Fortsätt till huvudinnehåll

Kara-Murza dömd till 25 års fängelse

 Från "Meduza" 10:e April:

Åklagaren har begärt 25 års frihetsberövande för politikern Vladimir Kara-Murza, som befinner sig i straffcell p.g.a.  en hel rad ogrundade anklagelser.

Vladimir Kara-Murza är en riktig rysk patriot och från krigets första dagar trädde han upp mot den ryska aggressionen, som medför ett gränslöst elände för det ukrainska folket och som tar livet av ryska militärer och mobiliserade medborgare. Men att träda upp för fred och eldupphör i dagens Ryssland, det är att handla brottsligt.

Vladimir Kara-Murza
   Och, förutom dessa rättsvidriga och skamliga anklagelser har mot Kara Murza framförts ytterligare en åtalspunkt om högförräderi. Enligt vad åklagaren påstår består hans förräderi i att han fördömde såväl kriget som förföljelsen av oliktänkande i Putins Ryssland medan han framträdde vid ett internationellt forum. Enligt åklagarens ord och synpunkter anses detta vara likställt med mord med dess många graverande omständigheter.

  Idag befinner sig Kara-Murza i straffcell och väntar på en dom som är monstruöst hård, i faktisk mening en livstidsdom, och det för ord som uttalats mot kriget. Vladimir Kara-Murza har under loppet av en helt kort tid upplevt två attentat, man har två gånger försökt förgifta honom. Dessa försök lyckades lyckligtvis inte, dock fick de allvarliga följder för hans hälsa. Trots att t.o.m. fängelseläkarna har slagit larm p.g.a.  hans allvarliga och tilltagande analys (polyneuropati, som hotar att paralysera fötterna) anser domaren det vara möjligt att hålla Kara-Murza i straffcell, där en fullvärdig läkarvård inte finns tillgänglig. Därvid är den diagnos som ställts på Vladimir på väg in i ett sjukdomstillstånd som reser hinder för att avtjäna straff.

   Vi anser att alla åtalspunkter som riktats mot Vladimir Kara-Murza är politiskt motiverade, och anklagelsen om högförräderi är särskilt cynisk. Det är just Kara-Murza som har bidragit till, att politiker i västländerna är medvetna om att inte "hela Ryssland" är skyldigt till de repressiva metoderna och till den aggressiva utrikespolitiken, utan särskilda personer.

  Vi ser i de framförda och fullständigt grundlösa anklagelserna och i den begärda straffperioden ett klart exempel på hur dagens Ryssland återvänt till den stalinistiska, politiska terrorns praxis. Terrorn mot oliktänkande och mot det egna folket kostade Ryssland många hundra tusen liv under det förra seklet. Denna terror började med skådeprocesser mot politiska motståndare och oliktänkande, och ledde till massarkebuseringar och massfängslanden av vanliga medborgare, däribland fanns sådana som välkomnat de första skådeprocesserna och varit delaktiga i att organisera dem.

      Vi kräver av de ryska myndigheterna och av de rättsvårdande organen och juristerna att de återvänder till ett rättsligt tillstånd. Döm mördare och förbrytare, och inte ärliga och ansvarsfulla medborgare, som dristat sig att tänka och tala sanning! Sätt stopp för att Ryssland åter glider in i stalinism och i ett totalitärt mönster!

Frihet åt Vladimir Kara-Murza!


Namnunderskrifter (se längst ned i artikeln - länkad ovan)


Kara Murzas eget slutord den 10:e April - här

Tidigare bloggat - här

SR

BBC, Le Monde

  

  

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Vem sa: "Vi tar Kiev på tre dagar" !?

 Meningen " возьмем Киев за три дн я" ( = Vi tar Kiev på tre dagar !)  har blivit något av ett bevingat ord,  på ryska webben. Även internationellt .  Men det har inte mycket till vingar Vem var det som sa det från början ? Det lär ha kommit från den ryska militären (ett rykte säger att Putin sa det i ett enskilt samtal till den kinesiske ledaren- Xi), för att sedan upprepas av flera ryska propagandister på ett tidigt stadium.             Bland andra Olga Skabejeva sa "två dagar"., enligt klippet ovan (med svenska undertexter)        Den vitryske ledaren, Lukasjenko, talade om ”tre,fyra dagar” enligt samma klipp       Vladimir Solovjev som också syns i klippet, sa en gång  bestämt:  " Vi kommer att ta Kiev ! " och såg ut som om han menade tre dagar.       Eller kom det ursprunligen från Hitler vid tiden för "operation Barbarossa", som denne ryske bloggare anspelar på ?  (Hans karikatyr från 40-talet med svensk översättning:) DN , SR ,  -

De vet att de gör fel – bad hela det ukrainska folket om förlåtelse.

 Enligt Ukrainskaja Pravda :   Domstolen gav 11 års fängelse åt fyra ryska miltärer, som torterade deltagare i en antiterror-operation i Charkov-trakten.   Källa: En talesperson för det ukrainska säkerhetsrådet , Artem Dechtjarenko, och presstjänsten för Charkovs distriktsåklagare   Detaljer: Bland de dömda finns två deltagare i den 16:e enskilda brigaden av särskild bestämmelse som är underställd den ryska generalstabens styrelse för beväpnade styrkor (tidigare kallades de GRU). Ytterligare två har värvats av det ryska, enskilda militära företaget “Redyt”   Just dessa fyra tillfångatog tre invånare i byn Berovaja som deltog i antiterror-operationen. Det var i början av September 2022.   De tillfångatagna männen hölls av ockupanterna bundna i en jordhåla med säckar över huvudet, och de utsattes för grym tortyr och man hotade att döda dem.   På det viset genomförde kidnapparna förhör och försökte “slå ur” dem informationer om andra ukrainska patrioter. Efter omänsklig tortyr och missh

Fångutväxlingen – ljuspunkt med förhinder

 Det är svårt att uppfatta fångutväxlingen mellan Ryssland och Ukraina den 21:a September som den ljuspunkt det på sätt och vis är. Bland de från rysk krigsfångenskap släppta personerna finner jag Svjatoslav Palamar, som tillhör “Azov – bataljonen”, och som var bland de som under våren kämpade på Ukrainas sida mot de ryska ockupanterna om Mariupol . Han var bland dem som stängdes in under stålverket i Mariupol, till dess en lösning förhandlades fram. Men de fick sedan tillbringa flera månader i olika ryska läger. Den 19:e Maj, medan han ännu var under stålverket och evakueringen pågick, fick han ut ett inspelat meddelande: “ Idag .. är det krigets 85:e dag. Jag och stridsledningen befinner oss på fabriken ‘Azovstals” område. Den bestämda operationen fortsätter , vars detaljer jag inte kommer att avslöja. Tack till hela världen , tack till Ukraina. Vi ses ”   Jag undrade då om det skulle bli något “återséende”, efter att ha tagit del av några fler detaljer om läget i Mariupol vid de