Fortsätt till huvudinnehåll

Från marsch till krasch

 Jevgenij Prigozjin - Wagnerchefen - har av allt att döma omkommit i en flygkrasch ovanför Tver i Ryssland.

Den mannen har jag funderat på hela detta år, och särskilt efter aktionen i juni månad.

Det var då han organiserade sina soldater i en "rättvisans marsch". Denna marsch förbereddes under ett antal veckor då Prigozjin efterhand uttalade sig alltmer kritiskt mot den "byråkratiska eliten" i Ryssland, och särskilt då inom det militära. Han tycktes ibland anspela på Putin själv med sina utfall. 

I slutet av Maj blev han intervjuad för "Telega online" av journalisten Konstantin Dolgov. Helt riktigt blev den intervjun en generaluppgörelse med putinregimens militära specialoperation i Ukraina! Och den lades ut på Prigozjins eget telegramkonto

En månad efter det var det dags för "rättvise-marschen". 

Prigozjin tillsammans med journalisten Konstantin Dolgov

Handlade Prigozhin som Abraham?

Frågan är ganska absurd, jag medger det. Men var inte Abrahams offer av Isak en absurd handling, mänskligt sett? Jevgenij Prigozjin har i allmänhet och i synnerhet givit intryck av att vara en regelrätt flåbuse. Det går inte att se genom fingrarna med släggan han använde för att straffa upproriska soldater - tidigare straffångar.

Enligt 1 Mosebok (kapitel 22) befallde Gud Abraham att offra sin son Isak på ett altare. Abraham gick sedan åstad och kom till den punkt där han lyfte upp kniven för att slakta sin son. Då sände Gud en ängel som sa åt Abraham att inte göra det. Det behövdes inte.

  Är det något liknande som vederfors Wagner-chefen den 24 juni? Var det Gud som sade åt honom att tillsammans med Wagner gå mot Moskva? Och han gick tills han nådde nästan hela vägen fram. Sedan fick han en motorder. Vem gav honom den? Handlingen blev en "demonstration", inget mer. Men en sällsam demonstration.

Alltså: kanske lika absurt som det var, att Abraham skulle göra något ont, blev det att Wagnerchefen skulle göra något gott!

Men "rättvise-marschen" blev onekligen en demonstration som ännu kan ha sin betydelse, beroende på hur händelserna utvecklas...

-

Detta sa iallafall Prigozjin i slutet av Maj i den ovannämnda intervjun, och med det uttalandet i ryggen marscherade han med Wagner sedan mot Moskva den 24 juni: 

Vi kom hit (till Ukraina) och bar oss skamligt åt, vi stövlade fram över hela territoriet i sökandet efter nazister. Medan vi sökte efter nazister hamrade vi på alla vi kunde, sedan begav vi oss mot Kiev, och när det sedan sket sig drog vi bort. Vidare - mot Cherson. Det sket sig också, och vi lämnade. Var det före eller efter? - jag kan röra till det när det gäller tiden, Izjum, Liman? På något vis gick saker och ting inte ihop för oss.
Specialoperationen gjordes för att avmilitarisera och avnazifiera Ukraina, ukrainarna var bara en tidigare sovjetrepublik. De hade det ukrainska språket, och alla respekterade det, även Sovjetunionen.
På det viset, när det gäller avnazifieringen ...Vi gjorde Ukraina till en nation, känd i hela världen. Ukraina blev ett land som man vet om precis överallt. Det är som med grekerna under Greklands blomstring. Vi legitimiserade Ukraina.
Nu, när det gäller demilitariseringen... om de hade 500 tanks i början av specialoperationen så har de nu 5000. Om de hade 20 000 man som kunde strida, så har de nu 400 000. Hur har vi avmilitariserat landet? Det har visat sig att vi gjort tvärtom. Vi har ju för h-e militariserat dem!

