Fortsätt till huvudinnehåll

Dostojevskij och det ryska folket

Vem har rätt om Dostojevskij ? 

En diskussion om Dostojevskij och om hur pass representativ eller icke-representativ han är för de breda lagren av ryssar kanske är oundviklig. 

För inte representerar han den ryska överheten, inte de gamla tsarerna, och ännu mindre den sovjetiska makten !

F Dostojevskij
1821 - 1881

Igår hördes en vädjan från "den främste av alla världens biskopar", som "Ukrainskaja Pravda" inte var sen att uppsnappa:"Den romerske påven sa, att de ryska soldaterna grymhet, med vilken de har verkat i Ukraina, inte ligger för det ryska folket: 'Jag slås av ... denna grymhet som inte alls ligger för det ryska folket. Kanske ... för att det ryska folket är ett storslaget folk; denna brutalitet hos de värvade och hos soldaterna som drar ut i krig som om det handlade om ett äventyr ! Jag föredrar att se det så eftersom jag har stor respekt för det ryska folket , för den ryska humanismen", sa påve Fransiskus.

Påven påminde om den ryske författaren Fjodor Dostojevskij , som enligt honom alltjämt "inspirerar kristna att tänka till om kristendomen"

Påven sa att han har lika stor respekt för det ukrainska folket som för det ryska


Han mötte mothugg från den ukrainske konsuln i USA. Och "Ukrainskaja Pravda" var inte sena att uppsnappa det heller.

"Den ukrainske konsuln i USA, Oksana Markarova, kommenterade påvens uttalande om hur 'det ryska folket är lagda för humanism' : ' Påven i Rom har tydligen inte läst Dostojevskij särskilt uppmärksamt. Då skulle han inte förvånas över ryssarnas brutalitet som verkligen ligger för dem', skrev Markarova på sin Facebook-sida.

'Och även en del andra verk av ryska författare och poeter , som Pusjkin, Kuprin, Bulgakov, liksom även ett ytligt studium av historien i våra regioner , skulle visa, att humanismen inte gjorde sig särskilt påmind vare sig under Ivan den Förskräcklige  år 1547, inte heller 1708, när Baturin brändes ned hänsynslöst och inte vid någon historisk händelse därefter' tillade konsuln.."


Även Putin åberopar Dostojevskij

x


GP

Kommentarer