Fortsätt till huvudinnehåll

Dostojevskij och det ryska folket

Vem har rätt om Dostojevskij ? 

En diskussion om Dostojevskij och om hur pass representativ eller icke-representativ han är för de breda lagren av ryssar kanske är oundviklig. 

För inte representerar han den ryska överheten, inte de gamla tsarerna, och ännu mindre den sovjetiska makten !

F Dostojevskij
1821 - 1881

Igår hördes en vädjan från "den främste av alla världens biskopar", som "Ukrainskaja Pravda" inte var sen att uppsnappa:"Den romerske påven sa, att de ryska soldaterna grymhet, med vilken de har verkat i Ukraina, inte ligger för det ryska folket: 'Jag slås av ... denna grymhet som inte alls ligger för det ryska folket. Kanske ... för att det ryska folket är ett storslaget folk; denna brutalitet hos de värvade och hos soldaterna som drar ut i krig som om det handlade om ett äventyr ! Jag föredrar att se det så eftersom jag har stor respekt för det ryska folket , för den ryska humanismen", sa påve Fransiskus.

Påven påminde om den ryske författaren Fjodor Dostojevskij , som enligt honom alltjämt "inspirerar kristna att tänka till om kristendomen"

Påven sa att han har lika stor respekt för det ukrainska folket som för det ryska


Han mötte mothugg från den ukrainske konsuln i USA. Och "Ukrainskaja Pravda" var inte sena att uppsnappa det heller.

"Den ukrainske konsuln i USA, Oksana Markarova, kommenterade påvens uttalande om hur 'det ryska folket är lagda för humanism' : ' Påven i Rom har tydligen inte läst Dostojevskij särskilt uppmärksamt. Då skulle han inte förvånas över ryssarnas brutalitet som verkligen ligger för dem', skrev Markarova på sin Facebook-sida.

'Och även en del andra verk av ryska författare och poeter , som Pusjkin, Kuprin, Bulgakov, liksom även ett ytligt studium av historien i våra regioner , skulle visa, att humanismen inte gjorde sig särskilt påmind vare sig under Ivan den Förskräcklige  år 1547, inte heller 1708, när Baturin brändes ned hänsynslöst och inte vid någon historisk händelse därefter' tillade konsuln.."


Även Putin åberopar Dostojevskij

x


GP

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Vad står på Ramzan Kadyrovs telegramkonto?

 "Ramzan Kadyrov uppmanar till våd mot Sverige" enligt olika tidningsrubriker idag.      Jag vet inte om jag håller med. Han nämner inte Sverige uttryckligen  och talar inte heller direkt om våldsamma åtgärder. Han uppmanar inte till stenkastning, men klandrar världens muslimska ledare för passivitet. Han uppmanar de muslimska ledarna att agera när Koranen kränks i "vissa europeiska länder", vilket gör honom som muslim djupt upprörd.  Men OK, Kadyrovs budskap känns inte fördensskull särskilt trösterikt. Det som kommer närmast hot om våld är att han lyfter fram Putinregimens handlande i Ukraina som ett mönster för hur den västliga dekadensen ska bemötas. Det kan uppfattas som ett indirekt hot om våld, men i huvudsak är hans budskap inte riktat till västländerna utan till muslimvärldens ledare.  Detta är vad som står på hans telegramkonto - hela texten:     Idag har hela den muslimska världen stött på en icke tidigare skådad utmaning. De fortsatta aktionerna att brä

Kurajev avkragad

 Som det har lutat åt efter den under många år verksamme, rysk-ortodoxe diakonen, Andrej Kurajevs, stundtals ganska häftiga kritik mot sin kyrka, har patriark Kirill äntligen fattat sitt beslut och fråntagit honom ämbetet. Andrej Kurajev Han har inte bara fråntagits rätten att undervisa i ett teologiskt seminarium, som fallet var i början av 2014 .      Han har inte bara hotats med att hans ämbete ska tas ifrån honom, som skedde på våren 2021 . Han har fråntagits sitt ämbete - av nämnde Kirill. Publikationen " Novye Izvestija " skriver:". .den 28:e April undertecknade patriark Kirill en ukas om att frånta diakonen Andrej Kurajev hans kyrkliga ämbetstitel p.g.a. hans fortsatta 'destruktiva verksamhet' och uteblivna 'tecken på ånger'. På det viset avlägsnade den Ryskortodoxa kyrkans ledare också det anstånd som hade funnits sedan två år tillbaka ". Kurajev själv kommenterar detta bl.a. så: "Att vara i kompanjonskap med den som patriark Kirill gjo

Hövdingar till fots?

    “ Jag har sett trälar färdas till häst och hövdingar få gå till fots såsom trälar ” -          Pred. 10:7   Påskveckan kan bli dramatisk. Den ryske presidenten har nyligen fått över sig en arresteringsorder för den internationella krigsförbrytartribunalens räkning.  En tidigare amerikansk president kan bli  arresterad.       Metropoliten Pavel från grottklostret i Kiev har skickats i husarrest av ukrainska myndigheter i samband med en uppgörelse om rätten att uppehålla sig och fira gudstjänst i det sakrala komplexet . Besinnar någon av dem den väg som Herrarnas herre och Konungarnas konung gick, då han blev tillfångatagen i Getsemane örtagård, och en av hans lärjungar drog ett svärd och högg av den judiske översteprästens öra?   " Och en av dem högg till översteprästens tjänare och högg så av honom högra örat. Då svarade Jesus och sade: 'Låten det gå så långt.' Och han rörde vid hans öra och helade honom " - Luk. 22:50-51 " Och tjänarens namn