Fortsätt till huvudinnehåll

Möte med Adam Michnik

 "Novaja Gazeta" har annonserat ett arrangemang - en livesändning - med den polske medborgarrättskämpen, författaren och chefredaktören för "Gazeta Wyborcza" Adam Michnik på fredag. 

Michnik kommer att svara på frågor som kan skickas in. "Novaja Gazeta" länkar till en tidigare intervju med Michnik från sommaren 2022, där han onekligen ger prov på sin erfarenhet av att göra motstånd mot en oblid regim i Polen som då befann sig inom Moskvas inflytandesfär.

Vad har skett i Ryssland? Michnik talar om en regim som har gått från att vara auktoritär till att bli totalitär. Han har mött Putin "live" tre gånger, och ger en viss inblick i hur Putin har förvandlats under sina tjugtre år vid makten:

(Utdrag ur intervjun) 

"- Blev du förvånad över att Putin angrep Ukraina? 

    - Ja, Jag har under många år intresserat mig för Putin, jag hör till dem som har mött honom

  - I Valdaj?

- I Valdaj, men innan dess i Kreml då jag fick en intervju med honom. Då han besökte Warsawa blev jag inbjuden till en högtidlig middag av Polens dåvarande president, Alexander Kwasnewskij. Jag hade möjlighet att lyssna till Putin och bekanta mig med honom. Som jag ser det har han utvecklats. Då han kom till makten hade han avsikten att stabilisera Ryssland genom att styra med stark hand. Men han borde ha styrt på ett riktigt vis i den meningen att han höll ifrån sig hämningslösa och ohängda oligarker. Men han talade sakligt och inte i officiell ton. Han tycktes mig inte vara en sovjetmänniska, för han talade inte sovjetiskt nyspråk. 

   Andra och tredje gången, när jag såg honom i Valdaj så gjorde han intrycket på mig att vara en beräknande gangster. Han räknade ut plus och minus. Därför tycktes mig tanken att han skulle anfalla Ukraina eller bomba Kiev inte möjlig. Det skulle innebära att Putin hade tappat kompassen, och den beräknande gangstern hade förvandlats till en gangster-psykopat. 

Men jag måste erkänna att jag hade informationer från högt placerade personer i Ukraina, vilka sa att ryssarna kommer att gå in i Ukraina, och att det inte skulle bli som 2014. De förvarnade om att det skulle bli  ett regelrätt krig. Jag tänkte att de överdrev. Men det har visat sig att de hade rätt..."

Hm..

...........

 Om Adam Michnik tidigare på bloggen - här

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Vad står på Ramzan Kadyrovs telegramkonto?

 "Ramzan Kadyrov uppmanar till våd mot Sverige" enligt olika tidningsrubriker idag.      Jag vet inte om jag håller med. Han nämner inte Sverige uttryckligen  och talar inte heller direkt om våldsamma åtgärder. Han uppmanar inte till stenkastning, men klandrar världens muslimska ledare för passivitet. Han uppmanar de muslimska ledarna att agera när Koranen kränks i "vissa europeiska länder", vilket gör honom som muslim djupt upprörd.  Men OK, Kadyrovs budskap känns inte fördensskull särskilt trösterikt. Det som kommer närmast hot om våld är att han lyfter fram Putinregimens handlande i Ukraina som ett mönster för hur den västliga dekadensen ska bemötas. Det kan uppfattas som ett indirekt hot om våld, men i huvudsak är hans budskap inte riktat till västländerna utan till muslimvärldens ledare.  Detta är vad som står på hans telegramkonto - hela texten:     Idag har hela den muslimska världen stött på en icke tidigare skådad utmaning. De fortsatta aktionerna att brä

Kurajev avkragad

 Som det har lutat åt efter den under många år verksamme, rysk-ortodoxe diakonen, Andrej Kurajevs, stundtals ganska häftiga kritik mot sin kyrka, har patriark Kirill äntligen fattat sitt beslut och fråntagit honom ämbetet. Andrej Kurajev Han har inte bara fråntagits rätten att undervisa i ett teologiskt seminarium, som fallet var i början av 2014 .      Han har inte bara hotats med att hans ämbete ska tas ifrån honom, som skedde på våren 2021 . Han har fråntagits sitt ämbete - av nämnde Kirill. Publikationen " Novye Izvestija " skriver:". .den 28:e April undertecknade patriark Kirill en ukas om att frånta diakonen Andrej Kurajev hans kyrkliga ämbetstitel p.g.a. hans fortsatta 'destruktiva verksamhet' och uteblivna 'tecken på ånger'. På det viset avlägsnade den Ryskortodoxa kyrkans ledare också det anstånd som hade funnits sedan två år tillbaka ". Kurajev själv kommenterar detta bl.a. så: "Att vara i kompanjonskap med den som patriark Kirill gjo

Hövdingar till fots?

    “ Jag har sett trälar färdas till häst och hövdingar få gå till fots såsom trälar ” -          Pred. 10:7   Påskveckan kan bli dramatisk. Den ryske presidenten har nyligen fått över sig en arresteringsorder för den internationella krigsförbrytartribunalens räkning.  En tidigare amerikansk president kan bli  arresterad.       Metropoliten Pavel från grottklostret i Kiev har skickats i husarrest av ukrainska myndigheter i samband med en uppgörelse om rätten att uppehålla sig och fira gudstjänst i det sakrala komplexet . Besinnar någon av dem den väg som Herrarnas herre och Konungarnas konung gick, då han blev tillfångatagen i Getsemane örtagård, och en av hans lärjungar drog ett svärd och högg av den judiske översteprästens öra?   " Och en av dem högg till översteprästens tjänare och högg så av honom högra örat. Då svarade Jesus och sade: 'Låten det gå så långt.' Och han rörde vid hans öra och helade honom " - Luk. 22:50-51 " Och tjänarens namn