Fortsätt till huvudinnehåll

Rysk pingstledare och ryska ortodoxa präster föremål för ukrainska sanktioner

 Enligt vad som meddelades för någon vecka sedan införde den ukrainske presidenten - Zelenskyi - sanktioner mot ortodoxa prästmän inom Moskva-patriarkatet. Även pingstledaren Rjazjovskij har drabbats. Invictory skriver bl.a:

Det ukrainska, nationella säkerhetsrådet har infört sanktioner mot Michail Gundjaev, som är släkt med den Ryskortodoxa kyrkans patriark Kirill (Gundjaev), och ytterligare 21 representanter för denna kyrka. På listan finns också Sergej Rjazjovskij - främste föreståndare för den ryska Unionen för kristna av evangelisk tro (pingstvänner) ..

Sergej Rjazjovskij är också medlem av Ryska Federationens Allmänna kammare hos Ryska Federationens president (han ingår i kommittéen för frågor om att harmonisera internationella och interkonfessionella relationer), han är medordförande i det konsultativa Rådet för de ledande protestantiska kyrkorna i Ryssland och pastor för "Guds församling i Tsaritsyn".

"Det nationella säkerhetsrådets beslut rör vårt andliga oberoende, vilken vi stärker och framledes kommer att stärka. De införda sanktionerna mot 22 personer gäller ryska medborgare som under en andlig täckmantel understödjer terror och folkmordspolitik", sa presidenten (Zelenskyi) i en videohälsning som gällde olika frågor på krigets 334:e dag.

I förhållande till den Ryskortodoxa kyrkans patriark Kirill har ukrainska sanktioner varit i kraft sedan Oktober 2022.

Från krigets inledning har Sergej Rjazjovskij stött Rysslands handlande mot Ukraina, och gjort bullriga uttalanden...


En religionsforskare - Roman Lunkin -  har kommenterat :"Fallet med den protestantiske församlingsföreståndaren Sergej Rjazjovskij är ganska unikt. Nästan alla pastorer i Ryssland försöker att tala, antingen något exklusivt pro-ukrainskt som baptisten Jurij Sipko, eller med breda antydningar om motstånd mot kriget, som pastor Albert Ratkin, eller så säger de alls ingenting eller så talar de på ett sådant vis att det inte går att utgrunda vad de står för, som Eduard Grabovenko eller ledaren för baptistunionen - Petr Mitskevich. I den rådande situationen blir detta något av en konst.

  Jag fruktar att Sergej Rjazjovskij inte har funnit några alternativ - han befinner sig på toppen av hela den protestantiska rörelsen i myndigheternas ögon. Och på olika plattformar och i den Allmänna kammaren genomfördes förra året  mycket patriotiska evenemang: från dem kan inte medlemmar i kammaren och medlemmar i presidentrådet komma undan", enligt religionsforskaren.


Nämnde Albert Ratkin har i ett videoklipp på ett ganska träffsäkert sätt belyst frågan varför Rjazjovskij sanktionerats tillsammans med de ortodoxa prästerna (med svenska undertexter)   


Mer om och av Albert Ratkin - här

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Kurajev avkragad

 Som det har lutat åt efter den under många år verksamme, rysk-ortodoxe diakonen, Andrej Kurajevs, stundtals ganska häftiga kritik mot sin kyrka, har patriark Kirill äntligen fattat sitt beslut och fråntagit honom ämbetet. Andrej Kurajev Han har inte bara fråntagits rätten att undervisa i ett teologiskt seminarium, som fallet var i början av 2014 .      Han har inte bara hotats med att hans ämbete ska tas ifrån honom, som skedde på våren 2021 . Han har fråntagits sitt ämbete - av nämnde Kirill. Publikationen " Novye Izvestija " skriver:". .den 28:e April undertecknade patriark Kirill en ukas om att frånta diakonen Andrej Kurajev hans kyrkliga ämbetstitel p.g.a. hans fortsatta 'destruktiva verksamhet' och uteblivna 'tecken på ånger'. På det viset avlägsnade den Ryskortodoxa kyrkans ledare också det anstånd som hade funnits sedan två år tillbaka ". Kurajev själv kommenterar detta bl.a. så: "Att vara i kompanjonskap med den som patriark Kirill gjo

Hövdingar till fots?

    “ Jag har sett trälar färdas till häst och hövdingar få gå till fots såsom trälar ” -          Pred. 10:7   Påskveckan kan bli dramatisk. Den ryske presidenten har nyligen fått över sig en arresteringsorder för den internationella krigsförbrytartribunalens räkning.  En tidigare amerikansk president kan bli  arresterad.       Metropoliten Pavel från grottklostret i Kiev har skickats i husarrest av ukrainska myndigheter i samband med en uppgörelse om rätten att uppehålla sig och fira gudstjänst i det sakrala komplexet . Besinnar någon av dem den väg som Herrarnas herre och Konungarnas konung gick, då han blev tillfångatagen i Getsemane örtagård, och en av hans lärjungar drog ett svärd och högg av den judiske översteprästens öra?   " Och en av dem högg till översteprästens tjänare och högg så av honom högra örat. Då svarade Jesus och sade: 'Låten det gå så långt.' Och han rörde vid hans öra och helade honom " - Luk. 22:50-51 " Och tjänarens namn

Fri eller fängslad på webben?

  Det världsvida nätet - www - lades ut för allmänt bruk av amerikanerna under 90-talets senare hälft. Efterhand har alltfler också tagit det i bruk - globalt. Ryssarna inte minst, och det på ett vis, stundtals, som kommer mig att tänka på ett ord av Lenin: "Kapitalisterna kommer själva att sälja det rep åt oss varmed vi ska hänga dem". Det är bara det att de ledande politiska krafterna i Ryssland idag inte längre är kommunister... x Panic and possibility : What workers learned about AI in 2023