Fortsätt till huvudinnehåll

Från marsch till krasch

 Jevgenij Prigozjin - Wagnerchefen - har av allt att döma omkommit i en flygkrasch ovanför Tver i Ryssland.

Den mannen har jag funderat på hela detta år, och särskilt efter aktionen i juni månad.

Det var då han organiserade sina soldater i en "rättvisans marsch". Denna marsch förbereddes under ett antal veckor då Prigozjin efterhand uttalade sig alltmer kritiskt mot den "byråkratiska eliten" i Ryssland, och särskilt då inom det militära. Han tycktes ibland anspela på Putin själv med sina utfall. 

I slutet av Maj blev han intervjuad för "Telega online" av journalisten Konstantin Dolgov. Helt riktigt blev den intervjun en generaluppgörelse med putinregimens militära specialoperation i Ukraina! Och den lades ut på Prigozjins eget telegramkonto

En månad efter det var det dags för "rättvise-marschen". 

Prigozjin tillsammans med journalisten Konstantin Dolgov

Handlade Prigozhin som Abraham?

Frågan är ganska absurd, jag medger det. Men var inte Abrahams offer av Isak en absurd handling, mänskligt sett? Jevgenij Prigozjin har i allmänhet och i synnerhet givit intryck av att vara en regelrätt flåbuse. Det går inte att se genom fingrarna med släggan han använde för att straffa upproriska soldater - tidigare straffångar.

Enligt 1 Mosebok (kapitel 22) befallde Gud Abraham att offra sin son Isak på ett altare. Abraham gick sedan åstad och kom till den punkt där han lyfte upp kniven för att slakta sin son. Då sände Gud en ängel som sa åt Abraham att inte göra det. Det behövdes inte.

  Är det något liknande som vederfors Wagner-chefen den 24 juni? Var det Gud som sade åt honom att tillsammans med Wagner gå mot Moskva? Och han gick tills han nådde nästan hela vägen fram. Sedan fick han en motorder. Vem gav honom den? Handlingen blev en "demonstration", inget mer. Men en sällsam demonstration.

Alltså: kanske lika absurt som det var, att Abraham skulle göra något ont, blev det att Wagnerchefen skulle göra något gott!

Men "rättvise-marschen" blev onekligen en demonstration som ännu kan ha sin betydelse, beroende på hur händelserna utvecklas...

-

Detta sa iallafall Prigozjin i slutet av Maj i den ovannämnda intervjun, och med det uttalandet i ryggen marscherade han med Wagner sedan mot Moskva den 24 juni: 

Vi kom hit (till Ukraina) och bar oss skamligt åt, vi stövlade fram över hela territoriet i sökandet efter nazister. Medan vi sökte efter nazister hamrade vi på alla vi kunde, sedan begav vi oss mot Kiev, och när det sedan sket sig drog vi bort. Vidare - mot Cherson. Det sket sig också, och vi lämnade. Var det före eller efter? - jag kan röra till det när det gäller tiden, Izjum, Liman? På något vis gick saker och ting inte ihop för oss.
Specialoperationen gjordes för att avmilitarisera och avnazifiera Ukraina, ukrainarna var bara en tidigare sovjetrepublik. De hade det ukrainska språket, och alla respekterade det, även Sovjetunionen.
På det viset, när det gäller avnazifieringen ...Vi gjorde Ukraina till en nation, känd i hela världen. Ukraina blev ett land som man vet om precis överallt. Det är som med grekerna under Greklands blomstring. Vi legitimiserade Ukraina.
Nu, när det gäller demilitariseringen... om de hade 500 tanks i början av specialoperationen så har de nu 5000. Om de hade 20 000 man som kunde strida, så har de nu 400 000. Hur har vi avmilitariserat landet? Det har visat sig att vi gjort tvärtom. Vi har ju för h-e militariserat dem!

-

En "Wagner"-soldat som hänger på repet efter att ha tagit över "Wagners" telegramkonto strax efter marschen i Juni, kommenterar sin tidigare chefs - som han kallar för "den en gång mest lovande politikern" - frånfälle, bland annat på det viset: "Det skurkaktiga mordet på den en gång mest lovande politikern och på Wagner har en gång för alla bevisat, att dessa människor var äkta. Visserligen med ett enormt antal brister, med sina problem och illusioner, men allt vad de gjorde gjordes verkligen. Det var vare sig kontrakt eller spektakel, men allt var verkligt. Och i vår tid finns det få äkta människor, särskilt på den nivån..."

-
Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Information eller hot?

 Dmitrij Medvedev återvänder till temat "Apokalypsen". Idag har han skrivit ett inlägg på sitt Telegram-konto. Vad vill  denne Medvedev - informera eller hota?  Lägg märke till hur förnedrande han uttrycker sig om Ukraina. "Sunak, Scholz, Macron , norska, finska, polska och andra ledare från NATO-länderna talar om att 'vi måste förbereda oss på ett krig med Ryssland'. Och även om Ryssland många gånger har sagt att det inte finns några planer på en konflikt med NATO-länderna och EU, så fortsätter detta ytterst farliga ordande om detta tema. Orsakerna är uppenbara. Det är nödvändigt att vända bort väljarnas uppmärksamhet så att det blir möjligt att satsa mångmiljardbelopp på det motbjudande, nationalistiska 'Ukraina'. Det är ju gigantiska summor som ägnas – inte åt sociala frågor – utan åt att kriga i ett för skattebetalarna främmande och utdöende land, vars befolkning flyr ut över Europa och terroriserar de lokala invånarna. Därför proklamerar ledarna för

Fri eller fängslad på webben?

  Det världsvida nätet - www - lades ut för allmänt bruk av amerikanerna under 90-talets senare hälft. Efterhand har alltfler också tagit det i bruk - globalt. Ryssarna inte minst, och det på ett vis, stundtals, som kommer mig att tänka på ett ord av Lenin: "Kapitalisterna kommer själva att sälja det rep åt oss varmed vi ska hänga dem". Det är bara det att de ledande politiska krafterna i Ryssland idag inte längre är kommunister... x Panic and possibility : What workers learned about AI in 2023

Mordförsöket på Slovakiens premiärminister - och den ryska propagandan

  Slovakiens premiärminister Robert Fico blev brutalt nedskjuten i onsdags förra veckan, och fördes snabbt till ett sjukhus där två läkarteam kämpade i fem timmar för att rädda livet på honom. Under en kort pressträff i förrgår söndag, vågade sig Slovakiens försvarsminister Robert Kalinak på det glädjande beskedet, att premiärministern hade trätt ut ur skuggorna där hans liv var i fara.    Medan media och sociala media världen över  försökt placera en bisarr 71-åring som höll i pistolen - en poet och ickevåldsaktivist i det förflutna - så började strax  olika konspirationsteorier  att spridas.  Bl.a. ryska propagandister missade inte tillfället att så snart som möjligt peka ut spår som de anser leda till Zeleneskyi och "det kollektiva Väst".   Slovakiska " Pravda " reagerade tidigt mot de propagandistiska ryska utspelen - här ett utdrag: "I Moskva missbrukar man mordförsöket på Fico i propagandasyfte. De råder t.o.m. den slovakiska undersökningen att ta en tit