Fortsätt till huvudinnehåll

Ekaterina Schulmann i Stockholm

 När jag lyssnade på  Ekaterina Schulmann på "Scandic Star" i Sollentuna på torsdagkvällen (23 maj) väcktes den frågan inom mig:"Vilket är det rätta sättet att fatta tag i Ryssland?"

Det verkar vara en oskattbar förmåga, ifall det skulle kunna råda bot på det aktuella  tillståndet under Vladimir Putins diktatur.

Hennes ämne för kvällen var det förslag till en konstitution som de s.k. "dekabristerna" i Ryssland utarbetade innan deras uppror slogs ned 1825. Det handlade om att införa en konstitutionell monarki, och avskaffa livegenskapen, bland annat.

Efter några årtionden skulle livegenskapen ändå avskaffas och reformer införas, under enväldige tsaren Alexander III

En fruktbar utgångspunkt för att fundera på dagens Ryssland?

 

Salen fylldes av intresserade

Ekaterina Schulmann och Maxim Kurnikov

I frågestunden efteråt visade det sig iallafall att det var just dagens Ryssland som sysselsatte tankarna: "Kommer något avgörande att ske i Ryssland inom kort?"

Kan det göra det? Förhoppningsvis i positiv riktning.

-

Ekaterina Schulmann har gjort ett positiv intryck på mig. En ganska ljus personlighet. Jag har dock bara hört henne några gånger i diverse Youtube-klipp då hon samtalat med olika oppositionella exil-ryssar.

Under årens lopp har hon innehaft olika ansvarsposter i det ryska samhället ända intill dess hon satt i rådet för mänskliga rättigheter - ett rådgivande organ som sorterar under presidentens (Putins) administration. Där satt hon i nästan ett år - 2018 - 2019.

I samband med krigsutbrottet i februari 2022 föredrog hon att stanna i exil i Tyskland, där hon redan befann sig som gästföreläsare. Hon kom nu till Sverige tillsammans med Maksim Kurnikov, som höll i en del av föreläsningen, och som leder samma radiokanal som hon själv ofta deltar i - Radio Echo.-

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Information eller hot?

 Dmitrij Medvedev återvänder till temat "Apokalypsen". Idag har han skrivit ett inlägg på sitt Telegram-konto. Vad vill  denne Medvedev - informera eller hota?  Lägg märke till hur förnedrande han uttrycker sig om Ukraina. "Sunak, Scholz, Macron , norska, finska, polska och andra ledare från NATO-länderna talar om att 'vi måste förbereda oss på ett krig med Ryssland'. Och även om Ryssland många gånger har sagt att det inte finns några planer på en konflikt med NATO-länderna och EU, så fortsätter detta ytterst farliga ordande om detta tema. Orsakerna är uppenbara. Det är nödvändigt att vända bort väljarnas uppmärksamhet så att det blir möjligt att satsa mångmiljardbelopp på det motbjudande, nationalistiska 'Ukraina'. Det är ju gigantiska summor som ägnas – inte åt sociala frågor – utan åt att kriga i ett för skattebetalarna främmande och utdöende land, vars befolkning flyr ut över Europa och terroriserar de lokala invånarna. Därför proklamerar ledarna för

Fri eller fängslad på webben?

  Det världsvida nätet - www - lades ut för allmänt bruk av amerikanerna under 90-talets senare hälft. Efterhand har alltfler också tagit det i bruk - globalt. Ryssarna inte minst, och det på ett vis, stundtals, som kommer mig att tänka på ett ord av Lenin: "Kapitalisterna kommer själva att sälja det rep åt oss varmed vi ska hänga dem". Det är bara det att de ledande politiska krafterna i Ryssland idag inte längre är kommunister... x Panic and possibility : What workers learned about AI in 2023

Mordförsöket på Slovakiens premiärminister - och den ryska propagandan

  Slovakiens premiärminister Robert Fico blev brutalt nedskjuten i onsdags förra veckan, och fördes snabbt till ett sjukhus där två läkarteam kämpade i fem timmar för att rädda livet på honom. Under en kort pressträff i förrgår söndag, vågade sig Slovakiens försvarsminister Robert Kalinak på det glädjande beskedet, att premiärministern hade trätt ut ur skuggorna där hans liv var i fara.    Medan media och sociala media världen över  försökt placera en bisarr 71-åring som höll i pistolen - en poet och ickevåldsaktivist i det förflutna - så började strax  olika konspirationsteorier  att spridas.  Bl.a. ryska propagandister missade inte tillfället att så snart som möjligt peka ut spår som de anser leda till Zeleneskyi och "det kollektiva Väst".   Slovakiska " Pravda " reagerade tidigt mot de propagandistiska ryska utspelen - här ett utdrag: "I Moskva missbrukar man mordförsöket på Fico i propagandasyfte. De råder t.o.m. den slovakiska undersökningen att ta en tit