-

En "Wagner"-soldat som hänger på repet efter att ha tagit över "Wagners" telegramkonto strax efter marschen i Juni, kommenterar sin tidigare chefs - som han kallar för "den en gång mest lovande politikern" - frånfälle, bland annat på det viset: "Det skurkaktiga mordet på den en gång mest lovande politikern och på Wagner har en gång för alla bevisat, att dessa människor var äkta. Visserligen med ett enormt antal brister, med sina problem och illusioner, men allt vad de gjorde gjordes verkligen. Det var vare sig kontrakt eller spektakel, men allt var verkligt. Och i vår tid finns det få äkta människor, särskilt på den nivån..."

-
Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Vem sa: "Vi tar Kiev på tre dagar" !?

 Meningen " возьмем Киев за три дн я" ( = Vi tar Kiev på tre dagar !)  har blivit något av ett bevingat ord,  på ryska webben. Även internationellt .  Men det har inte mycket till vingar Vem var det som sa det från början ? Det lär ha kommit från den ryska militären (ett rykte säger att Putin sa det i ett enskilt samtal till den kinesiske ledaren- Xi), för att sedan upprepas av flera ryska propagandister på ett tidigt stadium.             Bland andra Olga Skabejeva sa "två dagar"., enligt klippet ovan (med svenska undertexter)        Den vitryske ledaren, Lukasjenko, talade om ”tre,fyra dagar” enligt samma klipp       Vladimir Solovjev som också syns i klippet, sa en gång  bestämt:  " Vi kommer att ta Kiev ! " och såg ut som om han menade tre dagar.       Eller kom det ursprunligen från Hitler vid tiden för "operation Barbarossa", som denne ryske bloggare anspelar på ?  (Hans karikatyr från 40-talet med svensk översättning:) DN , SR ,  -

De vet att de gör fel – bad hela det ukrainska folket om förlåtelse.

 Enligt Ukrainskaja Pravda :   Domstolen gav 11 års fängelse åt fyra ryska miltärer, som torterade deltagare i en antiterror-operation i Charkov-trakten.   Källa: En talesperson för det ukrainska säkerhetsrådet , Artem Dechtjarenko, och presstjänsten för Charkovs distriktsåklagare   Detaljer: Bland de dömda finns två deltagare i den 16:e enskilda brigaden av särskild bestämmelse som är underställd den ryska generalstabens styrelse för beväpnade styrkor (tidigare kallades de GRU). Ytterligare två har värvats av det ryska, enskilda militära företaget “Redyt”   Just dessa fyra tillfångatog tre invånare i byn Berovaja som deltog i antiterror-operationen. Det var i början av September 2022.   De tillfångatagna männen hölls av ockupanterna bundna i en jordhåla med säckar över huvudet, och de utsattes för grym tortyr och man hotade att döda dem.   På det viset genomförde kidnapparna förhör och försökte “slå ur” dem informationer om andra ukrainska patrioter. Efter omänsklig tortyr och missh

Vad står på Ramzan Kadyrovs telegramkonto?

 "Ramzan Kadyrov uppmanar till våd mot Sverige" enligt olika tidningsrubriker idag.      Jag vet inte om jag håller med. Han nämner inte Sverige uttryckligen  och talar inte heller direkt om våldsamma åtgärder. Han uppmanar inte till stenkastning, men klandrar världens muslimska ledare för passivitet. Han uppmanar de muslimska ledarna att agera när Koranen kränks i "vissa europeiska länder", vilket gör honom som muslim djupt upprörd.  Men OK, Kadyrovs budskap känns inte fördensskull särskilt trösterikt. Det som kommer närmast hot om våld är att han lyfter fram Putinregimens handlande i Ukraina som ett mönster för hur den västliga dekadensen ska bemötas. Det kan uppfattas som ett indirekt hot om våld, men i huvudsak är hans budskap inte riktat till västländerna utan till muslimvärldens ledare.  Detta är vad som står på hans telegramkonto - hela texten:     Idag har hela den muslimska världen stött på en icke tidigare skådad utmaning. De fortsatta aktionerna att brä