Fortsätt till huvudinnehåll

Putin talar goda ord om Solsjenitsyn och distanserar sig från mörka årtal i den sovjetiska historien

 Otroligt märkliga saker hördes från Vladimir Putin idag, då han talade i ett ekonomiskt forum i Vladivostok. Det påminde något om vad han sa i Valdaj för snart ett år sedan, men om möjligt ännu mer motsägelsefullt.

   Kremls presstalesman Peskov annonserade också från Kreml att det skulle bli ett "omfattande" anförande. Och jag har inte hört hela när jag skriver detta, bara läst enskilda nyhetstelegram, och sett något vad reaktionerna har blivit.

Solsjenitsyn fick en gång en utmärkelse av Putin

      Tydligen håller Putin styvt på att efter Sovjet kom "friheten" på 90-talet (han kanske inte helt kan såga 90-talet, efter Alexej Navalnyj's svidande vidräkning med den perioden) Men att "mycket gick förlorat på grund av tanklöshet". Men Sovjet gjorde misstag, sa han, när frågor ställdes om Ungern 1956 och Tjeckoslovakien 1968.

Jag citerar från ryska "Lenta": "Under samtalet berättade mötets moderator att tjeckiska och ungerska myndigheter har hävdat, att Sovjet förde en kolonialpolitik i förhållande till deras länder. 

 -'Vi har ju för länge sedan erkänt att denna del av Sovjetunionens politik var förfelad, och  endast ledde till störningar i relationerna', sa Putin. Han sa att man inte kan acceptera en politik som tydligt är i strid mot andra folks intressen. 'Sådant rofferi är det som de ledande länderna i Väst slagit sig på idag', tillade statschefen.."


Undra på att man reagerar på detta i Ukraina! "Ukrainskaja Pravda" skriver:"Den ryske diktatorn Vladimir Putin , som har angripit Ukraina, säger samtidigt att man inte får föra en utrikespolitik som skadar andra folks intressen... 'Det var ett misstag', sa Putin , då han svarade    på frågan om man kan uppfatta Ryssland som en kolonialmakt på grund av Moskvas beslut att skicka tanks till Budapest 1956, och till Prag 1968. 

'Det är inte rätt att handla på ett sådant vis i utrikespolitiken, att det skadar andra folks intressen', sa Putin, som år 2022 sände tiotusentals militärer till Ukraina, och därmed provocerade fram det största kriget som förts på europeiskt fastland sedan det Andra världskriget.

Putin sa, att Förenta Staterna gör samma misstag som Sovjetunionen. Han sa, att 'Washington har inga vänner, endast intressen' ".


Och vidare så ger Ukrainskaja Pravda en del tänkvärda uppgifter både från historien och samtiden:

"Den ungerska resningen år 1956 undertrycktes av sovjetiska tanks och härar. Under striderna dog inte mindre än 2300 ungrare och 600 sovjetiska militärer.

   Pragvåren år 1968 upphörde, då sovjetledda trupper från Warsawa-pakten invaderade den Tjeckoslovakiska Socialistiska Republiken. Enligt uppgifter från tjeckiska historiker så omkom 143 tjecker och slovaker.

  Det har tidigare blivit känt, att i de historieböcker för gymnasiet som är officiellt godkända för användning i Ryssland, kallas deltagarna i den ungerska revolutionen 1956 för 'fascister' och 'radikaler som gjorde uppror', genom att angripa sovjetiska minnesmärken. 

'Pådrivare för den ungerska krisen var de västliga underrättelsetjänsternas agerande och den inhemska oppositionen som de understödde', enligt 'läroboken i historia' som utöver det kritiserar ungrarna för att de 'beslöt att avsäga sig det stalinistiska arvet'.

Som ett svar på frågan hur den ungerska regeringen bedömer förvanskandet av historiska händelser i officiellt godkända ryska läroböcker, sa chefen för det ungerska utrikesministeriet, Peter Siijarto, att 'det finns vissa frågor som regeringen överhuvudtaget inte anser  bör behandlas'.'Ungerns historia, det ungerska folket och dess strävan efter frihet bör alla respektera. 1956, denna förflutna revolution, utgör ett av de mest ärorika ögonblicken i den ungerska historien, då det ungerska folket gav sina liv för den personliga friheten och för sitt lands suveränitet', sa ministern".  


