Fortsätt till huvudinnehåll

Mordförsöket på Slovakiens premiärminister - och den ryska propagandan

 Slovakiens premiärminister Robert Fico blev brutalt nedskjuten i onsdags förra veckan, och fördes snabbt till ett sjukhus där två läkarteam kämpade i fem timmar för att rädda livet på honom. Under en kort pressträff i förrgår söndag, vågade sig Slovakiens försvarsminister Robert Kalinak på det glädjande beskedet, att premiärministern hade trätt ut ur skuggorna där hans liv var i fara.

 

 Medan media och sociala media världen över  försökt placera en bisarr 71-åring som höll i pistolen - en poet och ickevåldsaktivist i det förflutna - så började strax olika konspirationsteorier att spridas. 

Bl.a. ryska propagandister missade inte tillfället att så snart som möjligt peka ut spår som de anser leda till Zeleneskyi och "det kollektiva Väst".

  Slovakiska "Pravda" reagerade tidigt mot de propagandistiska ryska utspelen - här ett utdrag:

"I Moskva missbrukar man mordförsöket på Fico i propagandasyfte. De råder t.o.m. den slovakiska undersökningen att ta en titt på Zelenskyi.

    Ryska politiker och publicister fördömer i starka ordalag försöket att bringa den slovakiske premiärministern om livet, men tar samtidigt sin tillflykt till uppenbara fabrikationer. De förvrider vissa fakta och manipulerar dem med avsikt , de försöker också indirekt att skapa konspirationsteorier. De återger också den tidigare slovakiske regeringschefen Ján Čarnogurský's ord, som blivit tillfrågad om sin uppfattning.

   Bland de första som hörde av sig i Moskva var medlemmar i Dumans utrikeskommittet: Leonid Slutskij hävdade att det var stor sannolikhet att man ville mörda honom för hans politiska åsikter, som inte passar in i stereotyperna för det kollektiva Västs hegemoni. Andrej Klimov förklarade att skjutningen också kunde vara en varning till andra politiker i EU:s medlemsstater som stöder freden i Europa.

Pro-Kreml propagandans främsta ansikte utåt , Margarita Simonjan, gjorde klart att spåren leder till Kiev. 'Den slovakiske premiärministern är sårad. Det var han som sa att SVO (den militära specialoperationen, d.v.s. putinregimens anfallskrig mot Ukraina) startade som ett resultat av okontrollerade ukrainska neonazisters handlingar, och Putin hade inget val. Det är så de arbetar', skrev Margarita Simonjan på Telegram. Hennes nästa mening låter som att hon indirekt skyller mordförsöket på folk från den ukrainske presidentens Volodymyr Zelenskyi's krets. Apropå - Fico har aldrig kallat den ryska aggressionen för en militär specialoperation, och trots hans vägran att förse den ukrainska armén med vapen, har han inte ändrat sin uppfattning att invasionen var ett brott mot internationell lag.

Den fråga som RIA Novosti ställde till Kreml's presstalesman framstår som obegriplig. Nyhetsbyrån frågade honom om 'man från slovakiskt håll har vänt sig till Moskva med begäran om hjälp att undersöka mordförsöket på Fico, som motsätter sig att förse Ukraina med vapen och även motsätter sig deras NATO-medlemskap'. Kreml's pressekreterare Dmitrij Peskov svarade att ingen förfrågan har inkommit från Slovakien. RIA Novosti's läsare kunde få en uppfattning att ryssarna hade kunskap om det s.k. ukrainska spåret.

Medan Simonjan bara anspelade på att anklaga Kiev, så sa Michail Sjeremet, som är medlem i statsdumans kommitet för säkerhet, öppet att Kiev var ansvarigt. 'Jag erkänner att den ukrainska säkerhetstjänsten står bakom mordförsöket på Fico, som vill skrämma alla sunt tänkande västliga politiker, sådana som vägrar att sponsra den militära konflikten i Ukraina tillsammans med Zelenskyi's terror-regim. Jag uppmanar den slovakiska säkerhetstjänsten att i första rummet undersöka den versionen', sa Sjeremet till RIA Novosti. Han sa att Zelenskyi's vapendragare inte tar minsta hänsyn till dem som inte sympatiserar med Kiev utomlands.

