Fortsätt till huvudinnehåll

Japan varnade för Rysslands kärnvapen-retorik

 Flera nyhetsmedia fick "myror i huvudet" efter att Japans representant i FN:s säkerhetsråd lyfte ett varnande pekfinger mot Ryssland, vars nuvarande regim, efter den fullskaliga invasionen av Ukraina i februari 2024, vid upprepade tillfällen har hotat med kärnvapen.

Det japanska sändebudet till FN:s säkerhetsråd, Shino Mitsuka, åberopade därvid Japans erfarenhet som det enda landet hittills som har drabbats av kärnvapen, och sa "katastrofen Hiroshima och Nagasaki får aldrig upprepas"

Detta ger ju en viss tyngd åt kritiken.

Men varför sa Shino Mitsuka ingenting om Amerika?

Det var ju ändå Amerika som använde kärnvapen, eller atombomben, som det hette då, mot Japan i slutet av det Andra världskriget. 

Kreml blev uppenbart stört av detta, att döma av det ryska utrikesministeriets taleskvinna, Maria Zacharova, som utbrast:

"Att förtiga USA:s brottsliga kärnvapenattack mot Hiroshima och Nagasaki, och att falskeligen knyta samman detta tema med Ryssland, det är ett klassiskt exempel på 'fake news' och desinformation".   

  Eller kanske ett klassiskt exempel på "what-about-ism" från Maria Zacharova?

x

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Information eller hot?

 Dmitrij Medvedev återvänder till temat "Apokalypsen". Idag har han skrivit ett inlägg på sitt Telegram-konto. Vad vill  denne Medvedev - informera eller hota?  Lägg märke till hur förnedrande han uttrycker sig om Ukraina. "Sunak, Scholz, Macron , norska, finska, polska och andra ledare från NATO-länderna talar om att 'vi måste förbereda oss på ett krig med Ryssland'. Och även om Ryssland många gånger har sagt att det inte finns några planer på en konflikt med NATO-länderna och EU, så fortsätter detta ytterst farliga ordande om detta tema. Orsakerna är uppenbara. Det är nödvändigt att vända bort väljarnas uppmärksamhet så att det blir möjligt att satsa mångmiljardbelopp på det motbjudande, nationalistiska 'Ukraina'. Det är ju gigantiska summor som ägnas – inte åt sociala frågor – utan åt att kriga i ett för skattebetalarna främmande och utdöende land, vars befolkning flyr ut över Europa och terroriserar de lokala invånarna. Därför proklamerar ledarna för

Fri eller fängslad på webben?

  Det världsvida nätet - www - lades ut för allmänt bruk av amerikanerna under 90-talets senare hälft. Efterhand har alltfler också tagit det i bruk - globalt. Ryssarna inte minst, och det på ett vis, stundtals, som kommer mig att tänka på ett ord av Lenin: "Kapitalisterna kommer själva att sälja det rep åt oss varmed vi ska hänga dem". Det är bara det att de ledande politiska krafterna i Ryssland idag inte längre är kommunister... x Panic and possibility : What workers learned about AI in 2023

Mordförsöket på Slovakiens premiärminister - och den ryska propagandan

  Slovakiens premiärminister Robert Fico blev brutalt nedskjuten i onsdags förra veckan, och fördes snabbt till ett sjukhus där två läkarteam kämpade i fem timmar för att rädda livet på honom. Under en kort pressträff i förrgår söndag, vågade sig Slovakiens försvarsminister Robert Kalinak på det glädjande beskedet, att premiärministern hade trätt ut ur skuggorna där hans liv var i fara.    Medan media och sociala media världen över  försökt placera en bisarr 71-åring som höll i pistolen - en poet och ickevåldsaktivist i det förflutna - så började strax  olika konspirationsteorier  att spridas.  Bl.a. ryska propagandister missade inte tillfället att så snart som möjligt peka ut spår som de anser leda till Zeleneskyi och "det kollektiva Väst".   Slovakiska " Pravda " reagerade tidigt mot de propagandistiska ryska utspelen - här ett utdrag: "I Moskva missbrukar man mordförsöket på Fico i propagandasyfte. De råder t.o.m. den slovakiska undersökningen att ta en tit