Fortsätt till huvudinnehåll

Rysk pingstledare och ryska ortodoxa präster föremål för ukrainska sanktioner

 Enligt vad som meddelades för någon vecka sedan införde den ukrainske presidenten - Zelenskyi - sanktioner mot ortodoxa prästmän inom Moskva-patriarkatet. Även pingstledaren Rjazjovskij har drabbats. Invictory skriver bl.a:

Det ukrainska, nationella säkerhetsrådet har infört sanktioner mot Michail Gundjaev, som är släkt med den Ryskortodoxa kyrkans patriark Kirill (Gundjaev), och ytterligare 21 representanter för denna kyrka. På listan finns också Sergej Rjazjovskij - främste föreståndare för den ryska Unionen för kristna av evangelisk tro (pingstvänner) ..

Sergej Rjazjovskij är också medlem av Ryska Federationens Allmänna kammare hos Ryska Federationens president (han ingår i kommittéen för frågor om att harmonisera internationella och interkonfessionella relationer), han är medordförande i det konsultativa Rådet för de ledande protestantiska kyrkorna i Ryssland och pastor för "Guds församling i Tsaritsyn".

"Det nationella säkerhetsrådets beslut rör vårt andliga oberoende, vilken vi stärker och framledes kommer att stärka. De införda sanktionerna mot 22 personer gäller ryska medborgare som under en andlig täckmantel understödjer terror och folkmordspolitik", sa presidenten (Zelenskyi) i en videohälsning som gällde olika frågor på krigets 334:e dag.

I förhållande till den Ryskortodoxa kyrkans patriark Kirill har ukrainska sanktioner varit i kraft sedan Oktober 2022.

Från krigets inledning har Sergej Rjazjovskij stött Rysslands handlande mot Ukraina, och gjort bullriga uttalanden...


En religionsforskare - Roman Lunkin -  har kommenterat :"Fallet med den protestantiske församlingsföreståndaren Sergej Rjazjovskij är ganska unikt. Nästan alla pastorer i Ryssland försöker att tala, antingen något exklusivt pro-ukrainskt som baptisten Jurij Sipko, eller med breda antydningar om motstånd mot kriget, som pastor Albert Ratkin, eller så säger de alls ingenting eller så talar de på ett sådant vis att det inte går att utgrunda vad de står för, som Eduard Grabovenko eller ledaren för baptistunionen - Petr Mitskevich. I den rådande situationen blir detta något av en konst.

  Jag fruktar att Sergej Rjazjovskij inte har funnit några alternativ - han befinner sig på toppen av hela den protestantiska rörelsen i myndigheternas ögon. Och på olika plattformar och i den Allmänna kammaren genomfördes förra året  mycket patriotiska evenemang: från dem kan inte medlemmar i kammaren och medlemmar i presidentrådet komma undan", enligt religionsforskaren.


Nämnde Albert Ratkin har i ett videoklipp på ett ganska träffsäkert sätt belyst frågan varför Rjazjovskij sanktionerats tillsammans med de ortodoxa prästerna (med svenska undertexter)   


Mer om och av Albert Ratkin - här

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

De vet att de gör fel – bad hela det ukrainska folket om förlåtelse.

 Enligt Ukrainskaja Pravda :   Domstolen gav 11 års fängelse åt fyra ryska miltärer, som torterade deltagare i en antiterror-operation i Charkov-trakten.   Källa: En talesperson för det ukrainska säkerhetsrådet , Artem Dechtjarenko, och presstjänsten för Charkovs distriktsåklagare   Detaljer: Bland de dömda finns två deltagare i den 16:e enskilda brigaden av särskild bestämmelse som är underställd den ryska generalstabens styrelse för beväpnade styrkor (tidigare kallades de GRU). Ytterligare två har värvats av det ryska, enskilda militära företaget “Redyt”   Just dessa fyra tillfångatog tre invånare i byn Berovaja som deltog i antiterror-operationen. Det var i början av September 2022.   De tillfångatagna männen hölls av ockupanterna bundna i en jordhåla med säckar över huvudet, och de utsattes för grym tortyr och man hotade att döda dem.   På det viset genomförde kidnapparna förhör och försökte “slå ur” dem informationer om andra ukrainska patrioter. Efter omänsklig tortyr och missh

Fångutväxlingen – ljuspunkt med förhinder

 Det är svårt att uppfatta fångutväxlingen mellan Ryssland och Ukraina den 21:a September som den ljuspunkt det på sätt och vis är. Bland de från rysk krigsfångenskap släppta personerna finner jag Svjatoslav Palamar, som tillhör “Azov – bataljonen”, och som var bland de som under våren kämpade på Ukrainas sida mot de ryska ockupanterna om Mariupol . Han var bland dem som stängdes in under stålverket i Mariupol, till dess en lösning förhandlades fram. Men de fick sedan tillbringa flera månader i olika ryska läger. Den 19:e Maj, medan han ännu var under stålverket och evakueringen pågick, fick han ut ett inspelat meddelande: “ Idag .. är det krigets 85:e dag. Jag och stridsledningen befinner oss på fabriken ‘Azovstals” område. Den bestämda operationen fortsätter , vars detaljer jag inte kommer att avslöja. Tack till hela världen , tack till Ukraina. Vi ses ”   Jag undrade då om det skulle bli något “återséende”, efter att ha tagit del av några fler detaljer om läget i Mariupol vid de

Vem sa: "Vi tar Kiev på tre dagar" !?

 Meningen " возьмем Киев за три дн я" ( = Vi tar Kiev på tre dagar !)  har blivit något av ett bevingat ord,  på ryska webben. Även internationellt .  Men det har inte mycket till vingar Vem var det som sa det från början ? Det lär ha kommit från den ryska militären (ett rykte säger att Putin sa det i ett enskilt samtal till den kinesiske ledaren- Xi), för att sedan upprepas av flera ryska propagandister på ett tidigt stadium.             Bland andra Olga Skabejeva sa "två dagar"., enligt klippet ovan (med svenska undertexter)        Den vitryske ledaren, Lukasjenko, talade om ”tre,fyra dagar” enligt samma klipp       Vladimir Solovjev som också syns i klippet, sa en gång  bestämt:  " Vi kommer att ta Kiev ! " och såg ut som om han menade tre dagar.       Eller kom det ursprunligen från Hitler vid tiden för "operation Barbarossa", som denne ryske bloggare anspelar på ?  (Hans karikatyr från 40-talet med svensk översättning:) DN , SR ,  -