Fortsätt till huvudinnehåll

Kara-Murza dömd till 25 års fängelse

 Från "Meduza" 10:e April:

Åklagaren har begärt 25 års frihetsberövande för politikern Vladimir Kara-Murza, som befinner sig i straffcell p.g.a.  en hel rad ogrundade anklagelser.

Vladimir Kara-Murza är en riktig rysk patriot och från krigets första dagar trädde han upp mot den ryska aggressionen, som medför ett gränslöst elände för det ukrainska folket och som tar livet av ryska militärer och mobiliserade medborgare. Men att träda upp för fred och eldupphör i dagens Ryssland, det är att handla brottsligt.

Vladimir Kara-Murza
   Och, förutom dessa rättsvidriga och skamliga anklagelser har mot Kara Murza framförts ytterligare en åtalspunkt om högförräderi. Enligt vad åklagaren påstår består hans förräderi i att han fördömde såväl kriget som förföljelsen av oliktänkande i Putins Ryssland medan han framträdde vid ett internationellt forum. Enligt åklagarens ord och synpunkter anses detta vara likställt med mord med dess många graverande omständigheter.

  Idag befinner sig Kara-Murza i straffcell och väntar på en dom som är monstruöst hård, i faktisk mening en livstidsdom, och det för ord som uttalats mot kriget. Vladimir Kara-Murza har under loppet av en helt kort tid upplevt två attentat, man har två gånger försökt förgifta honom. Dessa försök lyckades lyckligtvis inte, dock fick de allvarliga följder för hans hälsa. Trots att t.o.m. fängelseläkarna har slagit larm p.g.a.  hans allvarliga och tilltagande analys (polyneuropati, som hotar att paralysera fötterna) anser domaren det vara möjligt att hålla Kara-Murza i straffcell, där en fullvärdig läkarvård inte finns tillgänglig. Därvid är den diagnos som ställts på Vladimir på väg in i ett sjukdomstillstånd som reser hinder för att avtjäna straff.

   Vi anser att alla åtalspunkter som riktats mot Vladimir Kara-Murza är politiskt motiverade, och anklagelsen om högförräderi är särskilt cynisk. Det är just Kara-Murza som har bidragit till, att politiker i västländerna är medvetna om att inte "hela Ryssland" är skyldigt till de repressiva metoderna och till den aggressiva utrikespolitiken, utan särskilda personer.

  Vi ser i de framförda och fullständigt grundlösa anklagelserna och i den begärda straffperioden ett klart exempel på hur dagens Ryssland återvänt till den stalinistiska, politiska terrorns praxis. Terrorn mot oliktänkande och mot det egna folket kostade Ryssland många hundra tusen liv under det förra seklet. Denna terror började med skådeprocesser mot politiska motståndare och oliktänkande, och ledde till massarkebuseringar och massfängslanden av vanliga medborgare, däribland fanns sådana som välkomnat de första skådeprocesserna och varit delaktiga i att organisera dem.

      Vi kräver av de ryska myndigheterna och av de rättsvårdande organen och juristerna att de återvänder till ett rättsligt tillstånd. Döm mördare och förbrytare, och inte ärliga och ansvarsfulla medborgare, som dristat sig att tänka och tala sanning! Sätt stopp för att Ryssland åter glider in i stalinism och i ett totalitärt mönster!

Frihet åt Vladimir Kara-Murza!


Namnunderskrifter (se längst ned i artikeln - länkad ovan)


Kara Murzas eget slutord den 10:e April - här

Tidigare bloggat - här

SR

BBC, Le Monde

  

  

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Information eller hot?

 Dmitrij Medvedev återvänder till temat "Apokalypsen". Idag har han skrivit ett inlägg på sitt Telegram-konto. Vad vill  denne Medvedev - informera eller hota?  Lägg märke till hur förnedrande han uttrycker sig om Ukraina. "Sunak, Scholz, Macron , norska, finska, polska och andra ledare från NATO-länderna talar om att 'vi måste förbereda oss på ett krig med Ryssland'. Och även om Ryssland många gånger har sagt att det inte finns några planer på en konflikt med NATO-länderna och EU, så fortsätter detta ytterst farliga ordande om detta tema. Orsakerna är uppenbara. Det är nödvändigt att vända bort väljarnas uppmärksamhet så att det blir möjligt att satsa mångmiljardbelopp på det motbjudande, nationalistiska 'Ukraina'. Det är ju gigantiska summor som ägnas – inte åt sociala frågor – utan åt att kriga i ett för skattebetalarna främmande och utdöende land, vars befolkning flyr ut över Europa och terroriserar de lokala invånarna. Därför proklamerar ledarna för

Fri eller fängslad på webben?

  Det världsvida nätet - www - lades ut för allmänt bruk av amerikanerna under 90-talets senare hälft. Efterhand har alltfler också tagit det i bruk - globalt. Ryssarna inte minst, och det på ett vis, stundtals, som kommer mig att tänka på ett ord av Lenin: "Kapitalisterna kommer själva att sälja det rep åt oss varmed vi ska hänga dem". Det är bara det att de ledande politiska krafterna i Ryssland idag inte längre är kommunister... x Panic and possibility : What workers learned about AI in 2023

Mordförsöket på Slovakiens premiärminister - och den ryska propagandan

  Slovakiens premiärminister Robert Fico blev brutalt nedskjuten i onsdags förra veckan, och fördes snabbt till ett sjukhus där två läkarteam kämpade i fem timmar för att rädda livet på honom. Under en kort pressträff i förrgår söndag, vågade sig Slovakiens försvarsminister Robert Kalinak på det glädjande beskedet, att premiärministern hade trätt ut ur skuggorna där hans liv var i fara.    Medan media och sociala media världen över  försökt placera en bisarr 71-åring som höll i pistolen - en poet och ickevåldsaktivist i det förflutna - så började strax  olika konspirationsteorier  att spridas.  Bl.a. ryska propagandister missade inte tillfället att så snart som möjligt peka ut spår som de anser leda till Zeleneskyi och "det kollektiva Väst".   Slovakiska " Pravda " reagerade tidigt mot de propagandistiska ryska utspelen - här ett utdrag: "I Moskva missbrukar man mordförsöket på Fico i propagandasyfte. De råder t.o.m. den slovakiska undersökningen att ta en tit