller Röda korset har mig veterligen ännu fått tillträde så att de kan göra några undersökningar


 Det var iallafall många fler *) som fördes bort till olika fångläger, än de 215 som nu släppts, av vilka 10 var utländska medborgare. Däribland en svensk. Ryssarna fick tillbaka 55 krigsfångar ur ukrainska fångläger, och tillsammans med dem kom även en ukrainsk, putinvänlig oligark, som redan länge hade drivit en ryskorienterad politik i Ukraina – Viktor Medvedchuk.

Kreml avvisade förslaget att byta ut Medvedchuk mot ryska krigsfångar då det framfördes redan i April, och ännu alltjämt bestrider Kreml att han skulle vara Putins särskilde förtrogne.

 x

Men idag har Palamar trots allt fått fram ett nytt "tack". Enligt Azov-bataljonens ansvarige är 800 av deras egna kvar i fångenskap

x

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Vem sa: "Vi tar Kiev på tre dagar" !?

 Meningen " возьмем Киев за три дн я" ( = Vi tar Kiev på tre dagar !)  har blivit något av ett bevingat ord,  på ryska webben. Även internationellt .  Men det har inte mycket till vingar Vem var det som sa det från början ? Det lär ha kommit från den ryska militären (ett rykte säger att Putin sa det i ett enskilt samtal till den kinesiske ledaren- Xi), för att sedan upprepas av flera ryska propagandister på ett tidigt stadium.             Bland andra Olga Skabejeva sa "två dagar"., enligt klippet ovan (med svenska undertexter)        Den vitryske ledaren, Lukasjenko, talade om ”tre,fyra dagar” enligt samma klipp       Vladimir Solovjev som också syns i klippet, sa en gång  bestämt:  " Vi kommer att ta Kiev ! " och såg ut som om han menade tre dagar.       Eller kom det ursprunligen från Hitler vid tiden för "operation Barbarossa", som denne ryske bloggare anspelar på ?  (Hans karikatyr från 40-talet med svensk översättning:) DN , SR ,  -

De vet att de gör fel – bad hela det ukrainska folket om förlåtelse.

 Enligt Ukrainskaja Pravda :   Domstolen gav 11 års fängelse åt fyra ryska miltärer, som torterade deltagare i en antiterror-operation i Charkov-trakten.   Källa: En talesperson för det ukrainska säkerhetsrådet , Artem Dechtjarenko, och presstjänsten för Charkovs distriktsåklagare   Detaljer: Bland de dömda finns två deltagare i den 16:e enskilda brigaden av särskild bestämmelse som är underställd den ryska generalstabens styrelse för beväpnade styrkor (tidigare kallades de GRU). Ytterligare två har värvats av det ryska, enskilda militära företaget “Redyt”   Just dessa fyra tillfångatog tre invånare i byn Berovaja som deltog i antiterror-operationen. Det var i början av September 2022.   De tillfångatagna männen hölls av ockupanterna bundna i en jordhåla med säckar över huvudet, och de utsattes för grym tortyr och man hotade att döda dem.   På det viset genomförde kidnapparna förhör och försökte “slå ur” dem informationer om andra ukrainska patrioter. Efter omänsklig tortyr och missh