Fortsätt till huvudinnehåll

Snart 70 år sedan Ukasen från 1954

 En störande omständighet för dagens ryska regim är att landets föregångare, Sovjetunionen, enligt en ukas år 1954 överlämnade Krim åt sovjetrepubliken Ukraina. Idag har "Lenta" en artikel med rubriken:

I Statsduman har de velat annulera en av dåvarande sovjetiska myndigheternas ukaser

Delar av artikeln i översättning:

...   Högsta Sovjets ukas om att överlämna Krim åt den ukrainska socialistiska rådsrepublikens (USSR)  kontroll måste annuleras. Önskan att upphäva denna ukas framfördes av en deputerad i Statsduman - Konstantin Zatulin.

Enligt honom upprepar Kiev ständigt "ett och detsamma" då de uttalar sina anspråk på Krim och åberopar de sovjetiska myndigheternas beslut.

Artikel om ukasen från 1954
  "År 1954 blev Ryssland bestulet på Krim genom ett partiorganens beslut som bröt mot alla möjliga sovjetiska lagar. Vi är de enda som för arvet från Sovjetunionen vidare, därför borde vi återvända till denna punkt och demonstrativt annulera dessa beslut. Det behöver göras", enligt vad parlamentarikern sade.

   Zatulin förmodade, att ett upphävande av beslutet att överlämna Krim åt USSR, medför att frågan om vem halvön tillhör slutgiltigt avgörs inför hela världen.

Högsta Sovjets presidiums ukas om att räkna bort Krim från den ryska socialistiska sovjetrepublikens struktur , vilken antogs under Kliment Vorosjilovas ordförandeskap, undertecknades den 19 Februari 1954. Därefter antogs överensstämmande lagar, och i Sovjetunionens konstitution infördes rättelser. Efter Sovjets sönderfall hamnade Krim inom det självständiga Ukraina och förenades med Ryssland våren 2014 i samband med ett referendum.

Resultatet av denna folkomröstning erkänns inte av Kiev, USA och länderna i Europeiska Unionen, som räknar halvön som ockuperat territorium. Moskva insisterar på att internationella rättigheters normer ska iakttagas"


Så långt artikeln i Lenta.

Nästa år i Februari är det alltså 70 år sedan ukasen antogs av sovjetiska myndigheter.

-

       



Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Kurajev avkragad

 Som det har lutat åt efter den under många år verksamme, rysk-ortodoxe diakonen, Andrej Kurajevs, stundtals ganska häftiga kritik mot sin kyrka, har patriark Kirill äntligen fattat sitt beslut och fråntagit honom ämbetet. Andrej Kurajev Han har inte bara fråntagits rätten att undervisa i ett teologiskt seminarium, som fallet var i början av 2014 .      Han har inte bara hotats med att hans ämbete ska tas ifrån honom, som skedde på våren 2021 . Han har fråntagits sitt ämbete - av nämnde Kirill. Publikationen " Novye Izvestija " skriver:". .den 28:e April undertecknade patriark Kirill en ukas om att frånta diakonen Andrej Kurajev hans kyrkliga ämbetstitel p.g.a. hans fortsatta 'destruktiva verksamhet' och uteblivna 'tecken på ånger'. På det viset avlägsnade den Ryskortodoxa kyrkans ledare också det anstånd som hade funnits sedan två år tillbaka ". Kurajev själv kommenterar detta bl.a. så: "Att vara i kompanjonskap med den som patriark Kirill gjo

Fri eller fängslad på webben?

  Det världsvida nätet - www - lades ut för allmänt bruk av amerikanerna under 90-talets senare hälft. Efterhand har alltfler också tagit det i bruk - globalt. Ryssarna inte minst, och det på ett vis, stundtals, som kommer mig att tänka på ett ord av Lenin: "Kapitalisterna kommer själva att sälja det rep åt oss varmed vi ska hänga dem". Det är bara det att de ledande politiska krafterna i Ryssland idag inte längre är kommunister... x Panic and possibility : What workers learned about AI in 2023

Information eller hot?

 Dmitrij Medvedev återvänder till temat "Apokalypsen". Idag har han skrivit ett inlägg på sitt Telegram-konto. Vad vill  denne Medvedev - informera eller hota?  Lägg märke till hur förnedrande han uttrycker sig om Ukraina. "Sunak, Scholz, Macron , norska, finska, polska och andra ledare från NATO-länderna talar om att 'vi måste förbereda oss på ett krig med Ryssland'. Och även om Ryssland många gånger har sagt att det inte finns några planer på en konflikt med NATO-länderna och EU, så fortsätter detta ytterst farliga ordande om detta tema. Orsakerna är uppenbara. Det är nödvändigt att vända bort väljarnas uppmärksamhet så att det blir möjligt att satsa mångmiljardbelopp på det motbjudande, nationalistiska 'Ukraina'. Det är ju gigantiska summor som ägnas – inte åt sociala frågor – utan åt att kriga i ett för skattebetalarna främmande och utdöende land, vars befolkning flyr ut över Europa och terroriserar de lokala invånarna. Därför proklamerar ledarna för