Fortsätt till huvudinnehåll

Bön för Ukraina, eller..?

  Sergej Demidovich: "Jag hade sett allt: människors avsked, familjer som slets isär, min dotters skrik, min hustrus tårar"

Två ukrainska pastorer som båda har bott i Ukraina. Den ene bor där än. Det är Sergej Demidovich, som just blev citerad.

 Den andre har flyttat till Belarus, men är verksam i Estland. Det är Sergej Sjidlovskij.

Sergej Sjidlovskij har fått ett tilltal från Gud - säger han - att organisera ett stort bönemöte i Estland, i Tallinn - för Ukraina.

Nu på lördag, den 27:e Maj.

Och detta har väckt frågor, många kritiska frågor. Rentav antagonism. I April skrev en viss Morozov på Vkontakte: "Jag har redan förut framfört, att det bönemöte för Ukraina som Sergej Sjidlovskij har annonserat till  27:e Maj - det kommer automatiskt att vara mot Ryssland. Vid det samlas inflytelserika kristna ledare från länder i Europa, USA och Centralasien. Möjligen kommer också några deltagare vara flyktingar från Ryssland, det skulle inte förvåna om vi får se sådana där. De har alla intagit en russofobisk ståndpunkt och de kommer att be för fred i Ukraina och en fullständig seger över Ryssland.." 

Sergej Demidovich hade ett annat perspektiv när han tog sig samman och ställde några frågor till Sjidlovskij i en sändning över Youtube för ett par veckor sedan. Han ville ge honom en "chans".Han ställde tio frågor, bland annat om finansiering, då en stor utomhus-scen hyrs. Om eventuell ärelystnad. Om Sjidlovskij egentligen vill kompensera för ett misstag han har begått i början av Putins militära specialoperation i Ukraina. 

Du kan höra tre av de kanske mest representativa frågorna på detta klipp:

                                                                                                (Med svenska undertexter)


Efter sändningen skriver en Andrej Moting - som uppenbarligen har intagit en markant pro-ukrainsk ståndpunkt - om sina intryck:

"1 Sjidlovskij gör ingen värdering av Rysslands handlande

2 Han delar inte det ukrainska folkets lidande

3 Han bestämmer inte någon ståndpunkt i förhållande till kriget

4 Han är inte övertygad om Ukrainas seger

5 Han är rädd och slår ned modet på folk

6 Han förblir i den zon där man släpper sig till för Kremls propaganda

7 Han är inte redo att betala det moraliska priset för att stödja Ukraina

8 Han slingrar sig, är hal och undviker alla känsliga frågor"


x

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Vem sa: "Vi tar Kiev på tre dagar" !?

 Meningen " возьмем Киев за три дн я" ( = Vi tar Kiev på tre dagar !)  har blivit något av ett bevingat ord,  på ryska webben. Även internationellt .  Men det har inte mycket till vingar Vem var det som sa det från början ? Det lär ha kommit från den ryska militären (ett rykte säger att Putin sa det i ett enskilt samtal till den kinesiske ledaren- Xi), för att sedan upprepas av flera ryska propagandister på ett tidigt stadium.             Bland andra Olga Skabejeva sa "två dagar"., enligt klippet ovan (med svenska undertexter)        Den vitryske ledaren, Lukasjenko, talade om ”tre,fyra dagar” enligt samma klipp       Vladimir Solovjev som också syns i klippet, sa en gång  bestämt:  " Vi kommer att ta Kiev ! " och såg ut som om han menade tre dagar.       Eller kom det ursprunligen från Hitler vid tiden för "operation Barbarossa", som denne ryske bloggare anspelar på ?  (Hans karikatyr från 40-talet med svensk översättning:) DN , SR ,  -

De vet att de gör fel – bad hela det ukrainska folket om förlåtelse.

 Enligt Ukrainskaja Pravda :   Domstolen gav 11 års fängelse åt fyra ryska miltärer, som torterade deltagare i en antiterror-operation i Charkov-trakten.   Källa: En talesperson för det ukrainska säkerhetsrådet , Artem Dechtjarenko, och presstjänsten för Charkovs distriktsåklagare   Detaljer: Bland de dömda finns två deltagare i den 16:e enskilda brigaden av särskild bestämmelse som är underställd den ryska generalstabens styrelse för beväpnade styrkor (tidigare kallades de GRU). Ytterligare två har värvats av det ryska, enskilda militära företaget “Redyt”   Just dessa fyra tillfångatog tre invånare i byn Berovaja som deltog i antiterror-operationen. Det var i början av September 2022.   De tillfångatagna männen hölls av ockupanterna bundna i en jordhåla med säckar över huvudet, och de utsattes för grym tortyr och man hotade att döda dem.   På det viset genomförde kidnapparna förhör och försökte “slå ur” dem informationer om andra ukrainska patrioter. Efter omänsklig tortyr och missh

Fångutväxlingen – ljuspunkt med förhinder

 Det är svårt att uppfatta fångutväxlingen mellan Ryssland och Ukraina den 21:a September som den ljuspunkt det på sätt och vis är. Bland de från rysk krigsfångenskap släppta personerna finner jag Svjatoslav Palamar, som tillhör “Azov – bataljonen”, och som var bland de som under våren kämpade på Ukrainas sida mot de ryska ockupanterna om Mariupol . Han var bland dem som stängdes in under stålverket i Mariupol, till dess en lösning förhandlades fram. Men de fick sedan tillbringa flera månader i olika ryska läger. Den 19:e Maj, medan han ännu var under stålverket och evakueringen pågick, fick han ut ett inspelat meddelande: “ Idag .. är det krigets 85:e dag. Jag och stridsledningen befinner oss på fabriken ‘Azovstals” område. Den bestämda operationen fortsätter , vars detaljer jag inte kommer att avslöja. Tack till hela världen , tack till Ukraina. Vi ses ”   Jag undrade då om det skulle bli något “återséende”, efter att ha tagit del av några fler detaljer om läget i Mariupol vid de