Fortsätt till huvudinnehåll

Det Stora, Stora Ryssland..

 Påven och Orban har var och en på sitt vis arbetat med föreställningar om Ryssland. Det stora, stora Ryssland. Är inte Ryssland stort? På vilket vis, i sådana fall?

 En grupp katolska ungdomar från hela  Ryssland samlades till ett möte i S:t Petersburg den 25:e augusti, och påven höll ett tal till dem via länk, som sedan, till sina delar, lades ut på Vatikanens internetresurser. Det ukrainska utrikesministeriet reagerade först på det talet genom en representant - Oleg Nikolenko.

Detta är vad påven lär ha sagt:"Glöm aldrig ert arv. Ni är arvtagare till det stora Ryssland: till helgonens stora Ryssland, och de styrandes Ryssland: Peter den stores, Katarina II:s, imperiets Ryssland - den omfattande, bildade och magnifika kulturen, och den mänskliga storheten. Avsäg er aldrig detta arv. Ni är arvtagare till det stora moder Ryssland, gå framåt med detta. Och tack ska ni ha - tack för ert sätt att vara, för ert sätt att vara ryssar!"

Att märka är att Vatikanens informationsportal "Vatican News" lade ut påvens hälsning på sin webplats, men just det stycket som återgivits här ovan fattades. Men det finns videoklipp med påvens tal som spridits över internet.

Nikolenko anmärkte att det är "just detta slag av imperialistisk propaganda som Kreml använder för att döda tusentals ukrainska män och kvinnor, och för att tillintetgöra hundratals ukrainska städer och samhällen". Han sa också: "Det är mycket sårande, att ryska stormaktsidéer, som också särskilt utgör orsaken till Rysslands kroniska aggressivitet, medvetet eller omedvetet hörs från påvens mun, vars uppdrag, som vi förstår det, borde bestå i att öppna ögonen på rysk ungdom för vilken ödeläggande kurs den nuvarande ryska ledningen har slagit in på"

                                                                                                          

Den ungerske premiärministern Viktor Orban å sin sida, har låtit sig intervjuas av den amerikanske "Fox News"-journalisten Tucker Carlson, och avråder i alla tonarter Väst från att stödja Ukraina, eller att bara inbilla sig att Ukraina skulle kunna avgå med segern i kriget: "Enligt Orban är det nödvändigt att förstå rysk kultur och ryskt tänkande, för dem är friheten inget primärt problem, utan att hålla ihop det väldiga landet. Han säger att ryssarna aldrig kommer att döda sin ledare, de kommer aldrig att ge upp, de kommer att bevara och försvara sitt land. Om Väst skickar mer utrustning till Ukraina så kommer ryssarna att producera ännu mer som svar...Enligt den ungerske premiärministern missade NATO ett historiskt tillfälle att integrera Ukraina 2007 - 2008, när Ryssland var svagt. Idag är ett ukrainskt NATO-medlemskap inte längre ett realistiskt förslag, vi kan inte låta den rysk-ukrainska gränsen bli en NATO-gräns. Istället för medlemskap borde säkerhet och suveränitet erbjudas Ukraina i en överenskommelse med Ryssland"

                                                                                                              

Kreml har mig veterligen  inget att anmärka på vare sig påvens eller Orbans ord. Angående påvens ord sa Kremls presstalesman Dmitrij Peskov bl. a: "Påven känner till den ryska historien, och det är mycket bra.."


Sändaren, Bloomberg


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Vem sa: "Vi tar Kiev på tre dagar" !?

 Meningen " возьмем Киев за три дн я" ( = Vi tar Kiev på tre dagar !)  har blivit något av ett bevingat ord,  på ryska webben. Även internationellt .  Men det har inte mycket till vingar Vem var det som sa det från början ? Det lär ha kommit från den ryska militären (ett rykte säger att Putin sa det i ett enskilt samtal till den kinesiske ledaren- Xi), för att sedan upprepas av flera ryska propagandister på ett tidigt stadium.             Bland andra Olga Skabejeva sa "två dagar"., enligt klippet ovan (med svenska undertexter)        Den vitryske ledaren, Lukasjenko, talade om ”tre,fyra dagar” enligt samma klipp       Vladimir Solovjev som också syns i klippet, sa en gång  bestämt:  " Vi kommer att ta Kiev ! " och såg ut som om han menade tre dagar.       Eller kom det ursprunligen från Hitler vid tiden för "operation Barbarossa", som denne ryske bloggare anspelar på ?  (Hans karikatyr från 40-talet med svensk översättning:) DN , SR ,  -

De vet att de gör fel – bad hela det ukrainska folket om förlåtelse.

 Enligt Ukrainskaja Pravda :   Domstolen gav 11 års fängelse åt fyra ryska miltärer, som torterade deltagare i en antiterror-operation i Charkov-trakten.   Källa: En talesperson för det ukrainska säkerhetsrådet , Artem Dechtjarenko, och presstjänsten för Charkovs distriktsåklagare   Detaljer: Bland de dömda finns två deltagare i den 16:e enskilda brigaden av särskild bestämmelse som är underställd den ryska generalstabens styrelse för beväpnade styrkor (tidigare kallades de GRU). Ytterligare två har värvats av det ryska, enskilda militära företaget “Redyt”   Just dessa fyra tillfångatog tre invånare i byn Berovaja som deltog i antiterror-operationen. Det var i början av September 2022.   De tillfångatagna männen hölls av ockupanterna bundna i en jordhåla med säckar över huvudet, och de utsattes för grym tortyr och man hotade att döda dem.   På det viset genomförde kidnapparna förhör och försökte “slå ur” dem informationer om andra ukrainska patrioter. Efter omänsklig tortyr och missh

Vad står på Ramzan Kadyrovs telegramkonto?

 "Ramzan Kadyrov uppmanar till våd mot Sverige" enligt olika tidningsrubriker idag.      Jag vet inte om jag håller med. Han nämner inte Sverige uttryckligen  och talar inte heller direkt om våldsamma åtgärder. Han uppmanar inte till stenkastning, men klandrar världens muslimska ledare för passivitet. Han uppmanar de muslimska ledarna att agera när Koranen kränks i "vissa europeiska länder", vilket gör honom som muslim djupt upprörd.  Men OK, Kadyrovs budskap känns inte fördensskull särskilt trösterikt. Det som kommer närmast hot om våld är att han lyfter fram Putinregimens handlande i Ukraina som ett mönster för hur den västliga dekadensen ska bemötas. Det kan uppfattas som ett indirekt hot om våld, men i huvudsak är hans budskap inte riktat till västländerna utan till muslimvärldens ledare.  Detta är vad som står på hans telegramkonto - hela texten:     Idag har hela den muslimska världen stött på en icke tidigare skådad utmaning. De fortsatta aktionerna att brä