Fortsätt till huvudinnehåll

Bön för Ukraina, eller..?

  Sergej Demidovich: "Jag hade sett allt: människors avsked, familjer som slets isär, min dotters skrik, min hustrus tårar"

Två ukrainska pastorer som båda har bott i Ukraina. Den ene bor där än. Det är Sergej Demidovich, som just blev citerad.

 Den andre har flyttat till Belarus, men är verksam i Estland. Det är Sergej Sjidlovskij.

Sergej Sjidlovskij har fått ett tilltal från Gud - säger han - att organisera ett stort bönemöte i Estland, i Tallinn - för Ukraina.

Nu på lördag, den 27:e Maj.

Och detta har väckt frågor, många kritiska frågor. Rentav antagonism. I April skrev en viss Morozov på Vkontakte: "Jag har redan förut framfört, att det bönemöte för Ukraina som Sergej Sjidlovskij har annonserat till  27:e Maj - det kommer automatiskt att vara mot Ryssland. Vid det samlas inflytelserika kristna ledare från länder i Europa, USA och Centralasien. Möjligen kommer också några deltagare vara flyktingar från Ryssland, det skulle inte förvåna om vi får se sådana där. De har alla intagit en russofobisk ståndpunkt och de kommer att be för fred i Ukraina och en fullständig seger över Ryssland.." 

Sergej Demidovich hade ett annat perspektiv när han tog sig samman och ställde några frågor till Sjidlovskij i en sändning över Youtube för ett par veckor sedan. Han ville ge honom en "chans".Han ställde tio frågor, bland annat om finansiering, då en stor utomhus-scen hyrs. Om eventuell ärelystnad. Om Sjidlovskij egentligen vill kompensera för ett misstag han har begått i början av Putins militära specialoperation i Ukraina. 

Du kan höra tre av de kanske mest representativa frågorna på detta klipp:

                                                                                                (Med svenska undertexter)


Efter sändningen skriver en Andrej Moting - som uppenbarligen har intagit en markant pro-ukrainsk ståndpunkt - om sina intryck:

"1 Sjidlovskij gör ingen värdering av Rysslands handlande

2 Han delar inte det ukrainska folkets lidande

3 Han bestämmer inte någon ståndpunkt i förhållande till kriget

4 Han är inte övertygad om Ukrainas seger

5 Han är rädd och slår ned modet på folk

6 Han förblir i den zon där man släpper sig till för Kremls propaganda

7 Han är inte redo att betala det moraliska priset för att stödja Ukraina

8 Han slingrar sig, är hal och undviker alla känsliga frågor"


x

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Information eller hot?

 Dmitrij Medvedev återvänder till temat "Apokalypsen". Idag har han skrivit ett inlägg på sitt Telegram-konto. Vad vill  denne Medvedev - informera eller hota?  Lägg märke till hur förnedrande han uttrycker sig om Ukraina. "Sunak, Scholz, Macron , norska, finska, polska och andra ledare från NATO-länderna talar om att 'vi måste förbereda oss på ett krig med Ryssland'. Och även om Ryssland många gånger har sagt att det inte finns några planer på en konflikt med NATO-länderna och EU, så fortsätter detta ytterst farliga ordande om detta tema. Orsakerna är uppenbara. Det är nödvändigt att vända bort väljarnas uppmärksamhet så att det blir möjligt att satsa mångmiljardbelopp på det motbjudande, nationalistiska 'Ukraina'. Det är ju gigantiska summor som ägnas – inte åt sociala frågor – utan åt att kriga i ett för skattebetalarna främmande och utdöende land, vars befolkning flyr ut över Europa och terroriserar de lokala invånarna. Därför proklamerar ledarna för

Fri eller fängslad på webben?

  Det världsvida nätet - www - lades ut för allmänt bruk av amerikanerna under 90-talets senare hälft. Efterhand har alltfler också tagit det i bruk - globalt. Ryssarna inte minst, och det på ett vis, stundtals, som kommer mig att tänka på ett ord av Lenin: "Kapitalisterna kommer själva att sälja det rep åt oss varmed vi ska hänga dem". Det är bara det att de ledande politiska krafterna i Ryssland idag inte längre är kommunister... x Panic and possibility : What workers learned about AI in 2023

Mordförsöket på Slovakiens premiärminister - och den ryska propagandan

  Slovakiens premiärminister Robert Fico blev brutalt nedskjuten i onsdags förra veckan, och fördes snabbt till ett sjukhus där två läkarteam kämpade i fem timmar för att rädda livet på honom. Under en kort pressträff i förrgår söndag, vågade sig Slovakiens försvarsminister Robert Kalinak på det glädjande beskedet, att premiärministern hade trätt ut ur skuggorna där hans liv var i fara.    Medan media och sociala media världen över  försökt placera en bisarr 71-åring som höll i pistolen - en poet och ickevåldsaktivist i det förflutna - så började strax  olika konspirationsteorier  att spridas.  Bl.a. ryska propagandister missade inte tillfället att så snart som möjligt peka ut spår som de anser leda till Zeleneskyi och "det kollektiva Väst".   Slovakiska " Pravda " reagerade tidigt mot de propagandistiska ryska utspelen - här ett utdrag: "I Moskva missbrukar man mordförsöket på Fico i propagandasyfte. De råder t.o.m. den slovakiska undersökningen att ta en tit