Och Solsjenitsyn?

" 'Författaren och aktivisten Alexander Solsjenitsyn var en rysk patriot i ordets bästa mening'. Så bedömde den ryske presidenten Vladimir Putin Solsjenitsyns person, under sitt framträdande i det östliga ekonomiska forumet".

Det går väl knappast ihop med det förslag i den ryska statsduman som går ut på att utesluta "Gulagarkipelagen" från skolans läroplan. Detta därför att Solsjenitsyn i detta verk "smutskastar sitt eget ryska folk"

Nu var det ett ryskt, genomgående putinlojalt media, som ställde frågan om statsduman ..
Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Vem sa: "Vi tar Kiev på tre dagar" !?

 Meningen " возьмем Киев за три дн я" ( = Vi tar Kiev på tre dagar !)  har blivit något av ett bevingat ord,  på ryska webben. Även internationellt .  Men det har inte mycket till vingar Vem var det som sa det från början ? Det lär ha kommit från den ryska militären (ett rykte säger att Putin sa det i ett enskilt samtal till den kinesiske ledaren- Xi), för att sedan upprepas av flera ryska propagandister på ett tidigt stadium.             Bland andra Olga Skabejeva sa "två dagar"., enligt klippet ovan (med svenska undertexter)        Den vitryske ledaren, Lukasjenko, talade om ”tre,fyra dagar” enligt samma klipp       Vladimir Solovjev som också syns i klippet, sa en gång  bestämt:  " Vi kommer att ta Kiev ! " och såg ut som om han menade tre dagar.       Eller kom det ursprunligen från Hitler vid tiden för "operation Barbarossa", som denne ryske bloggare anspelar på ?  (Hans karikatyr från 40-talet med svensk översättning:) DN , SR ,  -

De vet att de gör fel – bad hela det ukrainska folket om förlåtelse.

 Enligt Ukrainskaja Pravda :   Domstolen gav 11 års fängelse åt fyra ryska miltärer, som torterade deltagare i en antiterror-operation i Charkov-trakten.   Källa: En talesperson för det ukrainska säkerhetsrådet , Artem Dechtjarenko, och presstjänsten för Charkovs distriktsåklagare   Detaljer: Bland de dömda finns två deltagare i den 16:e enskilda brigaden av särskild bestämmelse som är underställd den ryska generalstabens styrelse för beväpnade styrkor (tidigare kallades de GRU). Ytterligare två har värvats av det ryska, enskilda militära företaget “Redyt”   Just dessa fyra tillfångatog tre invånare i byn Berovaja som deltog i antiterror-operationen. Det var i början av September 2022.   De tillfångatagna männen hölls av ockupanterna bundna i en jordhåla med säckar över huvudet, och de utsattes för grym tortyr och man hotade att döda dem.   På det viset genomförde kidnapparna förhör och försökte “slå ur” dem informationer om andra ukrainska patrioter. Efter omänsklig tortyr och missh

Vad står på Ramzan Kadyrovs telegramkonto?

 "Ramzan Kadyrov uppmanar till våd mot Sverige" enligt olika tidningsrubriker idag.      Jag vet inte om jag håller med. Han nämner inte Sverige uttryckligen  och talar inte heller direkt om våldsamma åtgärder. Han uppmanar inte till stenkastning, men klandrar världens muslimska ledare för passivitet. Han uppmanar de muslimska ledarna att agera när Koranen kränks i "vissa europeiska länder", vilket gör honom som muslim djupt upprörd.  Men OK, Kadyrovs budskap känns inte fördensskull särskilt trösterikt. Det som kommer närmast hot om våld är att han lyfter fram Putinregimens handlande i Ukraina som ett mönster för hur den västliga dekadensen ska bemötas. Det kan uppfattas som ett indirekt hot om våld, men i huvudsak är hans budskap inte riktat till västländerna utan till muslimvärldens ledare.  Detta är vad som står på hans telegramkonto - hela texten:     Idag har hela den muslimska världen stött på en icke tidigare skådad utmaning. De fortsatta aktionerna att brä