Ján Čarnogurský, som ledde den slovakiska regeringen under 1991 - 1992, då landet ännu befann sig i en federation med Tjeckien, kommenterade mordförsöket på Fico strax efter att han hade läst de första rapporterna. 'Jag tror att någon från den slovakiska oppositionen, som är under inflytande av västpropaganda och som understödjs av Väst, kan vara inblandad i detta', citerades han av ryska media.

På liknande vis som med Simonjan och Sjeremet så hamnade Kiev också i den ryske politologen, Sergej Markovs, sikte. 'Fico kunde ha blivit skjuten av någon representant för en ukrainsk, paramilitär enhet av nynazistiskt snitt', sa han till ryska media. Han kom med detta fragment av vilda fantasier strax innan det blev känt att en pensionär från Levis var den som sköt. Markov fortsatte med att medlemmar av sådana guerilla-enheter tror att de kan begå vilka brottsliga handlingar som helst.'Jag förmodar att det är en hämnd inte bara för Slovakiens vägran att förse Ukraina med vapen. Fico talade också om nödvändigheten av fred med Ryssland', tillade Markov.

Den militäre analytikern Vlad Šlepčenko kopplade mordförsöket på Fico till den senares negativa reaktion på den franske presidenten Emanuel Macron's tankar om att sända trupper till Ukraina. 'Försöket att mörda Fico kan vara antingen en operation av västliga underrättelsetjänster  eller en enskild aktion av någon gammal dåre.Hur som helst är det ett budskap till de politiker som vågar försvara sina folks intressen, istället för att tjäna världs-eliten', sammanfattade  Šlepčenko...."

 

Kan man inte kalla det en god beredskap att tackla ryska troll:

"    Ryska politiker och publicister fördömer i starka ordalag försöket att bringa den slovakiske premiärministern om livet, men tar samtidigt sin tillflykt till uppenbara fabrikationer. De förvrider vissa fakta och manipulerar dem med avsikt , de försöker också indirekt att skapa konspirationsteorier..." ?


 


 


 

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Information eller hot?

 Dmitrij Medvedev återvänder till temat "Apokalypsen". Idag har han skrivit ett inlägg på sitt Telegram-konto. Vad vill  denne Medvedev - informera eller hota?  Lägg märke till hur förnedrande han uttrycker sig om Ukraina. "Sunak, Scholz, Macron , norska, finska, polska och andra ledare från NATO-länderna talar om att 'vi måste förbereda oss på ett krig med Ryssland'. Och även om Ryssland många gånger har sagt att det inte finns några planer på en konflikt med NATO-länderna och EU, så fortsätter detta ytterst farliga ordande om detta tema. Orsakerna är uppenbara. Det är nödvändigt att vända bort väljarnas uppmärksamhet så att det blir möjligt att satsa mångmiljardbelopp på det motbjudande, nationalistiska 'Ukraina'. Det är ju gigantiska summor som ägnas – inte åt sociala frågor – utan åt att kriga i ett för skattebetalarna främmande och utdöende land, vars befolkning flyr ut över Europa och terroriserar de lokala invånarna. Därför proklamerar ledarna för

Fri eller fängslad på webben?

  Det världsvida nätet - www - lades ut för allmänt bruk av amerikanerna under 90-talets senare hälft. Efterhand har alltfler också tagit det i bruk - globalt. Ryssarna inte minst, och det på ett vis, stundtals, som kommer mig att tänka på ett ord av Lenin: "Kapitalisterna kommer själva att sälja det rep åt oss varmed vi ska hänga dem". Det är bara det att de ledande politiska krafterna i Ryssland idag inte längre är kommunister... x Panic and possibility : What workers learned about AI in 2023