Fortsätt till huvudinnehåll

Dostojevskij och det ryska folket

Vem har rätt om Dostojevskij ? 

En diskussion om Dostojevskij och om hur pass representativ eller icke-representativ han är för de breda lagren av ryssar kanske är oundviklig. 

För inte representerar han den ryska överheten, inte de gamla tsarerna, och ännu mindre den sovjetiska makten !

F Dostojevskij
1821 - 1881

Igår hördes en vädjan från "den främste av alla världens biskopar", som "Ukrainskaja Pravda" inte var sen att uppsnappa:"Den romerske påven sa, att de ryska soldaterna grymhet, med vilken de har verkat i Ukraina, inte ligger för det ryska folket: 'Jag slås av ... denna grymhet som inte alls ligger för det ryska folket. Kanske ... för att det ryska folket är ett storslaget folk; denna brutalitet hos de värvade och hos soldaterna som drar ut i krig som om det handlade om ett äventyr ! Jag föredrar att se det så eftersom jag har stor respekt för det ryska folket , för den ryska humanismen", sa påve Fransiskus.

Påven påminde om den ryske författaren Fjodor Dostojevskij , som enligt honom alltjämt "inspirerar kristna att tänka till om kristendomen"

Påven sa att han har lika stor respekt för det ukrainska folket som för det ryska


Han mötte mothugg från den ukrainske konsuln i USA. Och "Ukrainskaja Pravda" var inte sena att uppsnappa det heller.

"Den ukrainske konsuln i USA, Oksana Markarova, kommenterade påvens uttalande om hur 'det ryska folket är lagda för humanism' : ' Påven i Rom har tydligen inte läst Dostojevskij särskilt uppmärksamt. Då skulle han inte förvånas över ryssarnas brutalitet som verkligen ligger för dem', skrev Markarova på sin Facebook-sida.

'Och även en del andra verk av ryska författare och poeter , som Pusjkin, Kuprin, Bulgakov, liksom även ett ytligt studium av historien i våra regioner , skulle visa, att humanismen inte gjorde sig särskilt påmind vare sig under Ivan den Förskräcklige  år 1547, inte heller 1708, när Baturin brändes ned hänsynslöst och inte vid någon historisk händelse därefter' tillade konsuln.."


Även Putin åberopar Dostojevskij

x


GP

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Information eller hot?

 Dmitrij Medvedev återvänder till temat "Apokalypsen". Idag har han skrivit ett inlägg på sitt Telegram-konto. Vad vill  denne Medvedev - informera eller hota?  Lägg märke till hur förnedrande han uttrycker sig om Ukraina. "Sunak, Scholz, Macron , norska, finska, polska och andra ledare från NATO-länderna talar om att 'vi måste förbereda oss på ett krig med Ryssland'. Och även om Ryssland många gånger har sagt att det inte finns några planer på en konflikt med NATO-länderna och EU, så fortsätter detta ytterst farliga ordande om detta tema. Orsakerna är uppenbara. Det är nödvändigt att vända bort väljarnas uppmärksamhet så att det blir möjligt att satsa mångmiljardbelopp på det motbjudande, nationalistiska 'Ukraina'. Det är ju gigantiska summor som ägnas – inte åt sociala frågor – utan åt att kriga i ett för skattebetalarna främmande och utdöende land, vars befolkning flyr ut över Europa och terroriserar de lokala invånarna. Därför proklamerar ledarna för

Fri eller fängslad på webben?

  Det världsvida nätet - www - lades ut för allmänt bruk av amerikanerna under 90-talets senare hälft. Efterhand har alltfler också tagit det i bruk - globalt. Ryssarna inte minst, och det på ett vis, stundtals, som kommer mig att tänka på ett ord av Lenin: "Kapitalisterna kommer själva att sälja det rep åt oss varmed vi ska hänga dem". Det är bara det att de ledande politiska krafterna i Ryssland idag inte längre är kommunister... x Panic and possibility : What workers learned about AI in 2023

Mordförsöket på Slovakiens premiärminister - och den ryska propagandan

  Slovakiens premiärminister Robert Fico blev brutalt nedskjuten i onsdags förra veckan, och fördes snabbt till ett sjukhus där två läkarteam kämpade i fem timmar för att rädda livet på honom. Under en kort pressträff i förrgår söndag, vågade sig Slovakiens försvarsminister Robert Kalinak på det glädjande beskedet, att premiärministern hade trätt ut ur skuggorna där hans liv var i fara.    Medan media och sociala media världen över  försökt placera en bisarr 71-åring som höll i pistolen - en poet och ickevåldsaktivist i det förflutna - så började strax  olika konspirationsteorier  att spridas.  Bl.a. ryska propagandister missade inte tillfället att så snart som möjligt peka ut spår som de anser leda till Zeleneskyi och "det kollektiva Väst".   Slovakiska " Pravda " reagerade tidigt mot de propagandistiska ryska utspelen - här ett utdrag: "I Moskva missbrukar man mordförsöket på Fico i propagandasyfte. De råder t.o.m. den slovakiska undersökningen att ta en tit