Fortsätt till huvudinnehåll

Dostojevskij och det ryska folket

Vem har rätt om Dostojevskij ? 

En diskussion om Dostojevskij och om hur pass representativ eller icke-representativ han är för de breda lagren av ryssar kanske är oundviklig. 

För inte representerar han den ryska överheten, inte de gamla tsarerna, och ännu mindre den sovjetiska makten !

F Dostojevskij
1821 - 1881

Igår hördes en vädjan från "den främste av alla världens biskopar", som "Ukrainskaja Pravda" inte var sen att uppsnappa:"Den romerske påven sa, att de ryska soldaterna grymhet, med vilken de har verkat i Ukraina, inte ligger för det ryska folket: 'Jag slås av ... denna grymhet som inte alls ligger för det ryska folket. Kanske ... för att det ryska folket är ett storslaget folk; denna brutalitet hos de värvade och hos soldaterna som drar ut i krig som om det handlade om ett äventyr ! Jag föredrar att se det så eftersom jag har stor respekt för det ryska folket , för den ryska humanismen", sa påve Fransiskus.

Påven påminde om den ryske författaren Fjodor Dostojevskij , som enligt honom alltjämt "inspirerar kristna att tänka till om kristendomen"

Påven sa att han har lika stor respekt för det ukrainska folket som för det ryska


Han mötte mothugg från den ukrainske konsuln i USA. Och "Ukrainskaja Pravda" var inte sena att uppsnappa det heller.

"Den ukrainske konsuln i USA, Oksana Markarova, kommenterade påvens uttalande om hur 'det ryska folket är lagda för humanism' : ' Påven i Rom har tydligen inte läst Dostojevskij särskilt uppmärksamt. Då skulle han inte förvånas över ryssarnas brutalitet som verkligen ligger för dem', skrev Markarova på sin Facebook-sida.

'Och även en del andra verk av ryska författare och poeter , som Pusjkin, Kuprin, Bulgakov, liksom även ett ytligt studium av historien i våra regioner , skulle visa, att humanismen inte gjorde sig särskilt påmind vare sig under Ivan den Förskräcklige  år 1547, inte heller 1708, när Baturin brändes ned hänsynslöst och inte vid någon historisk händelse därefter' tillade konsuln.."


Även Putin åberopar Dostojevskij

x


GP

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

De vet att de gör fel – bad hela det ukrainska folket om förlåtelse.

 Enligt Ukrainskaja Pravda :   Domstolen gav 11 års fängelse åt fyra ryska miltärer, som torterade deltagare i en antiterror-operation i Charkov-trakten.   Källa: En talesperson för det ukrainska säkerhetsrådet , Artem Dechtjarenko, och presstjänsten för Charkovs distriktsåklagare   Detaljer: Bland de dömda finns två deltagare i den 16:e enskilda brigaden av särskild bestämmelse som är underställd den ryska generalstabens styrelse för beväpnade styrkor (tidigare kallades de GRU). Ytterligare två har värvats av det ryska, enskilda militära företaget “Redyt”   Just dessa fyra tillfångatog tre invånare i byn Berovaja som deltog i antiterror-operationen. Det var i början av September 2022.   De tillfångatagna männen hölls av ockupanterna bundna i en jordhåla med säckar över huvudet, och de utsattes för grym tortyr och man hotade att döda dem.   På det viset genomförde kidnapparna förhör och försökte “slå ur” dem informationer om andra ukrainska patrioter. Efter omänsklig tortyr och missh

Fångutväxlingen – ljuspunkt med förhinder

 Det är svårt att uppfatta fångutväxlingen mellan Ryssland och Ukraina den 21:a September som den ljuspunkt det på sätt och vis är. Bland de från rysk krigsfångenskap släppta personerna finner jag Svjatoslav Palamar, som tillhör “Azov – bataljonen”, och som var bland de som under våren kämpade på Ukrainas sida mot de ryska ockupanterna om Mariupol . Han var bland dem som stängdes in under stålverket i Mariupol, till dess en lösning förhandlades fram. Men de fick sedan tillbringa flera månader i olika ryska läger. Den 19:e Maj, medan han ännu var under stålverket och evakueringen pågick, fick han ut ett inspelat meddelande: “ Idag .. är det krigets 85:e dag. Jag och stridsledningen befinner oss på fabriken ‘Azovstals” område. Den bestämda operationen fortsätter , vars detaljer jag inte kommer att avslöja. Tack till hela världen , tack till Ukraina. Vi ses ”   Jag undrade då om det skulle bli något “återséende”, efter att ha tagit del av några fler detaljer om läget i Mariupol vid de

Vem sa: "Vi tar Kiev på tre dagar" !?

 Meningen " возьмем Киев за три дн я" ( = Vi tar Kiev på tre dagar !)  har blivit något av ett bevingat ord,  på ryska webben. Även internationellt .  Men det har inte mycket till vingar Vem var det som sa det från början ? Det lär ha kommit från den ryska militären (ett rykte säger att Putin sa det i ett enskilt samtal till den kinesiske ledaren- Xi), för att sedan upprepas av flera ryska propagandister på ett tidigt stadium.             Bland andra Olga Skabejeva sa "två dagar"., enligt klippet ovan (med svenska undertexter)        Den vitryske ledaren, Lukasjenko, talade om ”tre,fyra dagar” enligt samma klipp       Vladimir Solovjev som också syns i klippet, sa en gång  bestämt:  " Vi kommer att ta Kiev ! " och såg ut som om han menade tre dagar.       Eller kom det ursprunligen från Hitler vid tiden för "operation Barbarossa", som denne ryske bloggare anspelar på ?  (Hans karikatyr från 40-talet med svensk översättning:) DN , SR ,  -