Fortsätt till huvudinnehåll

Bön för Ukraina, eller..?

  Sergej Demidovich: "Jag hade sett allt: människors avsked, familjer som slets isär, min dotters skrik, min hustrus tårar"

Två ukrainska pastorer som båda har bott i Ukraina. Den ene bor där än. Det är Sergej Demidovich, som just blev citerad.

 Den andre har flyttat till Belarus, men är verksam i Estland. Det är Sergej Sjidlovskij.

Sergej Sjidlovskij har fått ett tilltal från Gud - säger han - att organisera ett stort bönemöte i Estland, i Tallinn - för Ukraina.

Nu på lördag, den 27:e Maj.

Och detta har väckt frågor, många kritiska frågor. Rentav antagonism. I April skrev en viss Morozov på Vkontakte: "Jag har redan förut framfört, att det bönemöte för Ukraina som Sergej Sjidlovskij har annonserat till  27:e Maj - det kommer automatiskt att vara mot Ryssland. Vid det samlas inflytelserika kristna ledare från länder i Europa, USA och Centralasien. Möjligen kommer också några deltagare vara flyktingar från Ryssland, det skulle inte förvåna om vi får se sådana där. De har alla intagit en russofobisk ståndpunkt och de kommer att be för fred i Ukraina och en fullständig seger över Ryssland.." 

Sergej Demidovich hade ett annat perspektiv när han tog sig samman och ställde några frågor till Sjidlovskij i en sändning över Youtube för ett par veckor sedan. Han ville ge honom en "chans".Han ställde tio frågor, bland annat om finansiering, då en stor utomhus-scen hyrs. Om eventuell ärelystnad. Om Sjidlovskij egentligen vill kompensera för ett misstag han har begått i början av Putins militära specialoperation i Ukraina. 

Du kan höra tre av de kanske mest representativa frågorna på detta klipp:

                                                                                                (Med svenska undertexter)


Efter sändningen skriver en Andrej Moting - som uppenbarligen har intagit en markant pro-ukrainsk ståndpunkt - om sina intryck:

"1 Sjidlovskij gör ingen värdering av Rysslands handlande

2 Han delar inte det ukrainska folkets lidande

3 Han bestämmer inte någon ståndpunkt i förhållande till kriget

4 Han är inte övertygad om Ukrainas seger

5 Han är rädd och slår ned modet på folk

6 Han förblir i den zon där man släpper sig till för Kremls propaganda

7 Han är inte redo att betala det moraliska priset för att stödja Ukraina

8 Han slingrar sig, är hal och undviker alla känsliga frågor"


x

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Vad står på Ramzan Kadyrovs telegramkonto?

 "Ramzan Kadyrov uppmanar till våd mot Sverige" enligt olika tidningsrubriker idag.      Jag vet inte om jag håller med. Han nämner inte Sverige uttryckligen  och talar inte heller direkt om våldsamma åtgärder. Han uppmanar inte till stenkastning, men klandrar världens muslimska ledare för passivitet. Han uppmanar de muslimska ledarna att agera när Koranen kränks i "vissa europeiska länder", vilket gör honom som muslim djupt upprörd.  Men OK, Kadyrovs budskap känns inte fördensskull särskilt trösterikt. Det som kommer närmast hot om våld är att han lyfter fram Putinregimens handlande i Ukraina som ett mönster för hur den västliga dekadensen ska bemötas. Det kan uppfattas som ett indirekt hot om våld, men i huvudsak är hans budskap inte riktat till västländerna utan till muslimvärldens ledare.  Detta är vad som står på hans telegramkonto - hela texten:     Idag har hela den muslimska världen stött på en icke tidigare skådad utmaning. De fortsatta aktionerna att brä

Kurajev avkragad

 Som det har lutat åt efter den under många år verksamme, rysk-ortodoxe diakonen, Andrej Kurajevs, stundtals ganska häftiga kritik mot sin kyrka, har patriark Kirill äntligen fattat sitt beslut och fråntagit honom ämbetet. Andrej Kurajev Han har inte bara fråntagits rätten att undervisa i ett teologiskt seminarium, som fallet var i början av 2014 .      Han har inte bara hotats med att hans ämbete ska tas ifrån honom, som skedde på våren 2021 . Han har fråntagits sitt ämbete - av nämnde Kirill. Publikationen " Novye Izvestija " skriver:". .den 28:e April undertecknade patriark Kirill en ukas om att frånta diakonen Andrej Kurajev hans kyrkliga ämbetstitel p.g.a. hans fortsatta 'destruktiva verksamhet' och uteblivna 'tecken på ånger'. På det viset avlägsnade den Ryskortodoxa kyrkans ledare också det anstånd som hade funnits sedan två år tillbaka ". Kurajev själv kommenterar detta bl.a. så: "Att vara i kompanjonskap med den som patriark Kirill gjo

Hövdingar till fots?

    “ Jag har sett trälar färdas till häst och hövdingar få gå till fots såsom trälar ” -          Pred. 10:7   Påskveckan kan bli dramatisk. Den ryske presidenten har nyligen fått över sig en arresteringsorder för den internationella krigsförbrytartribunalens räkning.  En tidigare amerikansk president kan bli  arresterad.       Metropoliten Pavel från grottklostret i Kiev har skickats i husarrest av ukrainska myndigheter i samband med en uppgörelse om rätten att uppehålla sig och fira gudstjänst i det sakrala komplexet . Besinnar någon av dem den väg som Herrarnas herre och Konungarnas konung gick, då han blev tillfångatagen i Getsemane örtagård, och en av hans lärjungar drog ett svärd och högg av den judiske översteprästens öra?   " Och en av dem högg till översteprästens tjänare och högg så av honom högra örat. Då svarade Jesus och sade: 'Låten det gå så långt.' Och han rörde vid hans öra och helade honom " - Luk. 22:50-51 " Och tjänarens namn